Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα σε όλα τα επίπεδα

Άκαρπο το χθεσινό Eurogroup το οποίο θα συγκληθεί εκ νέου σήμερα-Ολονύκτιες αναμένονταν ωστόσο οι επαφές στις Βρυξέλλες- Η Ελλάδα δε συμφωνεί με τη νέα πρόταση των θεσμών ...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-θεσμών, καθώς οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες, σε διάφορα επίπεδα, συνεχίζονταν μέχρι πολύ αργά χθες το βράδυ σε πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» που προέκυψε μετά την αποστολή αντιπρότασης από πλευράς των θεσμών, την οποία η ελληνική πλευρά απέρριψε χαρακτηρίζοντάς την «βαρβαρότητα». Οι διαπραγματεύσεις πήραν νέα τροπή, ήδη από το βράδυ της Τρίτης, όταν δημοσιεύματα έφεραν το ΔΝΤ να εκφράζει αντιρρήσεις για την πρόταση της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει μέτρα 8 δις. ευρώ. Χθες, έγινε γνωστό ότι στις 5 το πρωί της Πέμπτης εστάλη νέα πρόταση από τους θεσμούς, με κυβερνητικές πηγές να τη χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σκληρή. «Είναι μια βαρμβαρότητα», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν και σήμερα, με νέο Eurogroup αλλά και με τη Σύνοδο Κορυφής.

Τσίπρας: Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συμφέροντα

«Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είναι η φράση με την οποία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε συνεργάτες του, λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα.

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε ο Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Πολύ-επίπεδες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Στη βελγική πρωτεύουσα οι διαπραγματεύσεις ήταν πολυ-επίπεδες. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι από τις 14:30 (ώρα Ελλάδος) και μέχρι τις 20:20 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Μάριο Ντράγκι, Πιέρ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρισκόταν και το EuroWorking Group, προκειμένου να ετοιμάσει το έδαφος για την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 20.00 ώρα Ελλάδος άρχισε τελικά μετά τις 21.30 και ολοκληρώθηκε πολύ σύντομα, στις 10.00 το βράδυ, χωρίς αποτέλεσμα και όπως έγινε γνωστό, θα συνεχιστεί σήμερα. Δεν ακολούθησε συνέντευξη Τύπου αλλά μια δήλωση από τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος είπε ότι υπήρξε ενημέρωση των υπουργών για το που βρισκόμαστε. «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στη 13:00 ώρα Βελγίου».

Παράλληλα, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι αργά το βράδυ, και πιθανόν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, θα ξεκινούσε νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Τσίπρα και δανειστών. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα διαπραγματευτούν με την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και επιθυμούν η Αθήνα να καταλήξει σε συμφωνία ακόμα και αν χρειαζόταν οι συζητήσεις να συνεχιστούν όλο το βράδυ.

Από την ελληνική πλευρά τονιζόταν ότι θα γίνουν προσπάθειες για συνεννόηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και σήμερα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επεσήμαιναν ότι «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη χθεσινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλες, μαζί με τον πρωθυπουργό βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ενώ εκεί ήταν και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τι δήλωναν οι ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα, κλίμα χαμηλών προσδοκιών δημιουργούσαν οι υπουργοί Οικονομικών με τις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το Eurogroup, ενώ πηγές της Ευρωζώνης, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντέϊσελμπλουμ μπορεί να τερμάτιζε σχετικά σύντομα την συνεδρίαση, αφήνοντας τους τεχνοκράτες των δύο πλευρών να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις θέσεις των δύο πλευρών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση ότι οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ζήτημα δεν προχώρησαν τόσο ώστε τα μέρη να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σήμερα (σ.σ. χθες).

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους: «Θα εκπλαγώ θετικά εάν υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε πως έχουν υπάρξει πολλές οπισθοδρομήσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο και «για εμάς τους υπουργούς Οικονομικών είναι απαραίτητο να δούμε ουσιαστικές προτάσεις».

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα, πρέπει να δούμε αν μπορεί να υπάρξει αύριο», προέβλεψε ο Johan Van Overtveldt, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, ενώ με νόημα σχολίασε πως «δεν γίνεται να λες ότι απέτυχε ένα πρόγραμμα που δεν εφαρμόστηκε σωστά», επιρρίπτοντας ευθύνες για την μη σωστή εφαρμογή του προγράμματος στον έλληνα πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Όλα εξαρτώνται από την εισήγηση που θα κάνουν οι τρεις Θεσμοί», ανέφερε ο Overtveldt, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο οποίος, ωστόσο, υπογράμμισε πως «έχουμε ηθικό χρέος απέναντι στους Έλληνες».

Ο κ. Σέλινγκ, ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας δήλωσε: Απέχουμε πάρα πολύ από το να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Τα έγγραφα που ζητήσαμε δεν εμφανίστηκαν ακόμα. Το δυσκολότερο είναι ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους. Αυτό ενδεχομένως να απαιτεί τρίτο πρόγραμμα. Έχω πολύ λιγότερες ελπίδες από τη Δευτέρα.

«Κάνουμε προόδους αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε εντατικές διαπραγματεύσεις, κάνουμε πρόοδο αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Φαίνεται πως θα είναι μακρά η νύχτα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Από ελληνικής πλευράς στο Eurogroup βρέθηκαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε νωρίτερα, με ανακοίνωσή του, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, σε νέα αύξηση του ορίου ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τι ζητούν με τη νέα πρόταση

Οι δανειστές ζητούν, μεταξύ άλλων, κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά.

Ζητούν ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και μείωση της έκτακτης εισφοράς των κερδοφόρων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα οι θεσμοί αντιπροτείνουν:

Στα δημοσιονομικά

• Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

• 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

• Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

• Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

• Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

• Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

• Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

• Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

• Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

• Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

• Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

• Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

• Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

• Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

• Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

• Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Λαγκάρντ: Δεν επιθυμώ ένα Grexit

Το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε δεσμεύσεις για αύξηση φόρων, φέρεται να δηλώνει σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Challenges η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν επιθυμεί ένα Grexit, παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύει ότι θα προκληθεί μία «έκρηξη» στην Ευρωζώνη.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί μεταρρυθμίσεις, αλλά και βήματα από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Δήλωσε ακόμη αισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι προτεραιότητά της είναι να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που να μην είναι «πρόσκαιρες και βιαστικές».

Απέρριψε χαρακτηρισμούς όπως «απάνθρωπο» για το ΔΝΤ και τόνισε ότι εάν το Ταμείο έχει καταφέρει να αποτρέψει οικονομικές κρίσεις εδώ και 70 χρόνια, αυτό συμβαίνει γιατί βασίζεται σε κανόνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια ανησυχία για τα αεροπλάνα Boeing – Ποια είναι τα 2 ελαττώματα που έχουν
Καθημερινά περιστατικά βλαβών και έκτακτων προσγειώσεων μέσα σε λίγα 24ωρα που είχαν ως αποτέλεσμα έως και τραυματισμούς
Παγκόσμια ανησυχία για τα αεροπλάνα Boeing – Ποια είναι τα 2 ελαττώματα που έχουν