Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς το Twitter βοηθάει να κόψετε το κάπνισμα

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που θα βοηθήσει να ξεπεράσετε τον εθισμό στο τσιγάρο

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το Twitter μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους καπνιστές να κόψουν την επιβλαβή συνήθεια. Έδειξε ξεκάθαρα ότι η συχνή ανταλλαγή tweets ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να το κόψουν βελτιώνει κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Η μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ίρβιν και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα από παρόμοια μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με υπεύθυνη την Τζούντιθ Προσάνκα, βοηθό καθηγητή ιατρικής στο Στάνφορντ, η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Medical Internet Research.

Σε αντίθεση λοιπόν με άλλα φόρουμ και κοινωνικά δίκτυα, εκπαιδευμένοι σύμβουλοι έστελναν "αυτόματα μηνύματα" για να ενθαρρύνουν και να καθοδηγήσουν τις διαδικτυακές συζητήσεις. Ωστόσο, οι επαγγελματίες δε συμμετείχαν άμεσα, δε βοηθούσαν στις συζητήσεις, ούτε απαντούσαν στα tweet κανενός. Τα αυτόματα μηνύματα είχαν το ρόλο να ενισχύσουν το κίνητρο των συμμετεχόντων και να προκαλέσουν αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Οι ομαδικές συζητήσεις που ακολούθησαν, βασίζονταν στην αλληλοϋποστήριξη των μελών.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Tweet2Quit σχολίαζαν διάφορα θέματα όπως τον ορισμό μιας ημερομηνίας που θα κόψουν το τσιγάρο, τη χρήση επιθεμάτων νικοτίνης, την αντιμετώπιση εμποδίων στην διαδρομή, τη χρήση επιβραβεύσεων αλλά και την πίστη στον εαυτό τους και την αίσθηση περηφάνιας για την επίτευξη των στόχων τους. Όσο περισσότερο μιλούσαν μέσω Twitter, τόσο πιο πιθανό ήταν να απέχουν από το κάπνισμα.

Η συμμετοχή σε δύο συνεχόμενες ομάδες Tweet2Quit ήταν πολύ μεγάλη. 78% των μελών συμμετείχαν γράφοντας tweets, με τον μέσο αριθμό των tweets ανά άτομο να φτάνει τα 72, ενώ το 60% συνέχισε την επικοινωνία μετά το πέρας των 30 ημερών.

Η μελέτη συμπεριλάμβανε δύο κλειστές ομάδες των 20 ατόμων και διήρκεσε 100 μέρες. Οι συμμετέχοντες έλαβαν δωρεάν επιθέματα νικοτίνης και την συμβουλή να κάνουν ένα πρόγραμμα για την αποχή τους, χρησιμοποιώντας έναν διαδικτυακό οδηγό.

Τα ευρήματα έδειξαν ποσοστό επιτυχίας 42% στην πρώτη ομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ότι έμαθαν από αυτή την πρώτη δοκιμή για να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την διαδικασία των αυτόματων μηνυμάτων. Κατά συνέπεια, το ποσοστό επιτυχίας της δεύτερης ομάδας έφτασε στο εντυπωσιακό 75%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ