22

MAY
2018

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή

Ειδική συνεδρίαση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

16 May 201821.35
Με τη συμμετοχή φορέων του ποντιακού ελληνισμού, η Ολομέλεια τίμησε την Τετάρτη σε μια ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής, ο β΄ αντιπρόεδρος του Σώματος, Γεώργιος Βαρεμένος, υπογράμμισε: «Με την παρουσία σας εδώ σήμερα, που ο κόσμος ζει την έκρηξη πολεμικών συγκρούσεων που οδηγούν σε πρωτοφανείς ξεριζωμούς και η διεθνής κοινή γνώμη τελεί υπό το σοκ τραγωδιών όπως αυτή στη Γάζα, είναι ηλίου φαεινότερο πως όταν δεν λαμβάνονται υπόψη τα διδάγματα της ιστορίας, η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη να ζει τραγωδίες ωσάν η ιστορία να μην οδηγεί σε πρόοδο, αλλά να αποτελεί ένα καθοδικό σπιράλ προς τα πιο σκοτεινά δωμάτια της ιστορίας. Οι Έλληνες Πόντιοι κρατάνε αναμμένη τη δάδα της μνήμης, όχι μόνο επειδή δεν έχουν δικαίωμα να ξεχάσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονημένους και εκτοπισμένους πρόσφυγες, αλλά και επειδή έχουν το ιστορικό καθήκον να υπενθυμίζουν τα αίτια των μαζικών εγκλημάτων και των καταστροφών χωρίς φανατισμό, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς απωθημένα εκδίκησης».

«Έχει σημασία να θυμόμαστε τις δραματικές συνέπειες ανεξέλεγκτων εθνικισμών και την αξία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών, της ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, ιδιαίτερα σήμερα που όλα αυτά δοκιμάζονται σκληρά στη γειτονική Τουρκία, στην οποία καλλιεργείται ένα κλίμα υστερικού εθνικισμού και αναβίωσης νεοοθωμανικών επιδιώξεων και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στο 19ο ή και νωρίτερα» κατέληξε ο κ. Βαρεμένος.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και βουλευτές απ' όλα τα πολιτικά κόμματα. Στο τέλος της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«O ποντιακός ελληνισμός μετέτρεψε τα συντρίμμια της ψυχής του και της καταστροφής σε πείσμα, σε υπομονή και επιμονή και δημιουργικότητα και όπου πήγε, αγρότης ξεχέρσωσε και μετέτρεψε σε παραγωγική τη γη χιλιάδων στρεμμάτων. Στις βιοτεχνίες, στα γράμματα, στις τέχνες έφερε έναν πραγματικό πολιτισμό που δημιούργησε για τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια. Επιχείρησε να ζήσει ειρηνικά και να συνυπάρξει ειρηνικά, γιατί ήταν κομμάτι γνήσιο και ατόφιο του ελληνισμού» είπε ο κ. Κουρουμπλής.
«Σήμερα καλούμαστε να τιμήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και να θυμηθούμε τη βία και τον ξεριζωμό που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου. Πρόκειται για μία από τις μελανές σελίδες για την ιστορία όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά όλης της ανθρωπότητας. Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Δέδες.

«Μέχρι το 1923 υπολογίζεται ότι πάνω από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες Πόντιοι πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτή τη σύγχρονη ιστορική κτηνωδία. Η επανάληψή της με το Ολοκαύτωμα από τη ναζιστική Γερμανία λίγα χρόνια αργότερα αποτελούν τις μαύρες σελίδες της ιστορίας αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας. Ουσιαστικά πρόκειται για βάρβαρες και απάνθρωπες πρακτικές που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν πρόκειται να σβήσουν από την παγκόσμια συλλογική ιστορική μνήμη» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Είναι υποχρέωση του καθένα μας να γνωρίζει και να μεταλαμπαδεύει στα παιδιά του και στα παιδιά των παιδιών του αυτό που κάποιοι, ακόμα και σήμερα, θεωρούν ότι είναι ατύχημα της ιστορίας: τον ξεριζωμό ενός ολόκληρου λαού με ασύλληπτα μέσα» ανέφερε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου και πρόσθεσε: «Τιμούμε σήμερα, ως ημέρα μνήμης, τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν. Τιμούμε τον διωγμό των σκέψεων, των εθίμων, των παμπάλαιων παραδόσεων. Αυτή είναι η γενοκτονία, ο βίαιος αφανισμός ενός ολόκληρου λαού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε με σφαγές και εκτοπισμούς από το κίνημα των Νεότουρκων».

«Εξετάζουμε τα τραγικά εκείνα γεγονότα, εντάσσοντάς στα στο ιστορικό, το πολιτικό και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο συνέβησαν και τα ερμηνεύουμε από τη σκοπιά των εργατικών, των λαϊκών συμφερόντων, ώστε να τα γνωρίσουν και να διδαχθούν από αυτά οι νεότερες γενιές των Ποντίων και συνολικά η νεολαία. Είναι κι αυτό μια συμβολή στη μάχη κόντρα στην ιστορική λήθη, κόντρα σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πρέπει να πάμε» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

«Τώρα που φανήκαν οι πραγματικές προθέσεις των γειτόνων μας, χρειάζεται να συσπειρωθούμε περισσότερο, αναγνωρίζοντας την ιστορική αλήθεια και να αποδώσουμε τις πραγματικές διαστάσεις στη Γενοκτονία των προγόνων μας. Όσοι όψιμοι ψευτοϊστορικοί δεν αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία, δημιουργούν σύγχυση με τις επικίνδυνες απόψεις τους για θέματα που έχει λύσει η διεθνής κοινότητα. Δίνουν έτσι άφεση αμαρτιών σε εγκληματίες» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

«Σ' αυτή τη θλιβερή σύγχρονη οδύσσεια των προσφύγων ποντιακής καταγωγής, η καταμέτρηση των θυμάτων σε απόλυτα νούμερα δεν είναι το προέχον. Μια τέτοια μέρα οφείλουμε να σκεφθούμε έξω από σκοπιμότητες, έξω από ιδιοτέλεια και καταμετρήσεις, οφείλουμε να γίνουμε η φωνή όλων όσων δεν μπορούν να μιλήσουν. Ο σκοπός προφανής.

Η αποσιώπηση των εγκλημάτων πολέμου, η αποσιώπηση των εθνοκαθάρσεων μόνο σε νέους κύκλους αίματος οδηγεί» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

«Είναι πολλοί οι λόγοι που πρέπει να φροντίζουμε να μαθαίνουν τα παιδιά μας την ιστορία μας, χωρίς να τους κρύβουμε τη φρίκη που έζησαν οι πρόγονοί μας στα χέρια των Τούρκων. Είναι σημαντικό να μην ξεχαστεί το ελληνικό αίμα που χύθηκε στον Πόντο. Μέχρι την ημέρα που η Τουρκία θα παραδεχθεί τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, δεν μπορούμε να της δείξουμε καμία εμπιστοσύνη» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.
«Είναι πολύ λίγες οι κυβερνήσεις και τα ξένα κοινοβούλια που δυστυχώς έχουν αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία. Πρέπει να μπει ακόμα ψηλότερα στην ατζέντα της ελληνικής Κυβέρνησης σε ό,τι έχει σχέση με την εξωτερική μας πολιτική. Εμείς θα στηρίξουμε ό,τι ζήτημα έχει να κάνει με τους Παλιννοστούντες» είπε ο βουλευτής της ΧΑ Ιωάννης Σαχινίδης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΠανελλαδικές 2018: Αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά

Πολιτική22 May 201817.40

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ

Π. Καμμένος: Δεν θα βρεθεί λύση στο Σκοπιανό

Πολιτική22 May 201814.30

Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», επανέλαβε ο υπ. Εθνικής Άμυνας

Μ. Θεοδωράκης: «Εθνική μειοδοσία» μια υποχώρηση στο όνομα για το Σκοπιανό

Πολιτική22 May 201811.40

Δημοψήφισμα για όποια συμφωνία καταθέσει η κυβέρνηση ζητά εμμέσως με κείμενό του ο γνωστός μουσικοσυνθέτης

Τετ α τετ Κοτζιά με τον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ

Πολιτική22 May 201811.00

Ποια θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Γυναίκα Πρύτανης για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πολιτική22 May 201810.50

Οι καθηγήτριες Χρυσή Βιτσιλάκη και Ελένη Θανοπούλου θα είναι υποψήφιες στην αυριανή διαδικασία

Στ. Θεοδωράκης: «Η ανοχή στη βία πρέπει να σταματήσει»

Πολιτική21 May 201822.15

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη, ο Στ. Θεοδωράκης γράφει για την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ευ. Βενιζέλος: Επιτομή του αλυτρωτισμού το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Πολιτική21 May 201822.05

Τονίζοντας ότι "στόχος της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ είναι να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις που βλέπουν προς το μέλλον..."

Φ. Κουβέλης: «Ο Ερντογάν θέλει να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν διαφορών»

Πολιτική21 May 201821.55

Διέβλεψε ότι οι σχέσεις της χώρας με την Τουρκία δεν θα εξομαλυνθούν άμεσα

Εβδομάδα επαφών στις ΗΠΑ ξεκινά ο Κοτζιάς

Πολιτική21 May 201821.45

Σειρά σημαντικών επαφών θα έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Εξωτερικών, με το βλέμμα στραμμένο σε ΠΓΔΜ, Τουρκία και Κυπριακό

Κύπρος: Ενδιαφέρον Total για το τεμάχιο 8

Πολιτική21 May 201821.35

Ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρασε η γαλλική εταιρεία


ΜασούτηςΕΛΠΕhemaplex
Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία