Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξεκινά αύριο η δίκη των 9 Αιγυπτίων για το ναυάγιο της Πύλου

Οι 9 Αιγύπτιοι, ηλικίας από 20 έως 40 ετών, ήταν ανάμεσα στους 104 διασωθέντες του ναυαγίου

Στις 9 αύριο το πρωί (21/05/24), στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη, σε πρώτο βαθμό, των 9 Αιγυπτίων που κατηγορούνται ως διακινητές του μοιραίου σκάφους “Ανδριάνα”, που ναυάγησε στα νερά της Μεσογείου τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου του 2023, συμπαρασύροντας μαζί του στον βυθό εκατοντάδες επιβαίνοντες σε αυτό.

pylos_metafora_prosfyges_2.jpg

 

Οι 9 Αιγύπτιοι, ηλικίας από 20 έως 40 ετών, ήταν ανάμεσα στους 104 διασωθέντες του ναυαγίου, και συνελήφθησαν ύστερα από την προανάκριτική διαδικασία των λιμενικών αρχών ενώ είχαν κριθεί προφυλακισταίοι πριν από περίπου ένα χρόνο, ύστερα από την απολογία τους στα δικαστήρια της Καλαμάτας. Είχαν αρνηθεί τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζοντας ότι και οι ίδιοι πλήρωσαν για να βρεθούν στο μοιραίο ψαροκάικο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Επίσης αύριο, στις 9 το πρωί, σωματεία και αντιρατσιστικές – αντιφασιστικές συλλογικότητες οργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σχετικές ανακοινώσεις – προσκλήσεις εξέδωσαν το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, η περιφερειακή αυτοδιοικητική παράταξη “Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση”, τα Συνδικάτα Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μεσσηνίας και ΔΕΚΟ Τραπεζών.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι «με αφορμή την έναρξη, στις 21 Μάη, της δίκης στην Καλαμάτα, που αφορά στους 9 συλληφθέντες που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου πριν περίπου έναν χρόνο, θεωρεί ότι η απαίτηση για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης παραμένει ανεκπλήρωτη. Είναι επιβεβλημένο να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους είτε αυτό αφορά στους δουλεμπόρους-διακινητές, είτε αγγίζει το ίδιο το κράτος για την όλη επιχειρησιακή διαχείριση της διάσωσης».

skafos_pylos.png

Υπενθυμίζουμε, ότι από το Ναυάγιο της 14ης Ιουνίου ανοιχτά της Πύλου, διασώθηκαν συνολικά 104 άνθρωποι, όλοι τους άνδρες, μεταξύ των οποίων και οι 9 κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι. Επίσης, από τη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, ανασύρθηκαν συνολικά 82 σοροί, εκ των οποίων η μία άνηκε σε γυναίκα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων στο μοιραίο αλιευτικό επέβαιναν περισσότεροι από 650 άνθρωποι και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Θεσσαλονίκη ο Κασσελάκης: «Παρουσιάζω όλη μου την περιουσιακή κατάσταση»

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα για την κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος...

Στη Θεσσαλονίκη ο Κασσελάκης: «Παρουσιάζω όλη μου την περιουσιακή κατάσταση»