Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Περιμένουμε τη δήλωση Μπάιντεν για τη Γενοκτονία Αρμενίων»

Η χρονική στιγμή αναγγελίας της δήλωσης του Μπάιντεν θα αποτελεί ράπισμα στον «σουλτάνο» Ερντογάν, εκτιμάει ο Μπεντρός Χαλατζιάν

Της Λεμονιάς Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Την 24η Απριλίου του 1915 πραγματοποιήθηκαν μαζικές συλλήψεις αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη: περισσότεροι από 800 άνθρωποι υπήρξαν θύματα μιας σκληρής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, που σχεδίαζε να «εκκαθαρίσει» το αρμενικό έθνος από την επιφάνεια της γης.

Σφαγές, βιασμοί, καταναγκαστικά έργα και απελάσεις έγιναν σε όλη την Τουρκία. Στη γενοκτονία των Αρμενίων σκοτώθηκαν περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας φαίνεται πως θα απασχολήσει σήμερα την επικαιρότητα με δεδομένη και τη στάση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πως θα πει περισσότερα για το θέμα, ενδεχομένως και να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία», όπως ανέφεραν δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά, που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Κληθείς να σχολιάσει την σημερινή ημέρα ο εκπρόσωπος της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κ. Μπεντρός Χαλατζιάν ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» τα ακόλουθα: «Η 106η επέτειος της Γενοκτονίας βρίσκει την Αρμενία να μετρά τις πληγές της από τον πρόσφατο πόλεμο στο Αρτσάχ και όλη την Διασπορά σε μία πρωτοφανή κινητοποίηση, για να στηρίξει τις χήρες και τα ορφανά, να περιθάλψει τους βαριά τραυματισμένους και να δώσει ελπίδα σε όσους έχασαν τα πάντα και ξεκινούν την ζωή τους πάλι από την αρχή.

Από την άλλη, περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία την δήλωση του νεοεκλεγέντα Προέδρου των Η.Π.Α., κ. Τζο Μπάιντεν, με την οποία θα δηλώσει απερίφραστα πως οι σφαγές των Αρμενίων το 1915 συνιστούν ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.

Η δήλωση αυτή θα πρέπει να εκληφθεί ως εξέλιξη της ομόφωνης απόφασης της Γερουσίας των Η.Π.Α. και της απόφασης 296 της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α., αποτελεί, όμως, επιβεβαίωση των άοκνων και επίμονων προσπαθειών της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής των Η.Π.Α., που για περισσότερα από 30 χρόνια έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και των Ελλήνων, των Ασσυρίων, και των άλλων χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που «γεύτηκαν» την μισαλλοδοξία και την πολιτική των σφαγών από την Τουρκία».

Ο κ. Χαλατζιάν εκτιμάει πως: «Η χρονική στιγμή αναγγελίας της δήλωσης του Μπάιντεν θα αποτελεί ράπισμα στον “σουλτάνο” Ερντογάν και τους αυλικούς του, που θα διαπιστώσουν επιτέλους πως οι προσπάθειές τους να χειραγωγήσουν τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη των Η.Π.Α. πέφτουν στο κενό».

«Ελπίζουμε πως με τον ίδιο τρόπο θα πέσουν στο κενό και οι επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν στο Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή, αφού η παγκόσμια κοινότητα έχει πλέον εξαντλήσει τα αποθέματα υπομονής της στις προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Με αφορμή την ημέρα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι εξής εκδηλώσεις:

- 10:00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των μαρτύρων της γενοκτονίας, στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας (επί της οδού Διαλέττη 4), χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ.κ. Στεπανός  Πασαγιάν.

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, κατά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης επιτρέπεται εντός του Ιερού Ναού η παρουσία αυστηρά 9 ατόμων, όπου και θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται  με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ  488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας  Διοίκησης  και  Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

 -  11:00 π.μ. : Κατάθεση στεφάνων  στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού αυστηρά από τους:

1. Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού,

2. Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

3. Υφυπουργό  Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης)

3. Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού

4. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

5. Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

6. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

7. Πρόεδρο της Αρμένικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης

σύμφωνα  με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 1488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις  ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο χώρο πέριξ του Ηρώου.

Μητσοτάκης: «Η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού»

«Η “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων” αποτελεί μια επέτειο ανέκαθεν ξεχωριστή για τους λαούς της Ελλάδας και της Αρμενίας, που συνδέονται με δεσμούς αιώνων. Αλλά και με φιλία που έχει σφυρηλατηθεί σε συνθήκες δύσκολες.

Εκατόν έξι χρόνια από το έγκλημα του 1915, η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού. Ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου». 

Αυτά αναφέρει σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την ευκαιρία της Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Τονίζει πως «όπως και κάθε 24η Απριλίου, τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων, δηλώνοντας την πίστη μας στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Γιατί μόνο η ειρηνική συνύπαρξη οδηγεί μπροστά τους λαούς, μετατρέποντας τη διαφορετικότητά τους σε αμοιβαίο πλούτο». 

Σχολιάζει ότι «Στο πέρασμα του χρόνου, Ελλάδα και Καύκασος βάδισαν μαζί στη μυθολογία και την Ιστορία, στον πολιτισμό και τις παραδόσεις. Γι’ αυτό κι η χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων της Αρμενίας στην τελευταία δοκιμασία της. Ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και σήμερα, στηρίζει την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Για μια λύση, που θα σέβεται τα δικαιώματα του τοπικού πληθυσμού, μακριά από μια νέα, άδικη αιματοχυσία». Εξάλλου αναφέρει πως η χώρα μας δεν λησμονεί πως

στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών.

Ο πρωθυπουργός τέλος τονίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. «Εκατόν έξι χρόνια μετά, θυμόμαστε, αφυπνιζόμαστε και συνεργαζόμαστε!», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Combo στο 1.93 στο κρίσιμο ντέρμπι του “Καραϊσκάκης”!
Όλα τα βλέμματα αυτή την Τετάρτη (15/05) πέφτουν στην ιδιαίτερα κρίσιμη αγωνιστική των πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος, μια στροφή πριν το τέλος,...
Πάμε Στοίχημα: Combo στο 1.93 στο κρίσιμο ντέρμπι του “Καραϊσκάκης”!