23

ΟΚΤ
2017

Συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο

Πρ. Παυλόπουλος: «Εάν καταρρεύσει η Σένγκεν, καταρρέει και η Ευρώπη»

05 Οκτ 201720.10
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Συνθήκη του Σένγκεν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ζούμε μια ιστορική εποχή για την Ευρώπη, όσον αφορά την συνοχή και την ενοποίησή της και σημείωσε ότι προκλήσεις, όπως το λεγόμενο «δημοψήφισμα» της Καταλωνίας, πρέπει να μας προβληματίσουν όλους για το πού βαδίζουμε, και ιδίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν και την ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τον Μηχανισμό Σένγκεν
Αναφορικά με τον Μηχανισμό Σένγκεν τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Αβραμόπουλο, ότι «είμαστε στο πλευρό σας σε όλη αυτή την προσπάθεια στήριξης και συμπλήρωσης του Συστήματος αυτού» και προσέθεσε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι εάν καταρρεύσει το Σύστημα Σένγκεν, από εκεί και πέρα αυτό συνιστά κατάρρευση της ίδιας της Ευρώπης. «Στους δε εταίρους μας πρέπει να πω για πολλοστή φορά -και εμείς οι Έλληνες έχουμε δώσει ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση- ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα είναι μεγάλη τιμή. Έχει δικαιώματα αλλά έχει και σημαντικές υποχρεώσεις. Μια από αυτές, ίσως η πιο καίρια αυτή την στιγμή, είναι ο σεβασμός του Συστήματος Σένγκεν, του Μηχανισμού Σένγκεν και των υποχρεώσεων που απορρέουν απ’ αυτόν. Κάτι το οποίο συνδυάζεται και με την Αρχή της Αλληλεγγύης», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Σημείωσε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μια αξία απλώς και μόνο αφηρημένη, αλλά πλήρης κανόνας δικαίου που δημιουργεί υποχρεώσεις και συνεπάγεται κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής του.

Σημαντικός ο ρόλος Αβραμόπουλου στη μετεξέλιξη της Frontex
Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην μετεξέλιξη της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ακτοφυλακή, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο της και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και στην επίλυση του προσφυγικού. Επισήμανε, επίσης, ότι η Frontex εκ του ρόλου της δεν φυλάσσει μόνον εθνικά σύνορα. Φυλάσσει και εθνικά αλλά, πρωτίστως, φυλάσσει ευρωπαϊκά σύνορα. «Αυτό ας το θυμόμαστε όλοι και, κυρίως, σε ορισμένους εταίρους μας που δεν ξέρουν τι σημαίνει θάλασσα πρέπει να τους πούμε ότι "ναι, σαφώς και υπάρχουν θαλάσσια σύνορα". Αλλά η φύλαξή τους έχει μια ιδιαιτερότητα που οι λαοί που έχουν θάλασσα την ξέρουν. Και εμείς, οι Έλληνες, που έχουμε, ίσως, τη μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα στην Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση το ξέρουμε καλύτερα. Ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας, όπως ταιριάζει και στον πολιτισμό και τον προορισμό της Ευρώπης. Ας μην κάνουν κρίσεις, οι οποίες τους εκθέτουν και τους εκθέτουν ως Ευρωπαίους. Γιατί καθένας μας δίνει καθημερινά εξετάσεις ως προς το αν είναι Ευρωπαίος και αν είναι συνεπής Ευρωπαίος».

Δ. Αβραμόπουλος: «Το Σένγκεν πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί»

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει να επιδείξει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί. Όπως ανέφερε, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρώπης είναι η προτεραιότητά μας και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε μία Ευρώπη με σύνορα. Όπως βλέπετε, όμως, υπάρχει μια τέτοια τάση τον τελευταίο καιρό κάτω από ισχυρούς λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις και με προσχήματα εσωτερικής, κυρίως, ασφάλειας. Εμείς δίνουμε την δυνατότητα στα κράτη μέλη που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφαλείας, να παρατείνουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για μία συγκεκριμένη όμως περίοδο. Με άλλα λόγια, αυτό πρέπει να είναι μέτρο, σαν τελευταίο θα έλεγα μέτρο, και όχι κάτι το μόνιμο». Παράλληλα, τόνισε ότι ενισχύονται οι μηχανισμοί προστασίας και διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων και σημείωσε «προωθούμε με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες εισόδου-εξόδου, την εισαγωγή και θέση λειτουργίας νέων τεχνολογιών για τον καλύτερο έλεγχο εκείνων που έρχονται στην Ευρώπη και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων».

Για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής, υποστήριξε ότι αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα, μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα μείζον ζήτημα. Επισήμανε, επίσης, ότι μόνο στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί περί τα 400 στελέχη της πάλαι ποτέ FRONTEX με υποδομή, μέσα και δυνατότητες. «Διότι θα θυμόσαστε ότι στο ξεκίνημα κυρίως της προσφυγικής κρίσης, το μεγάλο ζήτημα ήταν ότι, επειδή αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη δεν ήσαν προετοιμασμένα, κατάφεραν να περάσουν περίπου 1.200.000 άτομα, χωρίς ελέγχους», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι στην πρώτη γραμμή και χαίρει της εμπιστοσύνης και της στήριξης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και υπογράμμισε ότι Μετανάστευση και Ασφάλεια είναι κορυφαία ζητήματα αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό, σημειώνοντας ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συνοχής της Ευρώπης και κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας.ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

ΑΒ Βασιλόπουλος

Αλ. Τσίπρας: Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συνεργασία με την Κορέα

Πολιτική23 Οκτ 201715.50

Τι είπε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Κορέας, Λι Νακ Γιον 

Η Ελλάδα προτείνει τον Ι. Μουζάλα για επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πολιτική23 Οκτ 201714.00

Για υποψηφιότητα «υψηλού συμβολισμού» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών

Πρόταση για ψήφο των ομογενών επανακατέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης

Πολιτική23 Οκτ 201712.50

Για αυτονόητο δικαίωμα που πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για διανομή κοινωνικού μερίσματος, €1 δισ. ευρώ»

Πολιτική23 Οκτ 201712.40

Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου - Τι είπε για την τρίτη αξιολόγηση

Ξεκινούν σήμερα οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών

Πολιτική23 Οκτ 201710.00

Με συζήτηση για τα δημοσιονομικά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση

Ν. Παππάς: Να υπερψηφίσει η ΝΔ τα μέτρα διανομής του υπερπλεονάσματος

Πολιτική21 Οκτ 201713.45

«Τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν καλύτερα» είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Στ. Θεοδωράκης: Μπορώ να είμαι και στρατιώτης και στρατηγός

Πολιτική21 Οκτ 201711.45

Δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού εν όψει των εκλογών για την Κεντροαριστερά

Αιχμηρός ο Ν. Φίλης για τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16

Πολιτική20 Οκτ 201722.10

"Αγοράζουμε ανταλλακτικά και δεν έχουμε για πυροσβεστικά και ασθενοφόρα"

ΚΚΕ: «Επαίσχυντες οι συμφωνίες που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας στις ΗΠΑ»

Πολιτική20 Οκτ 201722.00

Για «απροκάλυπτη στήριξη στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό» κατηγορεί τον Πρωθυπουργό το ΚΚΕ

Φώφη Γεννηματά: «Πιστεύω στη νίκη»

Πολιτική20 Οκτ 201721.50

"Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με την Κεντροαριστερά πρωταγωνιστή"


ΠαπαστράτοςΕΛΠΕ

ΕΥΑΘΚτήμα ΧρηστίδηTyposthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία