Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξαδάκτυλος: Πλέον ζούμε με τον κορωνοϊό - Αναμονή για εμβολιασμό

Τι θα γίνει με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και κατά πόσο ανησυχεί η νέα υποπαραλλαγή - Ο Αθ. Εξαδάκτυλος μιλά στο TyposThes

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία «Έρις», που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, δεν φαίνεται να έχει κάτι που να ανατρέπει τα δεδομένα με τα οποία ζούμε τους τελευταίους μήνες, όπως λένε οι ειδικοί.

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος με τα κρούσματα να καταγράφονται σε 51 χώρες περίπου. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την κυκλοφορία της στην κοινότητα.

Όπως τόνισε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η νέα υποπαραλλαγή που έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, παρακολουθείται στενά, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία.

«Δεν φαίνεται ότι μπορεί να έχει κάποιο χαρακτηριστικό που μπορεί να ανατρέψει τη ζωή μας, όπως όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός το 2020», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Με άλλα λόγια δεν φαίνεται να έχει κάτι που να ανατρέπει τα δεδομένα με τα οποία ζούμε τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ένα 10-15% περίπου των κρουσμάτων μέχρι στιγμής στη χώρα μας αφορούν τη νέα υποπαραλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7-13 Αυγούστου, η υποπαραλλαγή Eris φαίνεται να κερδίζει έδαφος καταγράφηκε στο 16% των νέων κρουσμάτων (από 11% που ήταν στην προηγούμενη έκθεση). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS -CoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Εξάλλου, παρατηρείται και αυξημένη ζήτηση σε rapid tests και self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η ζήτηση έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19. Μάλιστα, αυξημένο είναι και το ποσοστό της θετικότητας των τεστ, καθώς κατά μέσο όρο 5 στα 8 είναι θετικά στον κορωνοϊό.

Τα συμπτώματα

Σε ότι αφορά τα συμπτώματα της νέας υπο-παραλλαγής σε γενικές γραμμές είναι περίπου τα κλασικά, ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχουν όλοι όσοι αρρωσταίνουν τα ίδια συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, το πρόβλημα με την μόλυνση με τον Covid είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα έχει μακράς διάρκειας Covid, δηλαδή ποιους ασθενείς θα «χτυπήσει» ο αποκαλούμενος «long covid». «Είναι κάτι που δεν το ξέρουμε και δεν μπορούμε και να το προβλέψουμε», επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα σημείο το οποίο διαφοροποιεί τον covid από την απλή γρίπη.

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά, μιλώντας στην τηλεόραση του Μέγκα, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνουμε εάν βγούμε θετικοί στον ιό.

«Όταν κάποιος βγει θετικός, πρέπει να προλάβουμε να μην μεταδίδουμε. Πρέπει να κάτσει 3 ημέρες στο σπίτι και όταν κυκλοφορεί να φοράει τη μάσκα. Υπάρχουν και οι μεγάλοι ηλικία, οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, και αυτοί οι άνθρωποι μετά μπαίνουν στο νοσοκομείο. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε».

Όπως εξήγησε, τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, καταρροή, αδυναμία και η κόπωση.

Εν αναμονή των συστάσεων για εμβολιασμό

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας δόσης εμβολίου από τον Σεπτέμβριο και για το αν θα υπάρξει κάποιο επικαιροποιημένο εμβόλιο, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει αρχικά ότι οι εμβολιασμοί για την covid θα γίνουν σαν τους εμβολιασμούς για τη γρίπη.

«Το πόσο τακτικά θα πρέπει να γίνονται και πότε θα υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια και πόσο θα αλλάζει ο ιός, είναι πράγματα μη προβλέψιμα. Το βέβαιο είναι ότι ζητούμενο είναι να υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια και βέβαια δεν θα πάμε ποτέ ξανά σε έναν εμβολιασμό όπως πήγαμε το 2021, που ήταν ένα πιεστικό και αρχικό θέμα. Πλέον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας εδώ και πολύ καιρό, ζούμε μαζί του και θα ζούμε μαζί του εφεξής, άρα το αντιμετωπίζουμε τελείως διαφορετικά», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και στα pass. Αν και όποτε έρθει νέο εμβόλιο θα υπάρχει σύσταση να το κάνουν οι άνθρωποι που έχουν ευαίσθητη υγεία, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, όσοι εκτίθενται περισσότερο στον κορωνοϊό κλπ., όπως γίνεται και με αυτό της γρίπης.

Πάντως ο ίδιος σπεύδει να προσθέσει ότι σε αυτές τις κατηγορίες που θα γίνει σύσταση καλό είναι να το κάνουν το εμβόλιο «γιατί οι συστάσεις αυτές δεν γίνονται για τυπικούς λόγους, αλλά για να προστατεύονται, και όσοι δεν τις ακούν εκτίθενται χωρίς να χρειάζεται».

Αυτήν την στιγμή 15 άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα, επισημαίνει. Μπορεί ο μέσος όρος ηλικίας να είναι περίπου τα 90 έτη, όμως ενδεχομένως αν είχαν ακολουθήσει τις συμβουλές να μην είχαν καταλήξει τώρα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στο θέμα των εμβολίων, ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει ότι εν αναμονή του Φθινοπώρου θα πρέπει να δούμε τι συστάσεις θα μας δώσουν οι Επιτροπές Εμβολιασμού και οι Ευρωπαϊκές αλλά και η ελληνική.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο