Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα καταπληκτικά κατορθώματα της Καρέτα-Καρέτα

Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία της γης για να βρουν τον δρόμο τους σε εύρος μεγάλων αποστάσεων και ταραγμένων νερών.

Το 2013, το Digital Journal αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας που εξέταζε γιατί οι αρσενικές και οι θηλυκές καρέτα υιοθετούν διαφορετικές στρατηγικές ζευγαρώματος. Οι θηλυκές επιστρέφουν πάντα στο νησί που γεννήθηκαν. Αυτό δεν ισχύει και για τις αρσενικές που ζευγαρώνουν σε διάφορες περιοχές. Η συμπεριφορά των θηλυκών αποδόθηκε σε ανοσολογική απόκριση και σχετιζόταν με την συμπεριφορά της χελώνας που είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να αποφύγει κάποια λοίμωξη. Τώρα έχει προταθεί μια νέα θεωρία.

Οι Καρέτα-Καρέτα βρίσκονται στις περισσότερες περιοχές των μεγαλύτερων ωκεανών και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε περιβάλλον αλμυρού νερού, με τα θηλυκά να βγαίνουν στις ακτές για μικρό χρονικό διάστημα για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Το μαγνητικό σημάδι των ακτών της Φλόριντα φαίνεται πως έχει οδηγήσει τις Καρέτα-Καρέτα πίσω στις γενέτειρές τους προκειμένου να φέρουν στον κόσμο τη νέα γενιά. Οι χελώνες καταφέρνουν αυτόν τον άθλο παρόλο που το μαγνητικό πεδίο της γης είναι σε συνεχή ροή.

Μέχρι πρόσφατα, οι "μαγνητικές αισθήσεις" της Καρέτα-Καρέτα, δεν είχαν εξερευνηθεί ως πιθανή εξήγηση για την τάση της ενήλικης θηλυκής να επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε. Μερικά χρόνια πριν, ο Τζέι Ρότζερ Μπράδερς και ο Κένεθ Λόμαν του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, υπέθεσαν ότι αν οι χελώνες ακολουθούν το μαγνητικό πεδίο για να επιστρέψουν στις γενέτειρες παραλίες τους, τότε οι αλλαγές στο πεδίο θα πρέπει να επηρεάζουν και σε ποιο ακριβώς σημείο της παραλίας θα βρεθούν οι μελλοντικές μητέρες.

Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές σύγκριναν μια πληθώρα δεδομένων που συλλέχθηκαν από εθελοντές σχετικά με το φώλιασμα και την τοποθεσία των καμπυλών των μαγνητικών πεδίων κατά μήκος της ακτής της Φλόριντα, σε μια περίοδο 19 χρόνων. Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όταν οι αποστάσεις μεταξύ των μαγνητικών σημάτων συρρικνώνονταν, μίκραινε και η απόσταση ανάμεσα στις φωλιές. Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν στην έρευνά τους: "Αυτά τα αποτελέσματα προσφέρουν ισχυρές αποδείξεις ότι οι χελώνες που πρόκειται να γεννήσουν τα αυγά τους, χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της γης για να βρουν τις παραλίες που γεννήθηκαν οι ίδιες".

Η έρευνα αυτή όμως έχει και ευρύτερο ενδιαφέρον. Επειδή πολλά είδη χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία της γης για να φτάσουν στον προορισμό τους, η σκέψη ότι οι χελώνες αποθηκεύουν πληροφορίες του πεδίου από την γέννησή τους ως την ενηλικίωση, θα μπορούσε να ρίξει φως στην κατανόηση του ταξιδιού και άλλων ζώων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε