Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα στη σκηνή για 3 βραδιές

Στο «Δε σε ξέχασα ποτέ», το πρώτο θεατρικό έργο του Λέοντα Ναρ που θα ανεβεί στο Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας, που παρουσιάζει επί σκηνής δέκα (10) σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κ.ά.), η ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, αλλά και το γεγονός πως κάποτε στην πόλη μας ζούσαν αδερφωμένοι ορθόδοξοι, εβραίοι και οθωμανοί, θα ζωντανεύσουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, Κτήριο Μ2) από τις 31 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου (στις 21.00 κάθε βράδυ) στο πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο Λέοντας Α. Ναρ με τίτλο «Δε σε ξέχασα ποτέ».

Μια πρώτη ιδέα από τι θα συμβεί, έδωσαν σε εκπροσώπους των ΜΜΕ οι συντελεστές της παράστασης που παρουσίασαν ένα μικρό δρώμενο τραγουδώντας «Primavera en Salonicco» το μεσημέρι της Δευτέρας, πρώτη μέρα της Άνοιξης, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, με σαφή αναφορά στο γεγονός πως άνοιξη είχε φύγει πριν 74 χρόνια ο πρώτος συρμός με Θεσσαλονικιούς Εβραίους για το στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπίρκεναου". 

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παραγωγή έρχεται να επισφραγίσει τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (είχε προηγηθεί η φιλοξενία της παράστασης του ΚΘΒΕ «Το αγόρι με τη βαλίτσα»).

«Το Μέγαρο Μουσικής είναι το σπίτι όλης της πόλης. Μετά τις συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια, την ΚΟΘ και άλλους φορείς, επισφραγίζουμε τη συνεργασία μας με το ΚΘΒΕ με μια πρεμιέρα που εντάσσεται στην ενότητα εκδηλώσεων “Πόλεμος – Προσφυγιά – Μετανάστευση”», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΜΜΘ κ. Νικήτας Μυλόπουλος.

Επίσης σημείωσε ότι ο διάλογος που έχει εγκαινιάσει ο ΟΜΜΘ με τη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί παρά να συμπεριλάβει το μεγαλύτερο τραύμα της πόλης, που είναι η εξόντωση των Εβραίων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να επανερχόμαστε στο τραύμα αυτό ως φορείς του πολιτισμού. Κι αυτό, επειδή η τέχνη είναι ένας τρόπος να αναγνώσουμε καλύτερα το μυστικό που οδηγεί στη διαλεκτική μετάβαση του μοντερνισμού σε βαρβαρότητα. Με όχημα την τέχνη πρέπει να υψώσουμε ανάστημα σ΄ αυτήν την εποχή της βαρβαρότητας», κατέληξε.

Στη σημασία των συνεργασιών εστίασε και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού, ενώ πρόσθεσε πως το έργο του κ. Ναρ μιλά για μια κοινότητα ανθρώπων που ένα μεγάλο μέρος της εξοντώθηκε από το ναζισμό.

«Υπάρχουν πληγές σε αυτή την πόλη που πρέπει να τις “ξύσουμε” για να τις επουλώσουμε μετά, να θυμίσουμε και να θυμηθούμε  ότι υπήρχαν άνθρωποι που αγαπούσαν, τραγουδούσαν, ερωτεύονταν. Αυτή είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που θα  ανασύρει μνήμες αλλά και θα διασκεδάσει τον κόσμο», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου μιλούσαν σεφαραδίτικα. Με στεναχωρεί που εγώ μπορεί να καταλαβαίνω λέξεις όμως δεν μπορώ να μιλήσω τη γλώσσα αυτή. Με την ανησυχία της συναισθηματικής αποστασιοποίησης, που ίσως στιγματίσει τις επόμενες γενιές, αλλά και με την υπέρτατη ανάγκη διαχείρισης της μνήμης των πολλών «απόντων», και, κυρίως, με την άνιση συχνά μάχη απέναντι σε όσους αμφισβητούν τα αναμφισβήτητα, αποφάσισα να γράψω αυτό το έργο», ανέφερε ο Λέοντας Α. Ναρ και πρόσθεσε πως η μεταφορά του επί σκηνής έγινε με σεβασμό και απόλυτη ακρίβεια.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Σιώνας που υπογράφει τη σκηνοθεσία είπε ότι προσπάθησε να μην παρουσιάσει τη δική του θέση, αλλά να αφήσει περισσότερο χώρο ώστε ο θεατής να προσλάβει περισσότερο τις πληροφορίες του έργου.

Στην χαρά της που θα συμμετάσχει στην παράσταση αναφέρθηκε η Σοφία Καλεμκερίδου, που ερμηνεύει την τραγουδίστρια,ενώ τόνισε πως η ηρωίδα που ερμηνεύει δεν έζησε τις δυσκολίες των Εβραίων, όμως έζησε στην Αμερική, στην ξενιτιά, «όπου δεν έχεις σπίτι, παρά είσαι πάντα φιλοξενούμενος».

Τις αναμνήσεις που είχε από ένα Εβραίο φίλο του στην Πράγα όταν ζούσε εκεί ως παιδί, πριν οι γονείς του γίνουν πολιτικοί πρόσφυγες, μοιράστηκε από την πλευρά του ο ηθοποιός Γιάννης Χαρίσης, που ερμηνεύει τον εγγονό της τραγουδίστριας.

Στο γεγονός πως η παράσταση μετά το Μέγαρο Μουσικής θα ταξιδεύσει εντός και εκτός συνόρων αναφέρθηκε τέλος ο κ Αναστασάκης. «Στόχος μας είναι να φτάσει ο πολιτισμός σε κάθε γειτονιά», είπε.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Σκηνικά- Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας

Φωτισμοί – Διδασκαλία κάμερας: Χάρης Πάλλας

Video mapping: Κλεάνθης Καραπιπέρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλα Βλαχοπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

Διανομή: Σοφία Καλεμκερίδου, Γιάννης Χαρίσης

Μουσικοί επί σκηνής: Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), Γιώργος Μιναχείλης (κανονάκι), Ηλίας Σαρηγιαννίδης (πολίτικο λαούτο).

Θα παιχθεί: 31/3/20117, 1/4/2017, 2/4/17,  ώρα 21.00.

Είσοδος: 15€, 12€, 10€ (μαθητικό - φοιτητικό - κάρτα ανεργίας – άνω των 65), 7€ (ομαδικό). Ομαδικές κρατήσεις: 2310-895.882, κα Ανατολή Κοκκινίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ