Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μωρό ρινόκερος μαμούθ 10.000 ετών βρέθηκε στη Σιβηρία

Η τυχαία ανακάλυψη του σπάνιου είδους μαλλιαρού ρινόκερου ενθουσιάζει τους επιστήμονες

Ένα μωρό- μαμούθ του είδους που αποκαλείται "μαλλιαρός ρινόκερος", ηλικίας 10.000 ετών, ανακαλύφθηκε πολύ καλά διατηρημένο στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό καθώς είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί δείγμα βρέφους του εξαφανισμένου αυτού είδους.

Σύμφωνα με τους Siberian Times, τα λείψανα του ζώου, που ζυγίζουν περίπου 60 κιλά, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στην Ακαδημία Επιστημών στο Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά, από έναν ντόπιο κυνηγό και επιχειρηματία, τον Αλεξάντρ Μπαντέροφ. Ο Μπαντέροφ βρήκε τον καλοδιατηρημένο ρινόκερο σε ένα φαράγγι στις ακτές ρέματος τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παρόλο που το χαμηλότερο μέρος του κουφαριού που προεξείχε από τον πάγο είχε φαγωθεί από άγρια ζώα, το μεγαλύτερο μέρος του επάνω τμήματος του ζώου - το κεφάλι, δηλαδή το πρόσωπο, ένα αυτί, ένα μάτι, ρουθούνια, δόντια και στόμα, τα δύο κέρατα, όπως και το τρίχωμά του - ήταν σε καλή κατάσταση.

 

Το μωρό ρινόκερος θεωρείται πως ήταν περίπου 18 μηνών όταν πέθανε, αλλά οι ρώσοι επιστήμονες λένε πως θα πάρουν δείγματα DNA για να εξακριβώσουν την ηλικία του ζώου και την εποχή θανάτου.

Προηγούμενες αναλύσεις DNA έδειξαν ότι ο κοντινότερος συγγενής του εξαφανισμένου αρχαίου ζώου είναι ο ρινόκερος της Σουμάτρας.

Οι μαλλιαροί ρινόκεροι θεωρείται πως έχουν εξαφανιστεί εδώ και 10.000 χρόνια. Με βάση τα λιγοστά λείψανα που έχουν βρεθεί και τις τοιχογραφίες των πρώτων ανθρώπων, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ενήλικος, πλήρως αναπτυγμένος μαλλιαρός ρινόκερος έφτανε τα 4 σχεδόν μέτρα μήκος και ζύγιζε περίπου 2 τόνους. Επίσης είχε δύο κέρατα, το μεγαλύτερο από τα οποία έφτανε τα 60 εκατοστά.

Ο λόγος που το είδος εξαφανίστηκε δεν είναι βέβαιος. Είναι γνωστό ωστόσο πως επιβίωσαν από την τελευταία εποχή των παγετώνων. Τελικά, εξαφανίστηκαν 10.000 χρόνια πριν, πιθανότατα εξαιτίας των αυξανόμενων θερμοκρασιών και της έξαρσης των ασθενειών.

Ο Άλμπερτ Προτοποπόφ, που διευθύνει το Τμήμα Πανίδας Μαμούθ της Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας των Σαχά, δήλωσε: "Και μόνο που βρήκαμε το κρανίο ενός μωρού ρινόκερου αυτού του είδους είναι θαύμα. Η πιθανότερη εξήγηση για την σπάνια εμφάνιση λειψάνων του συγκεκριμένου είδους, είναι ότι οι ρινόκεροι αναπαράγονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι μητέρες προστάτευαν τα μικρά τους πολύ καλά, οπότε οι περιπτώσεις επιτυχημένων επιθέσεων ήταν πολύ σπάνιες και το ποσοστό θνησιμότητας πολύ χαμηλό".

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο "Σάσα" θα βοηθήσει να απαντηθούν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τους αρχαίους μαλλιαρούς ρινόκερους και για το πως ζούσαν και εξελίσσονταν σε ενήλικες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ