Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πού πέφτει χιόνι σε Μακεδονία και Θράκη – Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Η κατάσταση σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Τι ανακοίνωσε η Εγνατία Οδός Α.Ε. ...

Από την "Εγνατία Οδός Α.Ε." ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με Δελτίο Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων της Ε.Μ.Υ., από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 29.11.2016 αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο και τοπικές χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων. Την Τετάρτη 30.11.2016 τα φαινόμενα θα συνεχιστούν σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Οι οδηγοί παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης:

• Να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ. και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

• Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση.

• Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες.

• Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

• Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.

• Να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους.

• Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.

• Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

• Να παρακολουθούν και τηρούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης.

• Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης της οδού.

• Κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.

Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Η κατάσταση στη Μακεδονία 

Στα λευκά ντύθηκαν από νωρίς το πρωί τα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης ενώ νιφάδες χιονιού πέφτουν κατά διαστήματα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χιόνι πέφτει σε αρκετούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα. Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά.

Όπως ανέφερε στο www.praktoreio-macedonia.gr και στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ ¨Πρακτορείο 104,9 fm” ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο οδικό δίκτυο που να έχει προβλήματα. Υπάρχουν μηχανήματα της Περιφέρειας σε όλα τα ¨δύσκολα¨σημεία , έχουν γίνει αποχιονισμοί από τις 08:30 το πρωί στο Βόρειο τμήμα Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, στην περιοχή της Μεσήμβριας στη Χαλκηδόνα, όπως επίσης στη Χαλκιδική στο τμήμα που είναι από Άγιο Πρόδρομο προς Αρναία και στον Ταξιάρχη. Χρειάστηκε να ρίξουμε αλάτι χθες το βράδυ σε κάποια τμήματα της Έδεσσας και ειδικά στο δίκτυο προς τη Φλώρινα και στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου Πιερίας”.

Ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι προς το βράδυ θα πρέπει πολίτες και οδηγοί να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς” ο παγετός που θα πέσει θα είναι ισχυρός. Επομένως να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ενώ οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε κάθε όχημα”.

Πυκνό χιόνι πέφτει στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο.

Ασθενείς και παροδικές χιονοπτώσεις έχει και η Δυτική Μακεδονία. “Χιόνι πέφτει στην πόλη της Κοζάνης, τη Σιάτιστα, τη Βάστη, το Νεστόριο, τη Βασιλίτσα, τη Σαμαρίνα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα πρόβλημα ενώ οι χιονοπτώσεις είναι ασθενείς και παροδικές. Παρατηρούμε πως η θερμοκρασία κινείται οριακά κοντά στο μηδέν και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι” όπως είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
«Είμαι και ηγέτης και για μπίρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τις ευρωεκλογές, τον Παπανώτα και τον Τσίπρα
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη
Αναμένονται και νέα εντάλματα για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη