Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η οικογένεια του επιστήμονα Άλαν Τούριγκ ζητά την αθώωση 49.000 αντρών

Η αίτηση της οικογένειας που έχει συγκεντρώσει ήδη 530.000 υπογραφές, πρόκειται να κατατεθεί στα γραφεία της Βρετανικής κυβέρνησης

Η οικογένεια του παγκοσμίου φήμης επιστήμονα που έσπασε τον κώδικα των Γερμανών, Άλαν Τούριγκ, σκοπεύει να ζητήσει από την κυβέρνηση την αθώωση 49.000 αντρών που όπως ο Τούριγκ, καταδικάστηκαν γιατί ήταν γκέι.

Ο Τούριγκ ήταν βασικό μέλος της ομάδας που έσπασε τον στρατιωτικό κώδικα των Γερμανών και η δουλειά του ήταν ουσιαστική για τον πόλεμο των Βρετανών εναντίον των Ναζί. Παρά τις γενναίες του προσπάθειες, καταδικάστηκε το 1952 για απρεπή ασέλγεια με έναν νεαρό άντρα 19 ετών και υποβλήθηκε σε χημικό "ευνουχισμό". Σύμφωνα με την Guardian, ο Τούριγκ αυτοκτόνησε με κυάνιο δύο χρόνια μετά.

Στο διάσημο επιστήμονα της πληροφορικής δόθηκε μετά θάνατον βασιλική αθώωση το 2013 και τώρα οι ακτιβιστές θέλουν η κυβέρνηση να αθωώσει όλους τους άντρες που καταδικάστηκαν κάτω από αυτόν τον παρωχημένο και απάνθρωπο νόμο.

Η Independent αναφέρει πως η οικογένεια του Τούριγκ πρόκειται να παραδώσει την αίτηση που έχει συγκεντρώσει πάνω από 530.000 υπογραφές, στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης της Βρετανίας.

"Θεωρώ πως είναι δίκαιο να αθωωθούν όλοι αυτοί που καταδικάστηκαν από αυτόν τον νόμο περί απρέπειας" δήλωσε η ανιψιά του Τούριγκ, Ρέιτσελ Μπάρνς. "Δεν είναι λογικό ο θείος μου να είναι ο μόνος που έχει αθωωθεί όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί που καταδικάστηκαν για τον ίδιο λόγο". "Είμαι σίγουρη πως και ο ίδιος ο Άλαν Τούριγκ θα ήθελε δικαιοσύνη για όλους".

Όπως παρουσιάζεται και στην ταινία The Imitation Game, η αποκρυπτογράφηση του μηχανήματος Enigma κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τον Τούριγκ, έφερε το τέλος του πολέμου δυο με τρία χρόνια νωρίτερα από όσο υπολογιζόταν, ενώ ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί ως ο πατέρας της σύγχρονης πληροφορικής, σύμφωνα με τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πίτερ Τάτσελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους