Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπάνια κόκκινη αλεπού της Σιέρα Νεβάδα θεάθηκε στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι

Ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Βόρειας Αμερικής, η κόκκινη αλεπού της Σιέρα Νεβάδα απαθανατίστηκε από κάμερα δύο φορές μέσα στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι.

Οι δύο φορές που θεάθηκε η αλεπού από τις απομακρυσμένες κάμερες του πάρκου στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και στις 4 Ιανουαρίου φέτος, αποτελούν την πρώτη φορά που το είδος Vulpes vulpes necator εμφανίστηκε στο πάρκο εδώ και έναν αιώνα περίπου, δήλωσε η υπηρεσία του πάρκου.

Το ζώο, ένα υποείδος της γηγενούς κόκκινης αλεπούς των βουνών της Σιέρα Νεβάδα, είναι τόσο σπάνιο που κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσα έχουν απομείνει. Είναι μοναχικά πλάσματα, νυκτόβια, δεν ταξιδεύουν σε αγέλες και αποφεύγουν τους ανθρώπους, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον εντοπισμό και την μελέτη τους. Πιστεύεται ωστόσο πως ο συνολικός πληθυσμός τους είναι λιγότερα από 50.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που μάθαμε για την θέαση της κόκκινης αλεπούς της Σιέρα Νεβάδα, ένα από τα πιο σπάνια και άπιαστα ζώα της περιοχής" είπε ο Ντον Νιούμπασερ, επόπτης του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι. "Εθνικά Πάρκα όπως το δικό μας, παρέχουν το φυσικό περιβάλλον για όλων των ειδών την άγρια ζωή και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε και την κόκκινη αλεπού να προστίθεται σε αυτό".

Οι κάμερες που έπιασαν την αλεπού είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που χρηματοδοτεί η υπηρεσία προστασίας του Γιοσέμιτι για την ανίχνευση σπάνιων σαρκοφάγων ζώων μέσα στο πάρκο.

"Η επιβεβαίωση της κόκκινης αλεπούς της Σιέρα Νεβάδα μέσα στην αχανή αλπική άγρια φύση του πάρκου, προσφέρει μια ευκαιρία σε ερευνητές να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στην προστασία αυτού του ζώου που βρίσκεται υπό εξαφάνιση", δήλωσε η Σάρα Στόκ, βιολόγος άγριας ζωής του Γιοσέμιτι. "Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που δουλεύουμε εκτός έδρας για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους ερευνητές που θα δώσουν τελικά σε αυτές τις αλεπούδες την καλύτερή τους ευκαιρία για επιβίωση".

Μέχρι πρόσφατα, η κόκκινη αλεπού θεωρούνταν σχεδόν εξαφανισμένη από τα βουνά της Σιέρα Νεβάδα, με μια μόνο μικρή ομάδα να έχει απομείνει στην περιοχή Λάσεν Πικ της Βόρειας Καλιφόρνια.

"Νομίζαμε πως είχαν εξαφανιστεί τελείως", είπε στo National Geographic ο Μπεν Σακς διευθυντής του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Γενετικής του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια. "Κάναμε λάθος".

Ο πληθυσμός της αλεπούς συρρικνώνεται από το 1930, παρόλο που δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι. Η Ερευνητική Ομάδα Κόκκινης Αλεπούς της Σιέρα Νεβάδα δήλωσε ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και ο κατακερματισμός, οι αρρώστιες από τα κατοικίδια σκυλιά και ο ανταγωνισμός με άλλα είδη όπως τα κογιότ θα μπορούσαν να παίζουν κάποιον ρόλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας