Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «μολύνει» τα κόκαλα μας – Τι προκαλεί

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «μολύνει» τα κόκαλα μας – Τι προκαλεί
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Επηρεάζει την οστική μας μάζα

Η τακτική έκθεση των ηλικιωμένων στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεροπόρωσης και κατάγματος, λόγω απώλειας οστικής μάζας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Planetary Health.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Αντρέα Μπακαρέλι, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 700 άτομα.

Όσοι ζούσαν σε περιοχές πιο επιβαρυμένες με ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) και αιθάλη, λόγω των εξατμίσεων των οχημάτων και άλλων πηγών ρύπανσης, είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και ορμονών που σχετίζονται με τα οστά, καθώς επίσης μικρότερη οστική πυκνότητα, σε σχέση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μικρή ρύπανση.

Μια παράλληλη ανάλυση στοιχείων από τις εισαγωγές 9,2 εκατομμυρίων ατόμων σε νοσοκομεία, έδειξε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στο επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος, λόγω οστεοπόρωσης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τα άτομα που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου συνήθως υπάρχει και μεγαλύτερη ρύπανση. Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συχνότερη αιτία κατάγματος στην τρίτη ηλικία. Μόνο το 40% όσων ηλικιωμένων παθαίνουν κάταγμα, ανακτούν πλήρως την κινητικότητά τους.

Τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο σώμα, προκαλώντας συστημική οξειδωτική βλάβη και χρόνια φλεγμονή, πράγμα που επιταχύνει τη φυσιολογική απώλεια οστικής μάζας και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος. Επίσης το κάπνισμα σχετίζεται με παρόμοια βλάβη των οστών. Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη ιδίως οι ηλικιωμένοι να μην καπνίζουν και να ζουν σε καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Υγεία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΟΗΕ: Πολύ πιθανό να αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς

Έχετε γάτα στο σπίτι; Ίσως προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα!