Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μία «μαγική» βραδιά απόψε στο Μπενσουσάν Χαν

Θα μυηθούμε στη φιλοσοφία του χορού Butoh

Στη φιλοσοφία του χορού Butoh θα μας μυήσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι Grigory Glazunov και Natalia Zhestovskaya από τo OddDance Theatre της Αγίας Πετρούπολης, η χορογράφος Μαρία Λάππα και 10 performers και σπουδαστές από Ελλάδα και Ρωσία, με δύο solo performances και μια χορογραφική εγκατάσταση στο Μπενσουσάν Χαν.

Συμμετέχουν: Grigory Glazunov, Natalia Zhestovskaya, Yulia Rodina, Boris Borisov, Maria Konovalova, Arina Nagimova, Μαρία Λάππα, Κωνσταντίνα Τρίμμη, Αμαλία Κακαλοπούλου, Ελένη Καναβού, Αννίτα Χατζίκου, Μαρία Σαρώφ, Δημήτρης Φεσσάς. Μαζί τους επί σκηνής ο μουσικός Πάνος Παπάζογλου.

• Μνήμες Δωματίου / Room Memories

Χορογραφική εγκατάσταση σε όλα τα δωμάτια.

Ώρα: 20.40 έως 21.30, περιήγηση των θεατών στα δωμάτια.

Τα σώματα των επιτελεστών συλλαμβάνονται ως μνήμες και αποτυπώματα ενός δωματίου, όπου το παρελθόν συμβαίνει επαναλαμβανόμενα. Τα σώματα μεταμορφώνονται τα ίδια σε δωμάτια μνήμης, σε θραύσματα εικόνων και ψιθύρους, λέξεις υποθηκευμένες. Βήματα που διατάραξαν τη σιωπή, ξεχασμένες μελωδίες, μνημονικά ιζήματα εντοιχισμένα στον χώρο.

• Mask of emotions

Solo performance από τη Natalia Zhestovskaya.

Ώρα : 21.30 έως 21.45

Μια γυναίκα που γδύνετε τις μάσκες της σε έναν καθρέφτη. Αυτό το solo δημιουργήθηκε από την Νatalia κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με τον Butoh Master Katsura Kan. Η performance ακολουθεί τις συναισθηματικές μάσκες που αναδύονται από το πρόσωπο της ηθοποιού και τις επιδράσεις που ακολουθούν σε ολόκληρη τη σωματοδομή.

• Winter Soul

Solo performance από τον Grigory Glazunov.

Ώρα: 21.45 έως 22.30.

Ένας άντρας που κουβαλά μέσα του τον χειμώνα.

Θραύσμα Χαϊκού.

O άντρας γνωρίζει ένα ιδιαίτερο μυστικό.

Χιόνι πέφτει συνεχόμενα μέσα στην ψυχή του

σε κάθε λεπτό της ζωής του

σε κάθε σκέψη για πράξη

το χιόνι πέφτει.

Γενική είσοδος : 10e

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 2314026608, 6946458465 | ώρες 9:00–17:00

(η κράτηση είναι απαραίτητη, καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος)

Λίγα λόγια για το butoh και τους δημιουργούς του OddDance Theatre

Το butoh τολμά να χρησιμοποιεί τον αργό ρυθμό σε έναν εξωφρενικά γρήγορο κόσμο, τολμά να εκρήγνυται σπάζοντας την κινησιολογική λούπα, τους αυστηρούς άξονες που μετατρέπουν το σώμα σε μέσο παραγωγής. Το σώμα στο butoh ανθίζει μέσα από τα εσωτερικά τοπία του. Χρησιμοποιώντας ακόμη και τις πιο λογοκριμένες αισθήσεις, επιτυγχάνει τον εσωτερικό μετασχηματισμό σε ατομικό αλλά και παραστατικό επίπεδο. Το butoh δεν έχει προκαθορισμένη μορφή ή φόρμα. Ο χορός ενυπάρχει μέσα στο σώμα, αφυπνίζεται και διαδρά με τις εκάστοτε εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες. Το σώμα αναζητά την καθαρή συνείδηση, την ατομική αναγκαιότητα σε κάθε στιγμή, παράγοντας τον δικό του χώρο και χρόνο.

O Grigory Glazunov είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του OddDance Theatre στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τη Natalia Zhestovskaya. Είναι χορογράφος, χορευτής και δάσκαλος του butoh. Υπήρξε ηθοποιός στο State Interior Theatre και έχει διδάξει και χορογραφήσει για το Alexandrinsky Theatre που είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο στην Αγία Πετρούπολη. Από το 1992, έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό σόλο και ομαδικών έργων για το Academy of Silence Art project των Griffin και Plastmass Theatres. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ με ατομικές και ομαδικές χορογραφίες (Vertical 2007, Butoh Relations International Festival, The 5th international Festival of Authentic Musical and Theatre Art in the Palaces of Moscow 2005, SKIF Sergey Kuryokhin International Festival of Avant Guard Arts 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2005).

Η Natalia Zhestovskaya είναι μαζί με τον Grigory καλλιτεχνική διευθύντρια και χορεύτρια του OddDance Theatre στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν ηθοποιός και δασκάλα κίνησης στο State Interior Theatre. Ως μαθήτρια του Boris Gutin Theatre Studio έχει ως υπόβαθρο την κουλτούρα του ρωσικού θεάτρου. Έχει εκπαιδευτεί στο κινέζικο σύστημα αναπνοής Chi Kung και το Tai-Chi-Chuan από τον A. Serednyakov. Από το 1988, παρουσιάζει δικές της χορογραφίες, ατομικές και ομαδικές, και περιοδεύει σε διεθνή φεστιβάλ (Body and Word International Festival, Butoh Relations International Festival, Night of Arts κ.ά.). Τα τελευταία χρόνια είναι ηθοποιός του Luk Perceval στο Baltic House της Αγίας Πετρούπολης.

Στην Ελλάδα την είδαμε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον Σεπτέμβριο του 2016, με την παράσταση «Μάκβεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Baltic House, σε σκηνοθεσία Luk Perceval.

Ο Grigory και η Natalia έχουν πειραματιστεί με διαφορετικά συστήματα έκφρασης και τελετουργίας (yoga, mime art, κλασσικό μπαλέτο, σαμανισμός) και έχουν δημιουργήσει το δικό τους στυλ κίνησης και παράστασης. Χρησιμοποιώντας μυθολογικές ιστορίες, μάσκες, αφηρημένα αντικείμενα, προσδίδουν στον χορό τους τον χαρακτήρα της παραβολής. Αμφότεροι, με ένα ευρύ υπόβαθρο αυτοσχεδιαστικής γλώσσας, παίρνουν συχνά μέρος σε κονσέρτα με διάσημους μουσικούς καθώς και σε δρώμενα με εικαστικούς καλλιτέχνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη
Αναμένονται και νέα εντάλματα για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη