Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιάννης Μασούτης: Τι απαντά για Σκοπιανό και συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ απαντά στις ερωτήσεις του «Τ.Θ.»

Ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), κ. Γιάννης Μασούτης απαντάει σε τρεις ερωτήσεις του «Τ.Θ.» για το Σκοπιανό, τις εξελίξεις για την ονομασία αλλά και το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.  

-           Θεωρείτε πως είναι μία καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

Είναι αυτονόητο ότι τα Επιμελητήρια, ως σύμβουλοι της Πολιτείας σε οικονομικά θέματα δεν ασκούν εξωτερική πολιτική. Επομένως δεν μπορούν να έχουν πλήρη γνώση των δεδομένων που αφορούν στις εξελίξεις και τις όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο για τα εθνικά μας θέματα. Και δεν μπορούν να κρίνουν αν μια χρονική συγκυρία είναι η κατάλληλη για να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν γνώση όλων των παραμέτρων, είναι οι πλέον αρμόδιοι για να αποφασίσουν αν και πότε θα «καθίσει» η χώρα μας στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων και πότε θα αποχωρήσει από αυτό έχοντας, προφανώς, ως προαπαιτούμενο για την τυχόν σύναψη συμφωνίας, μια λύση που θα ανταποκρίνεται στα δίκαια του Ελληνισμού που –όπως γνωρίζουμε- στην πλειονότητά του δεν δέχεται την ονοματοδοσία του γειτονικού κράτους με όρο που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του.  Ωστόσο, θεωρούμε πως η επίλυση ενός τέτοιου θέματος απαιτεί προσεκτικές και όχι βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν σε βάρος της χώρας μας, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον.

-          Μετά τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, πως σχολιάζετε τις νεότερες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και προτάσεις για την ονομασία και ποια η δική σας θέση;

Είναι εκ των ων ουκ άνευ να τονιστεί ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούμε να δούμε άλλο κράτος, που θα φέρει στην ονομασία του τον ελληνικό όρο «Μακεδονία», όπως άλλωστε δηλώσαμε και στην πρόσφατη σύσκεψη των τριών Επιμελητηρίων της πόλη μας. Τις όποιες νεότερες εξελίξεις έχουν προκύψει μετά τις συναντήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή με τους αντίστοιχους εκπροσώπους των δύο χωρών οφείλει να αξιολογήσει κατά κύριο λόγο η ελληνική κυβέρνηση που φέρει και την ευθύνη της όποιας διαπραγμάτευσης.

-          Πώς τοποθετήστε στην διοργάνωση συλλαλητηρίων για την ονομασία και πως θα εκλάβετε ενδεχόμενη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε αυτά;

Όπως δηλώσαμε και μετά την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τα τρία επιμελητήρια, ως φορείς έκφρασης του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης αλλά και ως φορείς της κοινωνίας της αναγνωρίζουν πλήρως και σέβονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει και να εκφράζει τις θέσεις του, ιδίως όταν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα.

Ωστόσο, θα πρέπει να επαναλάβω ότι ούτε οι φορείς, αλλά ούτε και οι κοινωνίες διαπραγματεύονται ή διαχειρίζονται τα διεθνή θέματα. Αρμόδια είναι πάντα η ελληνική κυβέρνηση, που έχει την υποστήριξη όλων μας προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία, που θα ανταποκρίνεται στα δίκαια του Ελληνισμού.

Το ΕΒΕΘ, λοιπόν, ως σύμβουλος της Πολιτείας και αρωγός των μελών του στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν μπορεί ούτε να διοργανώνει συλλαλητήρια ούτε να απαγορεύει τη συμμετοχή της κοινωνίας και τους επιχειρηματικού κόσμου σε αυτά.

Όπως και να’ χει πάντως, εκείνο που έχει σημασία είναι οι όποιες τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνονται, να μην χαρακτηρίζονται από ακρότητες που θα πλήξουν το «πρόσωπο» και τη θέση της χώρας διεθνώς και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο γι’ αυτήν. Είναι προφανές ότι τα «φώτα» της δημοσιότητας την Κυριακή θα είναι πάνω από τη Θεσσαλονίκη και όλες οι κινήσεις των διοργανωτών και των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο θα προβληθούν σε όλο τον κόσμο με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει τελικά για τη συνέχιση ή μη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

*Από την Έντυπη Έκδοση της εφημερίδας «Τύπος Θεσσαλονίκης» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη
Αναμένονται και νέα εντάλματα για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη