Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Είμαστε στο Μεσαίωνα του ίντερνετ;

Τι θα γίνουν οι αποθηκευμένες μας πληροφορίες όταν ο υπολογιστής μας δεν αναβαθμιστεί;

Ο Βίντ Σέρφ, ένας από τους "πατέρες του ίντερνετ", ανησυχεί για τον ερχομό του αποκαλούμενου "Μεσαίωνα" του κυβερνοχώρου. Λέει πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προστατεύσουμε τις εικόνες και τα έγγραφά μας από την τεχνολογική απαρχαίωση.

Ο Βίντ Σέρφ, πρωτοπόρος της δημιουργίας του ίντερνετ, προειδοποιεί ότι τα δεδομένα που αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας μπορεί να χαθούν για πάντα. Αντιπρόεδρος πλέον της Google, ο Σέρφ φοβάται πως θα υπάρχουν λίγα ή καθόλου στοιχεία του 21ου αιώνα για τις μελλοντικές γενιές, καθώς μπαίνουμε σταδιακά σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί "ψηφιακό Μεσαίωνα".

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Σέρφ τονίζει πως οι πληροφορίες, όπως και οι φωτογραφίες και τα έγγραφα, θα μπορούσαν να γίνουν απροσπέλαστα όταν το υλικό και το λογισμικό των υπολογιστών ξεπεραστούν.

"Ανησυχώ πολύ γι' αυτό. Βιώνουμε ήδη τέτοιες περιπτώσεις. Παλιές μορφές εγγράφων που δημιουργήσαμε για παρουσιάσεις, μπορεί να μην διαβάζονται από τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού, γιατί η προς τα πίσω συμβατότητα δεν είναι πάντοτε εγγυημένη", αναφέρει.

Για την επίλυση του προβλήματος, ο Σέρφ προτείνει σε όλους να αναβαθμίζουν τόσο το υλικό όσο και το λογισμικό του υπολογιστή τους, ώστε να μην γίνει ποτέ απαρχαιωμένος, και μάλιστα σε ψηφιακή μορφή, σε σέρβερ ή στο cloud.

Εξηγεί πως " η λύση είναι να βγάλετε μια ψηφιακή φωτογραφία του περιεχομένου και των εφαρμογών του λειτουργικού σας συστήματος, μαζί με μια περιγραφή του μηχανήματος στο οποίο είναι εγκατεστημένο, και να το διατηρήσετε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η ψηφιακή φωτογραφία θα μπορέσει να αναδημιουργήσει το παρελθόν στο μέλλον".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ