Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παπαδημούλης: Κοντά σε λύση για το όνομα – Διαφωνώ με τα Συλλαλητήρια

Συνέντευξη του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο typosthes.gr

Συνέντευξη στον Γιώργο Καλλίνη

Εκλογολογία, συλλαλητήρια και διαπραγματεύσεις για την ονομασία για την ονομασία της πΓΔΜ, ελάφρυνση του χρέους και έξοδος από τα μνημόνια, ελληνοτουρκικά και προσφυγικό ζήτημα. Κανένα από τα παραπάνω θέματα δεν έμεινε έξω από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο typosthes.gr ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε μια στάση αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την ευρωομάδα της Αριστεράς, για να αναδείξει θέματα, όπως την άνοδο του εξτρεμισμού και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Κάπου ενδιάμεσα από τις εργασίες των ημερίδων, συναντήσαμε τον γνωστό ευρωβουλευτή για μια κουβέντα εφ όλης της ύλης.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τις κερδίσει», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδημούλης, σε μια συνέντευξη εν μέσω εξελίξεων.    

Ενόψει συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό, πόσο κοντά βρισκόμαστε σε λύση και πως αντιμετωπίζει η ΕΕ το συγκεκριμένο ζήτημα;

Δημ. Παπαδ.: Η συντριπτική πλειοψηφία στην Ευρώπη στηρίζει τις προσπάθειες Τσίπρα και Ζάεφ για λύση του ονοματολογικού: Το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων ηγετών, ανεξαρτήτου πολιτικού φάσματος, η Κομισιόν και η συντριπτικότατη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Νομίζω ότι η λύση για την ονομασία είναι πολύ κοντά και αν την πετύχουμε, θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα. Είναι γνωστό, ότι σήμερα στην Ευρώπη τους αποκαλούν όλοι «Μακεδονία», ενώ όπως αποκαλύπτουν αρχεία του ΟΗΕ και του Υπουργείου Εξωτερικών, προηγούμενες κυβερνήσεις της προηγούμενης δεκαετίας είχαν συμφωνήσει στο όνομα «Μακεδονία – Σκόπια» και είχαν δεχτεί τη λεγόμενη Μακεδονική γλώσσα.

Τα συλλαλητήρια είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα από το Σύνταγμα να εκφραστεί η διαφορετική γνώμη, όμως δεν συμφωνώ μαζί τους. Νομίζω ότι οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων αποφεύγοντας να τα οργανώσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θέλουν να αποφύγουν τις συγκρίσεις. Η αίσθηση που έχω είναι ότι παρά τις αντιδράσεις στα Σκόπια και στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι μια λύση -όπως αυτή που δρομολογείται- με σύνθετη ονομασία, erga omnes και δρομολόγηση αναγκαίων συνταγματικών αλλαγών, θα λύσει ένα χρονίζων πρόβλημα με αμοιβαία επωφελές τρόπο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε πανικό εν όψει της λύσης, διότι η θέση της ΝΔ είναι σαν τον φούρνο του Χότζα, γυρίζει διαρκώς, είναι εντελώς ασαφής. Πρέπει επιτέλους να καταλήξει που θα κάτσει η μπίλια. Θα στηρίξει τη γραμμή του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τη γραμμή της αδερφής του Ντόρας Μπακογιάννη ως Υπουργού Εξωτερικών, τη γραμμή που πάλευε στο Βουκουρέστι ο Κώστας Καραμανλής το 2008, την οποία τώρα πάει να υλοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας ή θα παραμείνει όμηρος της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη; Αν συρθεί στη γραμμή που τον πιέζει η ακροδεξιά ομάδα, πραγματικά το κόμμα θα καταστεί ανάδελφο εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ακόμη και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, αλλά και ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, από τους κορυφαίους του ΕΛΚ ως πρόεδρος της Κομισιόν, στηρίζουν την επικείμενη λύση Τσίπρα – Ζαεφ.

Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση στο δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, πως αφουγκράζεται η ΕΕ την αύξηση περιστατικών ακροδεξιάς βίας και την εκλογική της απήχηση;

Δημ. Παπαδ.: Η αύξηση της άκρας Δεξιάς και της επιθετικότητας της και τα ωμά κρούσματα βίας, όπως αυτό κατά του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, είναι κίνδυνος για την Δημοκρατία. Η επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη ήταν οργανωμένη και ελπίζω εκτός από τα στρατιωτάκια και την μαρίδα, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι εγκέφαλοι, οι οργανωτές αυτής της επίθεσης, γιατί τη θεωρώ δολοφονική απόπειρα.

Όταν υπάρχει κίνδυνος για τη Δημοκρατία, όταν υπάρχουν φαινόμενα βίας, νομίζω ότι όλοι οι Δημοκράτες, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην Αριστερά, το Κέντρο ή την Δεξιά, θα πρέπει να αντιτάσσουν τη νομιμότητα και τη μεγαλύτερη δυνατή αντιφασιστική εγρήγορση και ενότητα. Οι ιδέες της ακροδεξιάς έχουν αιματοκυλήσει την πλανήτη και την Ευρώπη πριν από περίπου 80 χρόνια και άνοδος της άκρας Δεξιάς είναι μια καμπάνα κινδύνου για κάθε άνθρωπο που έχει μυαλό στο κεφάλι του.

Μόλις προχθές, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Afd στη Γερμανία χαρακτήρισε τα εγκλήματα των Ναζί και του Χίτλερ «μια κουτσουλιά στη σπουδαία γερμανική ιστορία». Αυτή η φρικιαστική δήλωση δεν είναι μόνο προσβολή στη μνήμη εκατομμυρίων νεκρών και προσβολή της ιστορικής αλήθειας, αλλά υπογραμμίζει και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία σε κάθε κράτος που ανεβαίνει η ακροδεξιά. Αυτή η δήλωση λέει ένα «Ξυπνήστε!» σε κάθε δημοκράτη όλου του πολιτικού φάσματος.

Οι Βρυξέλλες έχουν πάρει το μήνυμα… στο περίπου. Αν δει κάποιος τις δηλώσεις, θα αντιληφθεί μια αντίδραση σε αυτά τα κηρύγματα. Από την άλλη, είναι ακριβώς αυτή η νεοφιλελεύθερη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη που τρέφει την ακροδεξιά. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα στο τι αποφασίζεται και πως αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Πιο απλά, τους Σαλβίντι και τον Γκάουλαντ τους τρέφει το δόγμα Σόιμπλε.  

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 34χρονο που έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από το Λευκό Πύργο
«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
«Είμαι και ηγέτης και για μπίρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τις ευρωεκλογές, τον Παπανώτα και τον Τσίπρα
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)