Η άσκηση και η γυμναστική είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι ασθενείς ενώ παράλληλα «τρέχει» η θεραπεία για τον καρκίνο. Όμως νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το τρέξιμο θα μπορούσε να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μυστικό ενάντια στον καρκίνο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν σε πειράματα σε ποντίκια ότι η εντατική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού να συρρικνώσει τους όγκους κατά το εντυπωσιακό 50%. Αν και αυτή η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη σε ζώα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν παρόμοιο όφελος και για τους ασθενείς με καρκίνο.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Οι ερευνητές έβαλαν ποντίκια με όγκους να τρέξουν στο αγαπημένο τους τροχό. Τα ποντίκια που ξόδεψαν το περισσότερο χρόνο τρέχοντας, συρρίκνωσαν τους όγκους τους κατά 50% σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έτρεξαν.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού κατευθύνθηκαν προς τους όγκους κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αδρεναλίνη που παράγεται από μια προπόνηση υψηλής έντασης, βοηθάει να μετακινηθούν αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των όγκων του πνεύμονα, του ήπατος, ή του δέρματος.
Η Pernille Hojman, του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε από την έρευνα: «Είναι γνωστό ότι η διείσδυση των «αντικαρκινικών» κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να ελέγχει και να ρυθμίζει το μέγεθος των όγκων, αλλά κανείς δεν είχε εξετάσει πώς η άσκηση ρυθμίζει το σύστημα. Στα πειράματά μας, προσπαθήσαμε να βάλουμε στα ποντίκια μια έξτρα δόση αδρεναλίνης και διαπιστώσαμε ότι τα κύτταρα κινητοποιούνται πιο γρήγορα προς τους όγκους και τους συρρικνώνουν».
Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να δείξει ότι η άσκηση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με καρκίνο. «Ως κάποιος που εργάζεται στον τομέα της άσκησης και της ογκολογίας, ένα από τα κύρια ερωτήματα που κάνουν ασθενείς με καρκίνο είναι το εξής: τι άσκηση θα πρέπει να κάνω» εξήγησε η Δρ Hojman.
«Ενώ προηγουμένως δεν ξέραμε τι ακριβώς άσκηση να προτείνουμε, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι μια άσκηση που εκλύει αδρεναλίνη στον οργανισμό όπως το τρέξιμο θα μπορούσε να είναι επωφελής για τον ασθενή με καρκίνο».