Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 25 νέοι θα φτιάξουν μουσική με το σώμα τους

Στο διαγωνισμό «Thessaloniki Beatbox Battle 2017» που θα γίνει στο Eightball

 Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πόσους ήχους και μελωδίες μπορεί να παράγει κανείς με το στόμα του; Μπορούν αυτοί οι ήχοι να μοιάζουν με τραγούδια; Εν τέλει ο άνθρωπος μπορεί να φτιάξει μόνο με το σώμα του μουσική;

Η απάντηση είναι ναι. Στο Beatbox όλα είναι δυνατά. Και τα νέα ταλέντα της νέας αυτής μορφής τέχνης θα έχουμε τη δυνατότητα να τα ανακαλύψουμε την Πέμπτη 29 Ιουνίου στην πόλη μας στο «Thessaloniki Beatbox Battle 2017» που θα γίνει στο Eightball club (Πίνδου 1, Λαδάδικα).

Εκεί από τις 19.00 θα διαγωνιστούν 25 συνολικά άτομα νεαρής ηλικίας, διπλάσιος αριθμός από πέρυσι, στον 2ο διαγωνισμό Beatbox Battle που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι όμως Beatbox; «Η παραγωγή ήχων και μελωδιών με το στόμα, και με τη βοήθεια ενός μικροφώνου για ενίσχυση, και με στόχο να δημιουργηθεί μουσική», εξήγησε ο Stelios Dokouz που είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Bensousan Han και συνδιοργανωτής του διαγωνισμού μαζί με τους Ygro Pyr και Αλέξη Κατσάκη.

Κάθε καλλιτέχνης θα καταθέσει στη σκηνή την προσωπική του πρόταση με όχημά του τη φωνή του και τη φαντασία του, ενώ πολλές φορές πέρα από τη φωνή υπάρχει και κίνηση του στήθους και άλλων μερών του σώματος ώστε να παραχθούν ήχοι που μοιάζουν με τον ήχο των ντραμς, εγχόρδων, άλλων μουσικών οργάνων, ακόμη και των σκρατς σε δίσκους βινυλίου.

Ρωτώντας τον Stelio Dokouz για το πόσο διαδεδομένο είναι το Beatbox στη χώρα μας, μου είπε πως γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστό. «Το internet έχει βοηθήσει ώστε τα νέα παιδιά να βλέπουν διάσημους performers από το εξωτερικό,  να ενημερώνονται με αφοσίωση για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον χώρο και να προσπαθούν να εφαρμόσουν τα όσα έχουν δει σε κάτι που θα φτιάξουν οι ίδιοι», σημείωσε ο κ. Dokouz.

Τι θα γίνει στο διαγωνισμό; Αρχικά θα γίνει ένας γύρος με solo εμφανίσεις και έπειτα 3 γύροι face to face με έναν (1) νικητή να κρίνεται από το πάνελ των κριτών (Alex Katsakis, GNO και S-Dope). Μάλιστα οι κριτές θα κάνουν και Showcases, ενώ ο Νίκος Δημηνάκης θα συνδυάσει το beatbox με πνευστά μουσικά όργανα, ενώ η Φλώρα Τσουκαλά θα χορέψει φλαμένκο. Επίσης street jams θα γίνουν έξω από το Eightball club.

Ο Αλέξης Κατσάκης

«Γιατί να επιλέξει κανείς να παρακολουθήσει το Beatbox Battle;», ρώτησα. «Είναι εντυπωσιακό να ακούσει κανείς τους beatboxers που ωθούν τις δυνατότητες του ανθρώπου ολοένα και πιο ψηλά. Τα όρια της ανθρώπινης φωνής μοιάζουν να εξελίσσονται συνεχώς», σχολίασε ο κ. Dokouz.

Συμπλήρωσε πως ακόμη και η επιλογή της αφίσας αποτελεί μια σύνδεση με το θέμα του διαγωνισμού. «Απεικονίζει έναν αμφορέα. Και γνωρίζουμε πως πριν ο άνθρωπος μάθει να μιλάει, έβγαζε ήχους για να επικοινωνήσει. Ήταν ένα βασικό στοιχείο της ζωής του».

Εξάλλου ο νικητής θα κερδίσει έναν αμφορέα ως κύπελλο, ανάλογο με αυτόν της αφίσας της εκδήλωσης, αναμνηστικά από διεθνείς διαγωνισμούς και δώρα από τα καταστήματα Propaganda.

Η βραδιά θα αρχίσει στις 19:00 με τις αναμετρήσεις για τον τελικό και στις 21:00 για το επίσημο Battle. Είσοδος 5€ χωρίς ποτό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Εργασίες κοπής πρασίνου πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις