Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης για Τέμπη: Ποτέ δεν κρύψαμε τίποτα – Δεν ντρέπεστε γι’ αυτά που λέτε; (LIVE)

Ζωντανά η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται εδώ και λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του οποίου ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Δείτε στο παρακάτω video ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε «Απευθύνομαι σε όλους και σε όλες ως πολίτης, ως πρωθυπουργός, ως πατέρας, θέλω να με ακούσετε με την καρδιά και το μυαλό. Οι κραυγές και αλληλοκατηγορίες οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να μην πιστεύουν κανέναν και τίποτε. Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Το μοιραίο βράδυ διαχρονικά κενά του κράτους συναντηθήκαν με το ανθρώπινο λάθος. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση και πολιτικό λάβαρο της τραγωδίας».

Δεν μιλήσαμε όσο έπρεπε για την τραγωδία και τα αίτια της, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Πολιτικές δυνάμεις όμως είπε, μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου.

Απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Αναρωτιέμαι, όταν στην επέτειο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και εμείς το 2019, δεν το κάναμε. Είπατε κ. Φάμελλε πως κρύβομαι, είμαι εδώ. Τοποθετήθηκα σε αυτή την αίθουσα, απείχα μόνο σε μία συνεδρίαση για λόγους αρχής, στην εξέταση των ποσιμάτων της εξεταστικής αρχής.

Απευθύνομαι σε όλους και σε όλους ως πρωθυπουργός και ως πατέρας. Μέχρι στιγμής απέναντι σε αυτή την τραγωδία δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι. Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίες που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των σιδηροδρόμων.

Στέκομαι με σεβασμό και με ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε, στον πόνο των τραυματιών και των συγγενών και των θυμάτων. Από όλους μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο διαμαρτυρία ακόμα και να αδικούν την Πολιτεία».

«Αναγνωρίζω ότι απέναντι μου απευθύνομαι σε μια κοινωνία καχύποπτη και θυμωμένη. Αναλαμβάνω να πω την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνομαι και να κριθώ γι’ αυτά που θα πω. Όλες οι συζητήσεις των σταθμαρχών δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε ότι η πρώτη σκέψη μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους; Δεν ντρέπεστε; Αυτή ήταν η έγνοια μου, πώς θα πειράξω τους διαλόγους; ».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες για «μπάζωμα» ανέφερε «Είπατε πως θέλαμε να μπαζώσουμε το έδαφος; Γιατί να το κάνουμε αυτό; Και αυτό ήταν απόφαση της κυβέρνησης; Τι ακριβώς να συγκαλύψουμε με το μπάζωμα; Το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουμε τα βαγόνια των τρένων για να δούμε ποιοι ήταν από κάτω. Το μπάζωμα έγινε από την πλευρά της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όχι της εμπορικής.   

Ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος στιγμή και αυτό έγινε. Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος να πιστεύει ότι εάν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, όπως την κάνουν εκατοντάδες άλλοι, δεν θα είχε γίνει δυστύχημα;».

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω την αλήθεια ότι ουδέποτε δόθηκε ουδεμία εντολή. Σας λέω την αλήθεια, και δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε. Παντελώς ανυπόστατες οι κατηγορίες.

Ποτέ δεν κινήθηκε μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη από την υπόθεση των Τεμπών, αντίθετα με άλλες υποθέσεις. Να μην μιλήσουμε για άλλες υποθέσεις. Καταψηφίσατε διάταξη για τα τηλεφωνήματα, και λέτε ότι παρεμποδίζουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.     

Αναφερόμενος στη σύμβαση 717 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά πιθανόν να ήταν πολύ πιο δύσκολο να έχει συμβεί ό,τι έγινε. Ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή.

Να θυμηθούμε τι είναι αυτή η 717. Πότε έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί; Το 2016. Πόσες; παρατάσεις είχε δώσει ο Σπίρτζης; Συνολικά έξι. Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μία σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Ή θα καταργούσε τη σύμβαση, ή θα πήγαινε, όπως είχατε αποφασίσει από το 2018 και η απόφαση του υπουργείου και σωστά ήταν να ολοκληρωθεί η 717 όσο πιο σύντομα γίνεται».

Ως προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δήλωσε «αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περιορίζεται σε θέματα που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ, στα κονδύλια της σύμβασης της 717. Πώς νοείται εισαγγελέας να παρεμβαίνει σε ανοιχτή υπόθεση;».    

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Πάμε σε άλλο ζήτημα, που δεν το λέτε ανοιχτά. Εννοείτε ότι υπουργοί βαρύνονται για τον θάνατο ανθρώπων. Για την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ο υπουργός αμέσως. Για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε».

«Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής μαζί με πολύ λίγους άλλους συναδέλφους είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει το άρθρο 86 και να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Με συνταγματική αναθεώρηση δική μας, αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε σε 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε λοιπόν πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.  

Ως προς το τι έχει αλλάξει στο σιδηρόδρομο μετά την τραγωδία των Τεμπών ο πρωθυπουργός είπε:

«Κάτι αλλάζει στους σιδηροδρόμους, αλλά απέχουμε πολύ από το σημείο που θέλουμε να είμαστε. Διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν παλιά βαθειά προβληματικές. Όλα αυτά εξορθολογίζονται, είναι μεγάλο έργο που οφείλουμε να το φέρουμε εις πέρας.

Στο 88% των ευρωπαϊκών τρένων δεν υπάρχουν αυτά τα συστήματα. Ακριβώς επειδή ο Γενικός Κανονισμός Ασφαλείας τηρείται ευλαβικά. Η τεχνολογία πάντα θα βοηθά, αλλά δεν αποτελεί ποτέ την καθοριστική ασφαλιστική δικλείδα.

Διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση. Έχουν γίνει συμπληρωματικά έργα ασφαλείας. Μπήκαν κάμερες. 14 γέφυρες παρακολουθούνται ζωντανά».

Συνεχίζοντας για το άρθρο από το ΒΗΜΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη: «Πρωί πρωί, βγαίνει ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται αμέσως. Ο σταθμάρχης μιλούσε με δύο τρένα, το ξέραμε από τις 2 Μαρτίου. Ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, υιοθετείται από εσάς. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε πως γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν βτει. Βλέπατε μπροστά.

Κάνατε πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα που γνωρίζαμε εδώ και έναν χρόνο.

Για να μιλήσουμε για δημοσιογραφική δεοντολογία. Μέχρι και με εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι, με κάποιες έχουμε καταλήξει στα δικαστήρια. Μέχρι και αυτοί πάντα ρωτούν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης.

Ακόμη πρόσθεσε: «Δεν έχω καταλάβει αν ήσασταν σε συνεννόηση όπως είπε ο κ. Παππάς. Όλα αυτά γίνονται στη υπηρεσία ενός και μόνο στόχου, να πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με νωπή λαϊκή εντολή, με τη συμπεριφορά σας αυτή (προς τον κ. Ανδρουλάκη), εσείς ποδοπατείτε το συλλογικό πένθος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «δεν θα σχολιάσω όσα γράφει η πρόταση δυσπιστίας για το κράτος δικαίου. Είναι παράξενο να είναι σε αυτή εισηγητής ο κ. Παππάς καταδικασμένος 13-0. Έχετε το θράσος κ. Παππά να γελάτε, όταν κρεμάσατε πολιτικούς στα μανταλάκια, αυτοί δεν γελούσαν».

Χρησιμοποιώντας άρθρο του κ. Αλιβιζάτου για το κράτος - δικαίου, εξαπέλυσε επίθεση προς τον κ. Ανδρουλάκη.

«Διαβάζω το σημερινό άρθρο του κ. Αλιβιζάτου, συνεργάτη σας, διακεκριμένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που αγωνίζεται δεκαετίες για το κράτος Δικαίου. Σας αφορά κ. Ανδρουλάκη. «Η χώρα μας δεν αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Από το 1974 η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου όπως δεν ήταν ποτέ στην ιστορία της. Μόνο αφελείς και ανιστόρητοι το αμφισβητούν αυτό. Σας είπε κ. Ανδρουλάκη αφελή και ανιστόρητο», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε: «Προηγούμαστε στην ποιότητα των εκλογών». Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών ο κ. Κασσελάκης τις ανιστόρητες κατηγορίες για διεθνείς παρατηρητές. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης, ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τις εκλογές μας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφοσβητήθηκε όπως είπε ο κ. Αλιβιζάτος ούτε στις αρχές του ‘90, ούτε όταν το 2000 έχασε με 70.000 ψήφους.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί, ποιος κυβερνά αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα προτοφόλια. Για να ξεκαθαρίσουμε. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων. Να μετρηθούν», είπε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ζητούμενο είναι να γίνουν όσα πρέπει ώστε να μην έχουμε ποτέ ξανά τραγωδία όπως αυτή των Τεμπών, ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα από την κοινωνία, αναγνωρίζοντας και διορθώνοντας τα λάθη, με το μήνυμα που θα στείλει πραγματικά η κοινωνία να φανεί σε 75 μέρες στις ευρωεκλογές. Ζητησε κλείνοντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, στηρίζοντας «μία κυβέρνηση που παρά τις όποιες δυσκολίες πηγαίνει την πατρίδα σταθερά, τολμηρά, μπροστά»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Χαμάς: Στη δημοσιότητα βίντεο με δύο ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους
Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι δύο όμηροι λένε ότι ελπίζουν σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση τους, αλλά και την απελευθέρωση των άλλων...
Χαμάς: Στη δημοσιότητα βίντεο με δύο ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους