Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κυριακάτικο Πρωινό με φλάουτο και έγχορδα

Στην Αίθουσα Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται αυτή την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 12:00 στην Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ( Λ. Νίκης 73) με έργα για φλάουτο και έγχορδα από ένα σχήμα που αποτελείται από τέσσερις σπουδαίους μουσικούς της Κ.Ο.Θ., τον Όθωνα Γκόγκα (φλάουτο), τον Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί), τον Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιόλα) και τον Βασίλη Σαΐτη (τσέλο).

Η μουσική του Γερμανού συνθέτη Γκέοργκ Άμπραχαμ Σνάιντερ είναι βαθύτατα επηρεασμένη από τα έργα των Χάυντν και Μότσαρτ. Μέσα στα πολυάριθμα έργα που έγραψε για σύνολα μουσικής δωματίου βρίσκουμε και δύο ενδιαφέρουσες ομάδες τριών κουαρτέτων για φλάουτο (αρ.52 και αρ. 69), οι οποίες αποκαλύπτουν την πρόθεσή του να ωθήσει τη μουσική ένα βήμα πέρα από τα τετριμμένα, μέσω κομψών και συνάμα ιδιαιτέρως απαιτητικών εκφραστικών χειρονομιών, πάντα όμως πιστές στο στυλ των μεγάλων συνθετών που καθόρισαν τη γραφή του. 

Ο Φρανσουά Ντεβιέν ήταν ένας διαπρεπής σολίστας φλάουτου, που ξεχώρισε και ως συνθέτης και δάσκαλος. Ονομάστηκε μάλιστα στην εποχή του και ως ο ‘Μότσαρτ του φλάουτου’. Η πλούσια εργογραφία του περιλαμβάνει περίπου 300 έργα, για ποικίλα σύνολα πνευστών, κονσέρτα και σονάτες για πνευστά αλλά και 12 επιτυχημένες όπερες. Στο ‘Κουαρτέτο για φλάουτο αρ.1 σε λα ελάσσονα, έργο 66’ είναι εμφανής η ευχέρειά του στο χειρισμό της ηχοχρωματικής ισορροπίας μεταξύ φλάουτου και εγχόρδων και η ευφυής υφή της μουσικής του.

Ο συνδυασμός πνευστών με έγχορδα στη μουσική δωματίου δεν είναι συχνός στα έργα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος προτιμούσε την ομοιογένεια του κουαρτέτου εγχόρδων. Τέσσερα από τα πέντε έργα που συνέθεσε για τέτοια σχήματα είναι κουαρτέτα για φλάουτο, από τα οποία το ‘Κουαρτέτο για φλάουτο σε λα ελάσσονα, έργο 66’ είναι το πρώτο. Το έγραψε το 1777, μετά από τη σχετική παραγγελία του Φέρντιναντ Ντεζάν, ενός ευπόρου Ολλανδού εμπόρου ερασιτέχνη φλαουτίστα. Ο Μότσαρτ δόμησε το έργο σαν να έγραφε ένα κουαρτέτο εγχόρδων αντικαθιστώντας το πρώτο βιολί με το πνευστό όργανο, προσφέροντας ένα ξέγνοιαστο και δροσερό αποτέλεσμα.

Φλάουτο και έγχορδα

Όθωνας Γκόγκας (φλάουτο), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιόλα), Βασίλης Σαΐτης (βιολοντσέλο)

Georg Abraham Schneider (1770-1839):  Κουαρτέτο για φλάουτο αρ.3 σε σολ μείζονα, έργο 52

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Κουαρτέτο για φλάουτο σε ρε μείζονα, K.285

François Devienne (1759-1803): Κουαρτέτο για φλάουτο αρ.1 σε λα ελάσσονα, έργο 66

Georg Abraham Schneider (1770-1839):  Κουαρτέτο για φλάουτο αρ.3 σε σολ ελάσσονα, έργο 69

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Μειωμένο: 5 €

(ισχύει για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων)

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,

τηλ. 2310 236990   (Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-17:00, Παρασκευή 9:00-14:00)

και από το www.tsso.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Συνεργεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καθάρισαν μέρος της τεράστιας παράνομης χωματερής πάνω από τον Περιφερειακό
Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)