Σε 48 ανέρχονται πλέον τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, η κ. Δερμεντζοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον περιορισμό των κουνουπιών, τα οποία αποτελούν τον βασικό φορέα μετάδοσης του ιού.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-2028. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο και προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι και τον Οκτώβριο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται καθημερινά παρεμβάσεις από επίγεια συνεργεία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τρεις εκτεταμένοι κύκλοι αεροψεκασμών.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, καθώς ο συγκεκριμένος μήνας θεωρείται κρίσιμος για την εξέλιξη της δραστηριότητας των κουνουπιών. Ο Αύγουστος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αποτελεί συνήθως περίοδο κατά την οποία οι πληθυσμοί των εντόμων αυξάνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα η επιτήρηση να παραμένει αυξημένη και τον επόμενο μήνα.
Η αντιπεριφερειάρχης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην προκαλείται πανικός, αλλά να τηρούνται με συνέπεια τα βασικά μέτρα προφύλαξης. Μεταξύ αυτών είναι η απομάκρυνση ή κάλυψη σημείων όπου μπορεί να συγκεντρωθεί νερό, όπως γλάστρες, δοχεία και άλλες επιφάνειες σε αυλές και μπαλκόνια, καθώς και η συστηματική χρήση αντικουνουπικών.
Παράλληλα, όταν εντοπίζεται επιβεβαιωμένο κρούσμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε στοχευμένες δράσεις στην περιοχή, με στόχο τον περιορισμό της παρουσίας κουνουπιών και τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω μετάδοσης.
Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στους πολίτες να παραμένουν προσεκτικοί, ιδιαίτερα τις ώρες κατά τις οποίες η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι αυξημένη, συνεχίζοντας τα μέτρα ατομικής προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου επιτήρησης.
- Θεσσαλονίκη: Αιτήσεις για το Youth Climate Action Fund – Ποιοι μπορούν να λάβουν έως 4.000 ευρώ
- Θεσσαλονίκη: Δεν κινήθηκε η αγορά στις θερινές εκπτώσεις - Πεσμένες πωλήσεις για 6 στους 10
- Μαρινάκης για Σαμαρά: Τα φύλα είναι δύο και δεν πρόκειται να αλλάξει με αυτή την κυβέρνηση
- Άρης: Επίσημα στα κίτρινα ο Θανάσης Αντετοκούνμπο - Για 2+1 χρόνια