Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προστατέψτε το συκώτι σας και ρίξτε τη χοληστερίνη… με ένα καφεδάκι!

Οι παθήσεις του συκωτιού έχουν αυξηθεί δραματικά με την έκρηξη της παχυσαρκίας

Το μυστικό προστασίας του ήπατος μπορεί να κρύβεται τελικά στον καφέ! Ποσότητα που ισοδυναμεί με έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ηπατικής νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η αυξανόμενη «κρίση» παχυσαρκίας στον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κρουσμάτων λιπώδους νόσου του ήπατος, μιας σοβαρής κατάστασης που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) - η οποία συνήθως σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος - ήταν μέχρι πρόσφατα σπάνια πάθηση. Αλλά ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή σημαίνει ότι περίπου ένα στα πέντε άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ένα τρίτο των ΗΠΑ είναι τώρα στα πρώιμα στάδια της νόσου, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κίρρωση, μιας νόσου που συχνά σχετίζονται με τον αλκοολισμό.

Η νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει η μεγάλη κατανάλωση καφέ καθημερινά θα μπορούσε να αποκρούσει τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος - ακόμη και μεταξύ των παχύσαρκων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχε λιγότερα σημάδια της ασθένειας, εφόσον είχαν καταναλώσει ημερήσια δόση του καφέ, που ισοδυναμεί με έξι φλιτζάνια εσπρέσο για έναν άνθρωπο 70 κιλών. Μάλιστα , τα ποντίκια που κατανάλωναν καφέ, είχαν και μικρότερη πρόσληψη κιλών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Η ιταλική ομάδα, παρουσίασαν τα ευρήματά τους χθες στο Διεθνές Συνέδριο Ήπατος στη Βαρκελώνη και πιστεύουν ότι ο καφές βελτιώνει τη δομή του εντέρου. Οι επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο της Napoli, αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση του καφέ αυξάνει μια πρωτεΐνης που ονομάζεται ζωνουλίνη, η οποία μειώνει την διαπερατότητα του εντέρου. Αυτό βελτιώνει ουσιαστικά την ικανότητα του εντέρου να φιλτράρει τις επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες διαφορετικά θα περνούσαν στη ροή του αίματος και τελικά στο ήπαρ, όπου και θα το επιβάρυναν.

Μυστικό της θεραπείας ο καφές

Οι εμπειρογνώμονες δεν συμβουλεύουν να πίνουμε περισσότερο καφέ - αλλά είπαν ότι οι γιατροί θα μπορούσαν τελικά να αξιοποιήσει τη δύναμη του καφέ και να την μετατρέψουν σε μια ιατρική θεραπεία. Ο ερευνητής Vincenzo Lembo είπε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως ο καφές μπορεί να αντιστραφεί η βλάβη παθήσεων του ήπατος, αλλά αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι επηρεάζει θετικά την διαπερατότητα του εντέρου».

Συν τοις άλλοις, ο καφές σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αναστρέφει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνοντας τα «τοξικά» ένζυμα και μειώνουν την ποσότητα του λίπους στα κύτταρα του ήπατος. Η ομάδα βρήκε ότι ο καφές μπορεί να βελτιώσει τη δομή του εντέρου, η οποία ρυθμίζει τη διαπερατότητα του.

Η καθηγήτρια Laurent Castera, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Ήπατος, δήλωσε: «Η Ιταλία είναι διάσημη για τα καφέ της και αυτή η ιταλική μελέτη ενισχύει τις γνώσεις μας για τη σχέση μεταξύ του καφέ και της μη αλκοολική λιπώδους νόσου του ήπατος. Αν και δεν υποδηλώνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε υψηλότερα επίπεδα του καφέ, η μελέτη προσφέρει ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν τη μελλοντική έρευνα και την κατανόηση του θεραπευτικού ρόλου του καφέ στην καταπολέμηση της NAFLD.»

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της καρδιακής νόσου, της νόσου του Parkinson και διαβήτη τύπου ΙΙ. Όμως, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων συμβουλεύει ότι οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο από 400 mg καφεΐνης την ημέρα - το ισοδύναμο των πέντε εσπρέσο. Προειδοποιεί ότι η υπέρβασή του ορίου αυτού αυξάνει τον κίνδυνο άγχους, αϋπνίας και ίσως προκαλεί καρδιακή διαταραχή ρυθμού. Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης στην εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της ύπαρξης ενός λιποβαρούς μωρού.

TyposHealth

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του...
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας