Σήμερα επανεκκινεί το πρόγραμμα «Προλαμβάνω», ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε εκατομμύρια πολίτες. Η νέα φάση του προγράμματος, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους έχει ως πρώτο σταθμό τον έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η επανέναρξη του «Προλαμβάνω» (13 Οκτωβρίου) συμπίπτει με τον Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Οι δικαιούχες γυναίκες θα μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε μαστογραφία και, όπου προβλέπεται, σε υπερηχογράφημα μαστών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Αμέσως μετά προγραμματίζεται η συνέχιση των προληπτικών ελέγχων για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, τη νεφρική δυσλειτουργία, καθώς και την παχυσαρκία.
Η πρόσβαση στις εξετάσεις θα είναι, όπως και στην πρώτη φάση του προγράμματος, απλή. Όσοι πολίτες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν SMS με τα ψηφιακά παραπεμπτικά τους. Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία δεν χρειάζεται να περιμένουν μήνυμα: μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα proliptikes.gov.gr για να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν ραντεβού. Για πολίτες που βρίσκονται στην περιφέρεια, δυνατότητα εξυπηρέτησης παρέχουν και οι Κινητές Ομάδες Υγείας.
Τα αποτελέσματα του προηγούμενου κύκλου δείχνουν τη δυναμική της παρέμβασης Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, περισσότερα από 554.000 άτομα εντοπίστηκαν εγκαίρως με ευρήματα ή συμπτώματα μέσα από τους ελέγχους για καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα. Στον καρκίνο του μαστού καταγράφηκαν πάνω από 6.000 διαγνώσεις σε πρώιμο στάδιο. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αναφέρθηκαν 1.536 διαγνώσεις, 12.635 περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων και 17.500 πολυποδεκτομές. Επιπλέον, 93 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ στον καρδιαγγειακό έλεγχο περίπου 350.000 πολίτες εντοπίστηκαν με ευρήματα και σχεδόν 1.200 χρειάστηκε να υποβληθούν άμεσα σε αγγειοπλαστική.
Στη νέα φάση, δικαιούχοι αναμένεται να είναι πάνω από έξι εκατομμύρια πολίτες. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν έγκαιρα και τα ευρήματα να οδηγούν σε κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης και μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη ορισμένων παθήσεων. Για αυτό, οι πολίτες καλούνται να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου και να μην αναβάλλουν το ραντεβού τους.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συνέχιση των δράσεων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων έως το 2030, με στόχο να μην εξαρτάται η πρόσβαση στην πρόληψη από το εισόδημα ή τον τόπο κατοικίας.
Πηγή: ygeiamou.gr