Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Rock n roll κωμωδία στη Θεσσαλονίκη, από το Μαιευτήριο Comedy Club

Ο Γιάννης Καψάσκης και το typosthes.gr αδυνατούν να αντισταθούν στη μαγεία του stand up comedy

Μπορεί κανείς να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς κωμωδία; Μερικά χρόνια πριν συνειδητοποίησα ότι τα σοβαρότερα θέματα στη ζωή, τα έχω προσεγγίσει μέσω αυτής, από ένα θεατρικό, από ένα διήγημα, από μια τηλεοπτική σειρά, ακόμα και από ένα απλό παιδικό ανέκδοτο.

Και απολαμβάνω όλες τις μορφές της. Τους τελευταίους 12 μήνες περίπου, έχω πέσει με τα μούτρα στα χλιδάτα αμερικάνικα talk shows. John Oliver, Stephen Colbert, Jon Stewart, όλη αυτή η κλίκα, είναι το πάθος μου. Πανάκριβες παραγωγές, αψεγάδιαστα σενάρια, ατελείωτες δυνατότητες. Σημαντική παράμετρος που ενώνει και τους τρεις; Το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων τους, τα γράφουν οι ίδιοι. Που έχει τη ρίζα του αυτό; Μα φυσικά στο ότι διακρίθηκαν στο stand up comedy.

Είναι το punk rock της κωμωδίας. Η DIY (Do It Yourself) τακτική στην πιο απογυμνωμένη της μορφή, ο ανταρτοπόλεμος του χιουμορίστα. Καμία τεχνική υποστήριξη,  κανένα stunt, καμία ασφάλεια. Αυτό που με συναρπάζει περισσότερο, είναι ότι σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ασχέτως εμπειρίας, χωρίς να έχει σημασία αν εμφανίζεται κάποιος σε ένα θέατρο 5,000 θέσεων ή σε ένα υπόγειο, τα υλικά υποδομής είναι πάντα τα ίδια. Ο κωμικός, ένα μικρόφωνο και ένα φως.

Αυτά μόνο χρησιμοποιούσε ο George Carlin, αυτά ο Bill Cosby, αυτά ο Louis CK, αυτά ο Bill Hicks, αυτά ο Trevor Noah, αυτά ο Richard Pryor. Προφανώς επειδή αυτά είναι τα μόνα που χρειάζονται.

Και είναι ακριβώς αυτά που χρησιμοποιούνται στο Μαιευτήριο Comedy Club, που απόψε κλείνει το 3μερο κωμωδίας με το “Work In Progress” του Γιώργου Χατζηπαύλου, όπου παρουσιάζει τα κείμενα πάνω στα οποία δουλεύει αυτή τη στιγμή, ώστε να αποτελέσουν το επόμενο πρόγραμμά του.

Πως μπορούμε σαν στήλη να συνδυάσουμε την κωμωδία, με το αυθόρμητο rock n roll που χαρακτηρίζει όλη αυτή την κατάσταση; Με την κορυφαία comedy band της ιστορίας της μουσικής, τους Tenacious D των Jack Black και Kyle Gass. Είναι μια συγκινητική στιγμή…

Γιάννης Καψάσκης 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ