Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η αγαπημένη τροφή που βλάπτει την καρδιά

Έρευνα έδειξε ότι μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με χειρότερα αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία

Τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος επιβεβαίωσε μία ακόμη μελέτη, η πρώτη ωστόσο που έκανε χρήση απεικονιστικής μεθόδου για να αναδείξει τους μηχανισμούς πίσω από την παραπάνω σχέση.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Zahra Raisi-Estabragh από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, η οποία θα παρουσιάσει τα ευρήματά της στο ψηφιακό συνέδριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2021, εξέτασε τη σύνδεση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος 19.408 συμμετεχόντων από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου με την καρδιαγγειακή τους υγεία, χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία καρδιάς (Cardiac Magnetic Resonance, CMR) για την εκτίμηση της ανατομίας και λειτουργικότητας της καρδιάς, της εξέτασης πολυδιάστατων δεδομένων από τις απεικονίσεις (radiomics) για πληροφορίες όπως το σχήμα και η σύνθεσή της (χαρακτηριστικά της υγεία του καρδιακού μυός), και για την εκτίμηση της ελαστικότητας των αρτηριών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με χειρότερα αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία και για τους τρεις παράγοντες που εκτιμήθηκαν. Ειδικότερα, στους συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση κρέατος οι κοιλίες της καρδιάς ήταν μικρότερες, είχαν πιο αδύναμη καρδιακή λειτουργία και σκληρότερα τοιχώματα αρτηριών.

Αντιθέτως, η μέτρηση με αντίστοιχες μεθόδους της επίπτωσης κατανάλωσης λιπαρών ψαριών, επιβεβαίωσε αυτό που έχουν δείξει μελέτες, ότι δηλαδή βελτίωσαν την καρδιακή υγεία και μάλιστα αναλογικά: τη μεγαλύτερη ποσότητα ψαριών ακολουθούσαν καλύτερη καρδιακή λειτουργία και πιο ελαστικές αρτηρίες.

Κατά τη μελέτη συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν τους συσχετισμούς που ανέδειξαν τα αποτελέσματα όπως, η ηλικία, το φύλο, οι στερήσεις, η μόρφωση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η σωματική άσκηση, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και ο δείκτης μάζας σώματος για την ένδειξη πιαθνής παχυσαρκίας.

Όπως εξήγησε η Δρ Raisi-Estabragh, τα αποτελέσματα των απεικονίσεων και η σύνδεσή τους με την καρδιακή υγεία μπορούσαν μόνο μερικών να εξηγηθούν από την υψηλή χοληστερόλη, την υπέρταση, τον διαβήτη και την παχυσαρκία. «Η κυρίαρχη θεωρία είναι ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες ευθύνονται για τη συσχέτιση κατανάλωσης κρέατος και καρδιοπαθειών. Για παράδειγμα, είναι πιθανό το περισσότερο κόκκινο κρέας να προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και, συνακόλουθα, εμφάνιση καρδιοπάθειας. Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι αυτοί οι τέσσερις παράγοντες πράγματι διαδραματίζουν ρόλο στην παραπάνω σχέση, αλλά δεν επαρκούν για να την εξηγήσουν πλήρως», ανέφερε.

Σύμφωνα με μια δική της υπόθεση βασισμένη σε υφιστάμενες ενδείξεις, το κόκκινο κρέας διαταράσσει το εντερικό μικροβίωμα, οδηγώντας σε αύξηση ορισμένων μεταβολιτών στο αίμα που έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάποια αιτιώδη σχέση.

Πηγή: ygeiamou

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπέος: Δεν είναι ώρα να κλαίμε, ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια για τον Βόλο (VIDEO)
Οι δηλώσεις του δημάρχου του Βόλου για την καταστροφή που έχει δεχθεί ο Βόλος μετά από δύο συνεχόμενα χτυπήματα από κακοκαιρίες
Μπέος: Δεν είναι ώρα να κλαίμε, ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια για τον Βόλο (VIDEO)
Folli Follie: Ξεκίνησε η δίκη - Εξαπατημένοι επενδυτές οι πρώτοι μάρτυρες
Η δίκη που αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων δικηγόρων και μαρτύρων, θα συνεχιστεί στις 4 Οκτωβρίου
Folli Follie: Ξεκίνησε η δίκη - Εξαπατημένοι επενδυτές οι πρώτοι μάρτυρες
Aναγνωστόπουλος: Το γράμμα στη μητέρα της Καρολάιν - Λέει ότι δέχθηκε απειλές
Αναλυτικά το γράμμα που έστειλε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος προς την χαροκαμένη μάνα της Καρολάιν - Τι υποστηρίζει για τη δολοφονία της
Aναγνωστόπουλος: Το γράμμα στη μητέρα της Καρολάιν - Λέει ότι δέχθηκε απειλές