Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι νικητές του διαγωνισμού καινοτόμων ιδεών της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Με θέμα την κυκλική οικονομία ...

Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού καινοτόμων ιδεών της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας με θέμα την κυκλική οικονομία αναδείχθηκε η AidPlex, η οποία παράγει μέσω 3D εκτύπωσης θερμοπλαστικό νάρθηκα, ο οποίος είναι πέντε φορές πιο ελαφρύς από το γύψο, αδιάβροχος, φιλικός για το δέρμα, επαναχρησιμοποιούμενος και βιοδιασπώμενος.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός  Χάρης Γερεμτζές, εκπρόσωπος της ομάδας, παρέλαβε το πρώτο βραβείο από την Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ, κατά την τελετή λήξης του Ecocity Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο βραβείο αφορά στην κάλυψη των εξόδων συμμετοχής σε συνέδριο ανάλογου θεματικού πεδίου.

 Για την προστασία των δικαιωμάτων του νάρθηκα έχει κατατεθεί provisional utility patent στις ΗΠΑ και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η διαδικασία των κλινικών δοκιμών για την συλλογή των απαραιτήτων πιστοποιητικών (CE & FDA) ώστε να μπορεί να διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Οι κλινικές δοκιμές θα λάβουν χώρα σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τη δυνατότητα να πίνουν τον καφέ τους σε επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι θα προσφέρει στους χρήστες η διαδικτυακή πλατφόρμα Eco Cup, η οποία απέσπασε το δεύτερο βραβείο.

Όπως προβλέπει η πρόταση, που παρουσίασε ο Θανάσης Κουκούλης εκ μέρους της ομάδας πτυχιούχων και τελειοφοίτων του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέσω της πλατφόρμας ο χρήστης θα αποκομίζει οικονομικά οφέλη (σε μορφή έκπτωσης) αν χρησιμοποιεί το δικό του ποτήρι/συσκευασία ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, να αποκτούν την ευκαιρία διαφήμισης στους χρήστες τις πλατφόρμας, να δημιουργούν προγράμματα επιβράβευσης πελατών, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε χρήσιμα στατιστικά.

 Ο Βασίλης Γεωργανάκης, εκπρόσωπος της ιδέας Cinder-ela κέρδισε το τρίτο βραβείο παρουσιάζοντας μια ιδέα ανακύκλωσης της οικιακής και όχι μόνο στάχτης και τη δημιουργία προϊόντων τα οποία θα προκύψουν από την επεξεργασία αυτής (βελτιωτικό εδάφους για τις αγροτικές καλλιέργειες, βελτιωτικό για τις εταιρίες σκυροδέματος, δημιουργία προϊόντων καθαρισμού (απορρυπαντικών) και  αντιμετώπισης εντόμων και τρωκτικών κ.α.).

Αρχικός στόχος είναι να έρθει σε επαφή με δήμους και βιομηχανίες για την τοποθέτηση μεταλλικών κάδων περισυλλογής τέφρας. Τα δεύτερο και τρίτο βραβείο προσφέρουν δωρεάν συμμετοχή στο τρίμηνο πρόγραμμα επιτάχυνσης του ΟΚ!Thess.

Ο Πρόεδρος της ΑΖΚ Παντελής Αγγελίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον αριθμό και την ποιότητα των ιδεών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, σε μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα όπως είναι αυτή της κυκλικής οικονομίας, η οποία δεν αποτελεί μια ιδιαίτερα γνωστή περιοχή και απαιτεί ευρύτητα επιστημονικής βάσης.

Η συμμετοχή αυτή καταδεικνύει για μία ακόμη φορά την ερευνητική πρωτοπορία της πόλης σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και δυναμική περιοχή, η οποία συνδυάζει τη μείωση του κόστους παραγωγής με την προστασία του περιβάλλοντος. Η Θεσσαλονίκη είναι “Innovation friendly destination” και στην κυκλική οικονομία.

Το σύνολο των ιδεών που πέρασαν στην τελική φάση και παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή εκδήλωση του Ecocity Forum την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, συμπληρώνουν η ReWearlt της Άννας Παυλίδου, μια κοινωφελής πλατφόρμα διάθεσης/ανταλλαγής βρεφικών και παιδικών ειδών και η GREEN IoT Devices του Χρήστου Κάλτσου  που αφορά στη δημιουργία συσκευών IoT χαμηλής κατανάλωσης που τροφοδοτούνται από την υπάρχουσα εκπεμπόμενη ενέργεια ραδιοκυμάτων.

Η Επιτροπή αποτελούμενη από τους Παντελή Αγγελίδη, Πάνο Σεφερλή, Καθηγητή Πρόεδρο του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της ΑΖΚ, ο οποίος μίλησε για την κυκλική οικονομία και τη συστηματική λήψη αποφάσεων με βάση το παράδειγμα ROLINCAP Carbon Capture, και Σίμο Μπενσασσών, Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα καινοτομίας και επικεφαλή του ΟΚ!Thess αξιολόγησε τις ιδέες με βάση τα κριτήρια της ικανοποίησης συγκεκριμένης ανάγκης στην αγορά, της οικονομικής βιωσιμότητας, του καθαρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και του χρηματοοικονομικού σχεδίου του εγχειρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Εργασίες κοπής πρασίνου πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις