Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο!

Δηλαδή περισσότερο από το AIDS και η ελονοσία αθροιστικά – Κύρια αίτια τα καρδιακά, τα εγκεφαλικά και ο καρκίνος του πνεύμονα

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο απότι το AIDS και η ελονοσία αθροιστικά, προειδοποιεί νέα έρευνα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα, θα μπορούσαν να αποτρέψουν 2.100.000 θανάτους ετησίως.

Υπάρχει πλέον ένα παγκόσμιο πρότυπο για το πώς οι παρεμβάσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα μείωναν τα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του καρκίνου του πνεύμονα. Τα ευρήματά των επιστημόνων αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: 3.200.000 πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο.

«Χαμός» σε Κίνα και Ινδία

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), μπορεί να προλάβει 2.100.000 πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με την ομάδα της περιβαλλοντικής μηχανικής και της δημόσιας υγείας. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη λεπτομερής ανάλυση του τρόπου που μπορούμε να παρέμβουμε στη ρύπανση σε παγκόσμιο επίπεδο και πως αυτό θα αποφέρει βελτίωση της υγείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη ρύπανση του εξωτερικού αέρα από αιωρούμενα σωματίδια (PM) μικρότερα από 2,5 micron (ισούται με το 1/1000000 του μέτρου), τα οποία μπορούν να εισέλθουν βαθιά στους πνεύμονες. Η εισπνοή των σωματιδίων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, αναπνευστικών ασθενειών όπως το εμφύσημα, και τον καρκίνο. Τα σωματίδια προέρχονται από τις πυρκαγιές, τους σταθμούς άνθρακα, τα αυτοκίνητα και φορτηγά, καθώς και τις γεωργικές και βιομηχανικές εκπομπές ρύπων.

Σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, τα επικίνδυνα σωματίδια έρχονται επίσης από την καύση άνθρακα και ξύλου, τα απόβλητα φυτικής και ζωικής κοπριάς για το μαγείρεμα και τη θέρμανση, καθώς και από την υπαίθρια καύση σκουπιδιών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Joshua Apte του πανεπιστημίου του Τέξας, δήλωσε: «Θέλαμε να καθορίσουμε πόσο καθαρότερα θα πρέπει να γίνουν διάφορα μέρη του κόσμου, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο θάνατος από αιωρούμενα σωματίδια. Πιστεύουμε ότι το μοντέλο μας θα μπορούσε να βοηθήσει στο σχεδιασμό στρατηγικών για την προστασία της δημόσιας υγείας.».

Είπε, σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε περιοχές με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις PM (πολύ πιο πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο), με ορισμένες περιοχές της Ινδίας και της Κίνας να αντιμετωπίζουν επίπεδα που υπερβαίνουν τα 100.

Πρόβλημα και σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη

Ένα από τα μη αναμενόμενα ευρήματα της μελέτης, ήταν ότι ο καθαρισμός του αέρα σε λιγότερο μολυσμένες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ευρώπης, μπορεί να έχει το ίδιο όφελος για την υγεία, όπως και στις πιο μολυσμένες περιοχές. Ο συν-συγγραφέας δρ. Julian Μάρσαλ, του πανεπιστημίου της Μινεσότα, δήλωσε: «Μας εξέπληξε η σημασία του καθαρισμού του αέρα όχι μόνο στις πιο βρώμικες περιοχές του κόσμου - κάτι που περιμέναμε να βρούμε - αλλά και στα καθαρότερα περιβάλλοντα, όπως των ΗΠΑ , του Καναδά και της Ευρώπης».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την ποιότητα του αέρα του ΠΟΥ θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως 1.400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως σε μολυσμένες περιοχές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Στις πιο καθαρές περιοχές θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από μισό εκατομμύριο ετησίως οι πρόωροι θάνατοι από την εξωτερική ρύπανση.

Ο Δρ Μάρσαλ, δήλωσε ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, κινδύνους για την υγεία σε πολλές χώρες θα αυξηθεί ακόμη και αν τα επίπεδα ρύπανσης παραμείνουν σταθερά. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση και βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους νεότερους ανθρώπους για προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας
6ος γύρος συζητήσεων επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών
Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας