Οι λάτρεις του «πρόχειρου φαγητού» που προτιμούν ένα μπέργκερ από τα φρέσκα φρούτα ίσως προκαλούν βλάβη στα ερυθρά κύτταρα του αίματος τους, σύμφωνα με επιστήμονες. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων έχουν αυξημένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που κουβαλούν καρκινικές μεταλλάξεις.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή με χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών (βρίσκονται στα φρέσκα τρόφιμα) ήταν πιο πιθανό να παράγουν κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά τα κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη λειτουργία, μεταφέροντας το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο του σώματος ενώ απομακρύνουν τα υπολείμματα του διοξειδίου του άνθρακα από τον οργανισμό.
Ο Δρ Χασάν Haboubi, γαστρεντερολόγος και ερευνητής καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Swansea, δήλωσε: «Έχουμε διαπιστώσει ότι ο τρόπος ζωής και ειδικά η διατροφή, συνδέεται στενά με την υγεία ακόμη και των πιο μικρών κυττάρων μας. Αν κάνουμε κακή διατροφή, αυτό γρήγορα αντανακλάται στην κατάσταση αυτών των κυττάρων». Ο ερευνητής μελετάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγονται από βλαστικά κύτταρα στο μυελό των οστών.
Τα βλαστικά κύτταρα βρίσκονται σε όλο το σώμα και έτσι μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να επηρεαστούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων της άσκησης, τη διατροφής, της έκθεσης σε ακτινοβολία και την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων. Επομένως, είναι ο τέλειος δείκτης για τη μέτρηση της συνολικής υγείας. Αν όμως είναι μεταλλαγμένα, παράγουν ελαττωματικά ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε υγιή άτομα που τρώνε καλά, δεν υπάρχουν περισσότερο από 3 με 5 μεταλλαγμένα κύτταρα ανά 1 εκατομμύριο κύτταρα.
Ο καθηγητής Haboubi προσπαθούσε να αναπτύξει μια εξέταση αίματος για τον καρκίνο, όταν διαπίστωσε όλα τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, κατάλαβε ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των υγιών εθελοντών και ότι αυτό φάνηκε να συσχετίζεται με τη διατροφή τους. Μιλώντας στην Times από το Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Swansea την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που κατανάλωναν χαμηλά επίπεδα φρούτων και λαχανικών και, σε μικρότερο βαθμό ψάρια είχαν υπερδιπλάσιο ρυθμό μετάλλαξης. Υπήρξε μια πολύ σημαντική στατιστική σχέση μεταξύ της διατροφής και του ρυθμού μετάλλαξης. Καθαρά από τύχη μπορεί να έχουμε βρει έναν βιοδείκτη για την ποιότητα της διατροφής των ανθρώπων».
Ο Gareth Jenkins, καθηγητής ιατρικής στο Swansea, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Haboubi, δήλωσε: «Η συσχέτιση με τη διατροφή είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Αν κοιτάξει κανείς τους ανθρώπους που φαινομενικά είναι υγιείς, αλλά έχουν μια κακή διατροφή, διαπιστώσαμε ότι μπορεί να έχουν ένα υψηλό επίπεδο μετάλλαξης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ακόμη και μια κανονική, μέση διατροφή ρίχνει τον ρυθμό μετάλλαξης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και μεταλλάξεων στα κύτταρά φαίνεται καθαρά».