Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η σημασία των αρνητικών συναισθημάτων στη ζωή μας

Είναι σωστό για την συναισθηματική μας ισορροπία να κυνηγάμε μονίμως την ευτυχία;

Ανάμεσα σε βιβλία, σεμινάρια και blog, η μελέτη του πως να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή αποτελεί πλέον ουσιαστικά ένα ξεχωριστό είδος. Λειτουργεί όμως όλο αυτό το κυνήγι της ευτυχίας;

Η αίσθηση ότι κάποιος πρέπει να νιώθει μονίμως καλά είναι τοξική, είπε ο ψυχολόγος Τόντ Κάσνταν στην Huffington Post. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι γίνονται ολοένα λιγότερο ευτυχισμένοι με το πέρασμα των χρόνων. Και σύμφωνα με τον Κάσνταν, είναι αυτό το ανελέητο κυνήγι της ευτυχίας που μας οδηγεί σε λάθος δρόμο.

Με δεδομένη όμως όλη αυτή την κουλτούρα της θετικής σκέψης γύρω από την ευτυχία, ξεχνάμε εύκολα ότι τα άσχημα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και ουσιώδη αν θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων εμπειριών. "Η επιστήμη τονίζει πως όταν προσπαθούμε να κρύψουμε την θλίψη μας, είμαστε λιγότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί και καταλήγουμε να νιώθουμε χειρότερα συναισθηματικά", λέει ο Κάσνταν που είναι υπέρ του να "αισθανόμαστε άσχημα".

Πιστεύει, ότι αυτή η εμμονή με το κυνήγι της ευτυχίας πάει πακέτο με μια ισχυρή τάση να αναζητούμε άνεση και να αποφεύγουμε τις ενοχλήσεις κάθε είδους και αυτό μας κάνει ψυχολογικά αδύναμους.

Ποια είναι λοιπόν η θεραπεία; Καταρχήν, είναι η ώρα να αποδεχτούμε όλες τις άβολες καταστάσεις μαθαίνοντας να βιώνουμε στο έπακρο και να εκτιμάμε τα αρνητικά συναισθήματα ως ένα φυσικό και χρήσιμο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Επίσης, θα έπρεπε να καλλιεργήσουμε "συναισθηματική ευελιξία" - την ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να ελέγχουμε τα όποια συναισθήματά μας (θετικά ή αρνητικά) ώστε να ταιριάζουν με οποιαδήποτε κατάσταση τύχει να βρεθούμε.

Στο βιβλίο του Η Θετική Πλευρά της Σκοτεινής Σας Πλευράς, ο Κάσνταν αναφέρεται σε τέσσερα βασικά επιχειρήματα της θεωρίας του τα οποία αναφέρουμε εδώ επιγραμματικά:

1. Η ενοχή μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

2. Η αυτο-αμφισβήτηση βελτιώνει τις επιδόσεις.

3. Το άγχος βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων.

4. Η έλλειψη έμπνευσης φέρνει δημιουργικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα