20

OCT
2018

Ιδανική κατανάλωση μία φορά την εβδομάδα

Τα οφέλη του ψαριού στα παιδιά – Πως επιδρά σε ύπνο και IQ

12 Jan 201823.30

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια αναφέρουν στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ότι τα παιδιά που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κοιμούνται καλύτερα ενώ εμφανίζουν και IQ (Δείκτης Νοημοσύνης) κατά τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς υψηλότερο σε σύγκριση με παιδιά τα οποία καταναλώνουν ψάρι λιγότερο συχνά ή και καθόλου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει σύνδεση μεταξύ των ω-3, των λιπαρών οξέων που περιέχονται σε πολλά είδη ψαριών και της υψηλότερης νοημοσύνης αλλά και του καλύτερου ύπνου. Ωστόσο όλα αυτά τα δεδομένα δεν είχαν συνδεθεί μεταξύ τους στο παρελθόν. Η νέα μελέτη των ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια αποκαλύπτει ότι ο ύπνος είναι το πιθανό μονοπάτι της σύνδεσης, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού και της υψηλότερης νοημοσύνης. «Αυτό το ερευνητικό πεδίο δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένο» ανέφερε η Τζιανγκόνγκ Λιου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και προσέθεσε: «Μελετήσαμε τα ω-3 που προέρχονται από τις τροφές και όχι από συμπληρώματα διατροφής».

Στο πλαίσιο της μελέτης συμμετείχαν 541 παιδιά ηλικίας 9-11 ετών στην Κίνα (το 54% ήταν αγόρια και το 46% κορίτσια). Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατανάλωση ψαριού που έκαναν τον προηγούμενο μήνα ενώ υποβλήθηκαν και σε τεστ IQ. Οι γονείς των παιδιών απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα ύπνου των τέκνων τους. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη παραμέτρους που αφορούσαν δημογραφικά στοιχεία, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, η επαγγελματική κατάστασή τους αλλά και ο αριθμός των παιδιών στο σπίτι.

 

Τα αποτελέσματα

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι τα παιδιά που ανέφεραν ότι έτρωγαν ψάρι κάθε εβδομάδα εμφάνιζαν σκορ στο τεστ ΙQ κατά 4,8 βαθμούς υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν ψάρι «σπάνια» ή και «καθόλου». Τα παιδιά πάλι που κατανάλωναν ψάρι «μερικές φορές» είχαν σκορ IQ 3,3 βαθμούς υψηλότερο σε σύγκριση με όσα δεν έτρωγαν ψάρι σχεδόν ποτέ ή ποτέ. Επιπροσθέτως, η αυξημένη κατανάλωση ψαριού φάνηκε να συνδέεται με λιγότερα προβλήματα στον ύπνο των παιδιών.

«Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με αντικοινωνική συμπεριφορά. Συγχρόνως η κακή γνωστική κατάσταση συνδέεται με αντικοινωνική συμπεριφορά. Είχε βρεθεί ότι τα συμπληρώματα ω-3 μειώνουν τα συμπτώματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, οπότε δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι το ψάρι που αποτελεί και την πρωτογενή πηγή ω-3 κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα οφέλη» σημείωσε ο καθηγητής Εϊντριαν Ρέιν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που συμμετείχε στη μελέτη.

Με βάση και τα νέα ευρήματα οι ερευνητές προτείνουν στους γονείς να ξεκινούν νωρίς την εισαγωγή ψαριού στη διατροφή των παιδιών τους. «Από τους 10 μήνες ζωής είναι καλό να ξεκινά η κατανάλωση ψαριού, φθάνει το ψάρι να δίνεται στο παιδί χωρίς κόκαλα και πολύ καλά τεμαχισμένο. Η εισαγωγή της νέας γεύσης πρέπει να γίνεται νωρίς. Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στις νέες γεύσεις και μυρωδιές και αν δεν συνηθίσουν κάτι είναι πιθανό να το αποφεύγουν». Η σύσταση των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια είναι να καταναλώνεται στην οικογένεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ψάρι αφού όπως δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία αποτελεί περίπτωση με όφελος διπλό: και καλύτερη γνωστική απόδοση και καλύτερος ύπνος σε ένα πιάτο βγαλμένο από τη... θάλασσα.

Πηγή: tovima.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Βιταμίνη Β3: Πού βοηθά & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Bοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος


Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια: Οι πιο κρίσιμες ερωτήσεις

Απομυθοποίηση των κυριότερων επιχειρημάτων του αντιεμβολιαστικού κινήματος


ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 41 οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συνολικά 306 κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 

Γλυκάνισος: 7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

Είναι γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες


Ποιότητα ύπνου: Το φρούτο που πρέπει να αποφεύγετε το βράδυ

Ο επαρκής και καλός ύπνος είναι απαραίτητος


Νέα φάρμακα κατά της ημικρανίας, θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του18ου PHARMA point που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Οκτωβρίου

Χυμός καρότου: Τα οφέλη του για επιδερμίδα, μάτια και ανοσοποιητικό!

Μια απίστευτη τροφή σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά


Οι τροφές που βάζουν φωτιά στο λίπος – Τι να διαλέξετε!

Συμβάλλουν σημαντικά στην καύση του λίπους


Οι ελιές είναι ο... πιο γευστικός «εχθρός» της χοληστερίνης!

Μελέτη από ελληνικό πανεπιστήμιο για τη διατροφή


Βότανα από την Κρήτη νικούν γρίπη και ιώσεις!

Αποτελέσματα ιατρικής έρευνας για την αντιμετώπιση συνήθων ιών

Mediterranean CosmosΜασούτηςMollers
Typosthes.gr - Twitter


NLPTyposthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία