Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: "Πόλεμος" Άνθιμου - πολιτών με φόντο την Ροτόντα

Υπουργείο πολιτισμού και πολίτες αντιδρούν στην εγκατάσταση θρησκευτικών συμβόλων στο μνημείο

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον μητροπολίτη Άνθιμο, το Υπουργείο Πολιτισμού και πολίτες της Θεσσαλονίκης μετά την πρωτοβουλία του πρώτου να τοποθετήσει σήμερα το "παλαιόν εγκαίνιον" επί της Αγίας Τραπέζης στον μνημειακό χώρο της Ροτόντας και με πρόθεση, όπως φαίνεται και στην αφίσα της σημερινής λειτουργίας, αυτό να μείνει μόνιμα στον χώρο του μνημείου.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο βλέπει σκοπιμότητα πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποκτήσει το μνημείο μόνιμο εκκλησιαστικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο είναι έξω από υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας, βάσει του οποίου η Ροτόντα παραδίδεται για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας μόνον δώδεκα φορές το χρόνο. 

Στο θέμα πήραν θέση και οι "Φίλοι της Ροτόντας" μέσω της σελίδας τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση:

''Με έκπληξη διαπιστώσαμε την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους της πόλης μας που υπογράφεται από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καλεί σε τελετή στις 22 και 23 Απριλίου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Άνθιμος "θα μεταφέρει το "παλαιόν εγκαίνιον" του ιερού Ναού και θα το τοποθετήσει μονίμως επί της Αγίας Τραπέζης" στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Ροτόντα, διαχρονικό σύμβολο των τριών Αυτοκρατοριών, μέσα στις οποίες έλαμψε η Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός αυτό αντίκειται τόσο στον Αρχαιολογικό νόμο, καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στις υπουργικές αποφάσεις για τη χρήση της Ροτόντας, οι οποίες επιτρέπουν μεν την διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών το χρόνο, αλλά απαγορεύουν οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή ή εγκατάσταση εξοπλισμού και διασφαλίζουν την παράλληλη κοσμική πολιτιστική χρήση του μνημείου.

Η κίνηση αυτή της Ιεράς Μητρόπολης επιδεικνύει περιφρόνηση όχι μόνο προς την νομιμότητα, αλλά και προς το κοινωνικό consensus που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις μικτές (θρησκευτικές και πολιτιστικές) χρήσεις του μνημείου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οφείλουν να προασπίσουν την ταυτότητα του μνημείου ως πολιτιστικού αγαθού και να διασφαλίσουν ότι η κατ' εξαίρεση λατρευτική του χρήση, δεν θα εξοβελίσει την πολιτιστική και μουσειακή ταυτότητά του''.

Η αφίσα της Μητρόπολης που καλεί τους πιστούς στη λειτουργία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του...
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας