Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Ο ιός «χτύπησε» 25χρονη επί σχεδόν 2 χρόνια – Ποια συμπτώματα έχει

25χρονη φοιτήτρια στην Ελλάδα έχει νοσηλευτεί 4 φορές από το Δεκέμβριο του 2021

Αίσθηση έχει προκαλέσει η περίπτωση 25χρονης φοιτήτριας στην Ελλάδα με long covid που έχει νοσηλευτεί 4 φορές τους τελευταίους 22 μήνες.

Τον Δεκέμβριο του 2021 νόσησε για πρώτη φορά με κορωνοϊό και από τότε έχει νοσηλευτεί 4 φορές. Όπως αναφέρει έχει εμφανίσει κάθε πιθανό και απίθανο σύμπτωμα, από δύσπνοια, ταχυπαλμίες, δερματικά εξανθήματα, απώλεια μαλλιών, μούδιασμα των άκρων και λιποθυμικά επεισόδια.

Είναι εντυπωσιακό πως μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την πρώτη νόσηση παρουσίασε 40, τουλάχιστον, συμπτώματα όπως πόνους στο στήθος, μουδιάσματα και έντονη κόπωση.

Όπως λέει, έχει εξοντωθεί οικονομικά τρέχοντας σε γιατρούς και κλινικές δίχως να υπάρχει θεραπεία. Οι Long Covid ασθενείς στην Ελλάδα είμαστε αόρατοι θα πει και θα εξηγήσει.

«Εξοστρακισμένοι οι ασθενείς long covid. Υπάρχουμε, αλλά δεν μας δίνουν σημασία», είπε.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Live News:

Με αφορμή την περίπτωσή της 25χρονης Κατιάνας, υπενθυμίζεται πως πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το σύνδρομο long Covid είναι πιο συχνό στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και σε άτομα μεγάλης ηλικίας χωρίς όμως αυτό να αποκλείει να αποκτήσουν αυτό το σύνδρομο νέα παιδιά που πέρασαν τον ιό ελαφρά.

Ο όρος long-COVID περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη συμπτωματική COVID-19 και το μετά COVID-19 σύνδρομο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Mount Sinai αναφέρουν ότι ο SARS-CoV-2, πέραν του ότι είναι ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό, επηρεάζει και άλλα συστήματα. Έτσι οι ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα μετά από 3 μήνες, θα πρέπει να ξεκινούν τον διαγνωστικό έλεγχο από το αναπνευστικό σύστημα και να συνεχίζουν στο καρδιαγγειακό και σε άλλες οντότητες αν χρειαστεί.

Πόσο πιθανό είναι να έχω COVID για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) εκτιμά ότι μεταξύ 3 και 12% των ατόμων που νοσούν με

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) εκτιμά ότι μεταξύ 3 και 12% των ατόμων που νοσούν με COVID-19 θα εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα 12 εβδομάδες μετά την αρχική τους μόλυνση. Αυτό βασίζεται σε δεδομένα που δόθηκαν από 20.000 άτομα στην Έρευνα μόλυνσης από τον κορωνοϊό (CIS) μεταξύ 26 Απριλίου και 1ης Αυγούστου 2021.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι εκτιμήσεις έγιναν πριν η Omicron γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Επειδή η Omicron δεν υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε long-COVID. Επειδή οι περισσότεροι από τον πληθυσμό είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι, θα είναι επίσης δύσκολο να πούμε εάν τυχόν διαφορές στα μακροχρόνια ποσοστά COVID οφείλονται στις διαφορές μεταξύ των παραλλαγών ή λόγω των προστατευτικών επιδράσεων του εμβολιασμού.

Το ONS εκτιμά ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνιζαν μακρά συμπτώματα COVID-19 από τις 2 Ιανουαρίου 2022. Αυτό αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από 1 στους 50 του πληθυσμού (2,1%) με συμπτώματα που είχαν διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες από την μόλυνση. Το ποσοστό είναι αυξημένο από 1,2 εκατομμύρια (1,9%) στις 2 Οκτωβρίου, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2021. Περισσότεροι από 4 στους 10 (42%) από αυτούς τους ανθρώπους εμφάνιζαν μακρά συμπτώματα COVID-19 περισσότερο από ένα χρόνο, μετά την μόλυνση. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους είχαν μειώσει την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, από το Imperial College του Λονδίνου, για μισό εκατομμύριο ενήλικες στην Αγγλία που ανέφεραν ότι είχαν ασθένεια COVID-19, διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο είχε ακόμη τουλάχιστον ένα σύμπτωμα 12 εβδομάδες αργότερα.

Μια μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Leicester σε λίγο περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που χρειάζονταν θεραπεία στο νοσοκομείο για την COVID-19, διαπίστωσε ότι η πλειονότητα (7 στους 10) δεν είχε αναρρώσει πλήρως πέντε μήνες μετά την έξοδό τους. Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι ένας στους πέντε από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει νέα αναπηρία. Από αυτούς που εργάζονταν πριν εμφανίσουν COVID-19, σχεδόν ένας στους πέντε (17,8%) δεν εργαζόταν πλέον και ένας ακόμη στους πέντε (19,3%) είχε βιώσει μια αλλαγή στην εργασία του που σχετίζεται με την υγεία.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει κανείς από το long-COVID;

Μελετάμε ακόμα πόσο διαρκεί η ασθένεια και αυτό ποικίλλει μεταξύ των ασθενών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μόνιμα αποτελέσματα δεν είναι μοναδικά για την COVID-19 – άλλες ιογενείς ασθένειες μπορούν επίσης να έχουν μόνιμες επιπτώσεις. Η μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές της Leicester που περιγράφεται παραπάνω, υποδηλώνει ότι μεταξύ εκείνων που χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη για την αρχική ασθένεια, είναι σύνηθες να διαρκεί πέντε μήνες ή περισσότερο, και υπάρχουν ξεχωριστές αναφορές ότι διαρκεί 12 μήνες ή περισσότερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του long-COVID;

Τα διαρκή συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κούραση
  • δύσπνοια
  • δυσκολία στον ύπνο
  • άγχος και κατάθλιψη
  • αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • σφίξιμο ή πόνο στο στήθος
  • πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς
  • αδυναμία σκέψης ή εστίασης («ομίχλη του εγκεφάλου»)
  • αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης
  • επίμονο βήχα

Ποια μακροχρόνια συμπτώματα COVID είναι πιο κοινά;

Σύμφωνα με το ONS, τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα με μακρά COVID είναι κόπωση (51%), απώλεια όσφρησης (37%), δύσπνοια (36%), ακολουθούμενα από δυσκολία συγκέντρωσης (28%).

Συμπτωματολογία και επιπλοκές long-COVID, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Κάθε ασθενής που νοσεί από COVID-19 θα πρέπει να ενημερώνεται για την πιθανότητα εμμενόντων συμπτωμάτων που συνήθως υποχωρούν μέσα σε 12 εβδομάδες και εμφανίζονται ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την προηγούμενη κατάσταση της υγείας του. Σε περίπτωση μη βελτίωσης ή εμφάνισης νέων συμπτωμάτων, οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται από τον θεράποντα ιατρό τους.

Εμμένοντα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς (Post Intensive Care Syndrome, προσβολή αναπνευστικού και καρδιαγγειακού). Ωστόσο, συμπτωματολογία που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ασθενών μπορεί να εμφανίζεται και σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η νόσος COVID-19, πέραν του αναπνευστικού, μπορεί να προσβάλει πολλά συστήματα. Για αυτό και είναι αναγκαία η γνώση τους, αλλά και η συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κύρια συμπτώματα και νοσήματα/επιπλοκές του Post-COVID συνδρόμου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

limeniko-skafos-nyxta
Ρόδος: Εντοπισμός 6 μεταναστών και σύλληψη ενός διακινητή μετά από καταδίωξη
Ο 43χρονος προσπάθησε να διαφύγει προς τα τουρκικά παράλια, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς και αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα
Ρόδος: Εντοπισμός 6 μεταναστών και σύλληψη ενός διακινητή μετά από καταδίωξη