Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορνηλία Φραγκογιάννη: «Από την παράδοση αντλούμε δύναμη»

Η μαέστρος της Χορωδίας Ιωνία μίλησε μαζί μας λίγο πριν τη συναυλία –αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

"Στα μονοπάτια της παράδοσης», από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία θα ταξιδέψει το κοινό το Σύνολο ΙΩΝΙΑ το βράδυ της Κυριακής 12 Νοεμβρίου στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη και «οδηγοί» σε αυτό το μουσικό ταξίδι θα είναι η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη και ο Βασίλης Αγροκώστας. Περισσότερα για τη βραδιά αλλά και για το Σύνολο μας είπε η μαέστρος της Χορωδίας Ιωνία Κορνηλία Φραγκογιάννη.

- Τι θα ακούσουμε στο Μέγαρο Μουσικής;

-Το σύνολο <<ΙΩΝΙΑ>>  θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση “Στα μονοπάτια της παράδοσης”, από τη Θράκη στην Κρήτη κι από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία. Ένα αφιέρωμα στο μεγάλο βάρδο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, Χρόνη Αηδονίδη. Μαζί θα συμπράξουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη και ο Βασίλης Αγροκώστας. Λαμβάνουν επίσης μέρος μέλη της Ορχήστρας MOUSA και χορευτικές ομάδες του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, των Χοροστατών Θεσσαλονίκης και της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια  υψηλού επιπέδου μουσική παράσταση και ένα υπερθέαμα, αφού πλέον των 280 ατόμων θα συμπράξουν στη σκηνή με οπτικοακουστικό υλικό υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νεκτάριου Δεμελή και τη σκηνοθετική επιμέλεια της Μαρίας Θωμοπούλου.

 

- Πέρα από το έργο σας στην «ΙΩΝΙΑ»  είστε κι εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Βόλου. Πώς κρίνετε την σχέση των παιδιών με τη μουσική;

-Τα παιδιά αναπτύσσουν ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική, τα οφέλη με την ενασχόληση αυτή είναι πολλά και καθοριστικά για την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και την πορεία τους ως ενήλικες. Έτσι, επιτυγχάνεται κοινωνικοποίηση, όξυνση νου, εξωστρέφεια, οριοθέτηση και θωράκιση στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας. Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να χαίρονται όταν τους κατακτούν, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους.

- Πώς η «Ιωνία»  προσπαθεί να διατηρήσει την παράδοση ζωντανή και πόσο δύσκολο είναι αυτό σήμερα; Τι προβλήματα – προκλήσεις αντιμετωπίζετε;

-Η "ΙΩΝΙΑ" είναι φορέας εκπαίδευσης και πολιτισμού, έτσι μέσα από τους 5 τομείς που διαρθρώνεται Ορχήστρα 16μελής (από καθηγητές – σολίστες), Ορχήστρα νέων 25μελής, Χορωδία Παιδική – Εφηβική (170 μέλη), Χορωδία Ενηλίκων (50 μέλη),  Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, επιτυγχάνεται η διατήρηση της παράδοσης, δίνοντας στα παιδιά και στους νέους την παραπάνω σειρά επιλογών για ενασχόληση, καθώς και μέσα από τις συνεργασίες με καλλιτέχνες - ορόσημα της παραδοσιακής μουσικής κι όχι μόνο και γενικότερα, με τη μεταλαμπάδευση στα παιδιά της αγάπης και του σεβασμού για την παράδοση, σε συνδυασμό με τη δική τους φρέσκια ματιά κι ενθουσιασμό. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, στη σύγχρονη υλιστική εποχή που ζούμε, τα παιδιά αναζητούν την επιστροφή στην παράδοση. Πέρα από κάποιες πρακτικές δυσκολίες, το έργο της "ΙΩΝΙΑΣ"  είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό από την κοινωνία της Μαγνησίας. Οι γονείς στηρίζουν και  νιώθουν εμπιστοσύνη κι ασφάλεια για την  μόρφωση των παιδιών τους στην "ΙΩΝΙΑ"  κι αυτό πέρα από μεγάλη ευγνωμοσύνη μας δημιουργεί καθημερινά όλο και μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης.

- Ποιά είναι η σημασία της παράδοσης στη μουσική και στη ζωή μας εν γένει;

-Η μουσική είναι ένας ζωντανός οργανισμός, υπό την έννοια της μακραίωνης ύπαρξής της και της συνεχούς εξέλιξής της. Ως τέτοιος λοιπόν, δεν μπορεί να “επιβιώσει” χωρίς ρίζες από τις οποίες θα αντλεί τα βασικά στοιχεία της, αλλά και θα ανατροφοδοτείται, όταν χρειάζεται ανανέωση. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο επηρεάζεται και η ζωή μας από την παράδοση, αφού αυτή αποτελεί θεμελιώδη άξονα για τις βασικές αρχές, που διέπουν την καθημερινότητά μας. Ειδικά, σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέφουμε στην παράδοση για να διδασκόμαστε και να αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε τους απαιτητικούς ρυθμούς της σύγχρονη ζωής.

- Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι για το σύνολο "ΙΩΝΙΑ";

-Οι στόχοι της <<ΙΩΝΙΑΣ>>  είναι διαχρονικοί και σχετίζονται με την επαφή των παιδιών με τις ρίζες τους, την επιμόρφωση και τη συνέχιση της παράδοσης μέσα από ξεχωριστές εμφανίσεις και συνεργασίες με σημαίνουσες προσωπικότητες του μουσικού στερεώματος.

Το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της "ΙΩΝΙΑΣ"  μέχρι σήμερα

Μέσα στα 12 χρόνια ύπαρξής της, η "ΙΩΝΙΑ"  έχει διοργανώσει Φεστιβάλ Χορωδιών κι έχει εμφανίσεις στα πολιτιστικά δρώμενα, ανά την Ελλάδα. Έχει συμπράξει με τους: Χρόνη Αηδονίδη, Μαρία Φαραντούρη, Μίμη Πλέσσα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Στέφανο Κορκολή, Γιάννη Κότσιρα, Μπάμπη Τσέρτο, Πέτρο Γαϊτάνο, Αρετή Κετιμέ, Μπέττυ Χαρλαύτη, Σοφία Μανουσάκη, Νάντια Καραγιάννη, Βασίλη

Αγροκώστα, Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” και Φιλαρμονική Ορχήστρα Βόλου. Το 2009, 2012 και 2016 παρουσίασε τρεις ψηφιακούς δίσκους (CD), με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών. Παράλληλο μέλημα της "ΩΝΙΑ"  είναι η καλλιέργεια του αισθήματος της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Έτσι έχει πραγματοποιήσει συναυλίες για τα παιδιά με καρκίνο του Συλλόγου “ΕΛΠΙΔΑ”, τη “ΦΛΟΓΑ”, την “ΠΙΣΤΗ”, το Γηροκομείο Βόλου και το “Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.”. Ιδιαίτεροι σταθμοί στην μέχρι τώρα πορεία της είναι η παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Φεβρουάριο, στην κατάμεστη αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριάντη” και η εμφάνιση της Χορωδίας τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο.

Είσοδος: 22€, 15€, 10€ και 8€ (μειωμένο). Προπώληση: Ticket services.gr,  Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου & Παραλία), πωλητήριο Μεγάρου στην Πλατεία Αριστοτέλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Συνεργεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καθάρισαν μέρος της τεράστιας παράνομης χωματερής πάνω από τον Περιφερειακό
Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)