Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το νέο κουτάλι της Google βοηθάει ασθενείς με τη νόσο Πάρκινσον

Η τεχνολογία της Google στην υπηρεσία της υγείας

Η Google ξοδεύει τα λεφτά της, τις ιδέες και την τεχνολογία της σε ένα ταπεινό κουτάλι. Όμως αυτά τα κουτάλια είναι κάτι παραπάνω από τα συνηθισμένα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Χρησιμοποιώντας εκατοντάδες αλγορίθμους, επιτρέπουν στους ανθρώπους με υπερκινησία και Πάρκινσον να φάνε χωρίς προβλήματα.

Η τεχνολογία εντοπίζει τον τρόπο που τρέμει ένα χέρι και κάνει στιγμιαίες προσαρμογές για να παραμείνει ισορροπημένο. Σε κλινικές δοκιμές, τα κουτάλια Liftware μείωσαν το τρεμούλιασμα του κουταλιού πάνω από ένα μπολ κατά 76%.

"Θέλουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή και ευελπιστούμε να αυξήσουμε μακροπρόθεσμα την κατανόηση για την ασθένεια", είπε η εκπρόσωπος της Google Κάτελιν Τζαμπάρι.

Έχουν δημιουργηθεί και άλλες συσκευές που βοηθούν ανθρώπους με κάποιο τρέμουλο - κουνιστά μαχαίρια, μαχαιροπίρουνα με βαρίδια, λαβές για στυλό. Όμως μέχρι τώρα, λένε οι ειδικοί, η τεχνολογία δεν είχε χρησιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο.

"Έχω κάποιους ασθενείς που δεν μπορούσαν να φάνε αυτόνομα, έπρεπε να τους ταΐζει κάποιος, ενώ τώρα τρώνε από μόνοι τους", είπε η νευρολόγος του Ιατρικού Κέντρου του Σαν Φρανσίσκο Δρ. Τζιλ Όστρεμ που ειδικεύεται σε κινητικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον. "Δεν θεραπεύει την ασθένεια, αλλά είναι μια πολύ θετική αλλαγή".

Περισσότεροι από 10.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του συνιδρυτή της Google Σεργκέι Μπριν, έχουν υπερκινησία ή νόσο του Πάρκινσον.

Ο Ανουπάμ Παθάκ, ιδρυτής του εργαστηρίου Lift Lab και η ομάδα του, εργάζονται στο τμήμα της Google που ονομάζεται Google(x) Life Sciences, το οποίο κατασκευάζει επίσης έναν έξυπνο φακό επαφής που μετράει τα επίπεδα γλυκόζης στα δάκρυα των διαβητικών και ερευνά το πώς τα νανοσωματίδια στο αίμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ασθενειών.

Ο Παθάκ είπε πως ευελπιστούν να προσθέσουν στα κουτάλια τους αισθητήρες που θα βοηθάνε τους γιατρούς ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα, να μετρήσουν και να μειώσουν τελικά το τρέμουλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ