Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το πετυχημένο παράδειγμα του πρώτου ενεργειακά αυτόνομου θερμοκηπίου

Τα αγροβολταϊκά ως απάντηση στην κλιματική και επισιτιστική κρίση - Στο επίκεντρο των εξελίξεων η Θεσσαλονίκη με τη λειτουργία της μονάδας μαζικής παραγωγής τρίτης γενιάς φωτοβολταϊκών, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2025

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" 

Τα πολύ αισιόδοξα  αποτελέσματα από τη λειτουργία του πρώτου στον κόσμο ενεργειακά αυτόνομου θερμοκηπίου που λειτουργεί στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με τη χρήση των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών που παράγονται στην Ελλάδα, θα τεθεί στο επίκεντρο συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Παράλληλα θα συζητηθούν και οι  προοπτικές των αγροβολταίκών (agrivoltaics) που εξοικονομούν ενέργεια, γη και νερό, αλλά και άλλες εφαρμογές όπως οι βιοαισθητήρες στη γεωργία, οι φορέσιμες Τεχνολογίες (Wearables), τα οργανικά Led, η ενσωμάτωση φ/β σε γυάλινα κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας, η εφαρμογή τους στα αυτοκίνητα και στα ηλεκτρικά οχήματα, στον τουρισμό κ.ά.

Το πετυχημένο παράδειγμα του θερμοκηπίου της Θέρμης

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου η ημέρα είναι αφιερωμένη στη νέα παγκόσμια τάση της χρήσης των αγροβολταϊκών και του επιτυχημένου παραδείγματος του θερμοκηπίου της Organic Electronic Technologies.

Ειδικότερα, το θερμοκήπιο της ΟΕΤ έχει εγκατεστημένα στην οροφή του ημιδιαφανή εύκαμπτα  και πολύ ελαφριά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, τα οποία μπορούν επίσης να τοποθετηθούν και σε ανοιχτές εγκαταστάσεις, πάνω από φυτά ή δέντρα γιατί πέραν του ότι παράγουν ενέργεια αυξάνουν και την παραγωγή, ενώ μειώνουν τις ανάγκες για νερό, όπως δήλωσε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο κ. Στέργιος Λογοθετίδης καθηγητής του διεθνώς αναγνωρισμένους εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της ΟΕΤ.

Η τεχνολογία των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών είναι ελληνική και «βγήκε» ουσιαστικά από το ΑΠΘ και την ανέπτυξε η εταιρεία Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ), πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή των 3ης γενιάς οργανικών διαφανών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών OPV.

Η ΟΕΤ ασχολείται χρόνια με την τοποθέτηση φ/β 3ης γενιάς σε θερμοκήπια με διάφορες καλλιέργειες για να διαπιστώσει την επίδρασή τους.

Αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας έως και 30%

«Διαπιστώθηκε ότι αυξάνεται η παραγωγή κατά 30%. Δηλαδή τα φ/β αυτά που τοποθετούνται με πολύ εύκολο τρόπο στην οροφή του θερμοκηπίου δεν παράγουν απλώς ρεύμα, αλλά αυξάνουν την παραγωγή, σκιάζουν την καλλιέργεια όταν η ηλιοφάνεια είναι υψηλή, ενώ παράλληλα ελαττώνεται η ανάγκη για νερό», όπως εξηγεί ο κ. Λογοθετίδης, σημειώνοντας ότι με αυτήν την τεχνολογία μια αγροτική μονάδα ορισμένων στρεμμάτων μπορεί να μετατραπεί σε μια μονάδα η οποία έχει πλέον υψηλότερες αποδόσεις εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο εισόδημα για μια οικογένεια. Αλλά και για μεγαλύτερης κλίμακας θερμοκήπια η εφαρμογή της τεχνολογίας μετατρέπει την μονάδα σε ενεργειακά αυτόνομη, ενώ τα επόμενα χρόνια ένα τέτοιο θερμοκήπιο θα μπορεί να μετατραπεί και σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Τα επόμενα 5-6 χρόνια θα δούμε τέτοιες μεγάλες μονάδες θερμοκηπίων που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας να μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, παραγωγής τροφής και εξοικονόμησης νερού. Με πολύ μικρότερες ποσότητες νερού θα μπορούν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και ενέργειας», λέει ο κ. Λογοθετίδης. Μεγάλα θερμοκήπια μεσογειακού τύπου υπάρχουν στη χώρα μας κυρίως στην Κρήτη, στη δυτ. Πελοπόννησο αλλά τα τελευταία χρόνια και στη Δράμα και στη Θράκη και σε μια εποχή που το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί θα μπορούσαν με την νέα τεχνολογία των φ/β 3ης γενιάς να εξοικονομούν ενέργεια αντί να χρησιμοποιούν το αέριο, όπως κάνουν τώρα από Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Παράλληλα κίνητρο για τους επιχειρηματίες αποτελεί και η διαπίστωση ότι αυξάνεται κατά 30% η παραγωγή, ενώ ελαττώνουν και το νερό που χρησιμοποιούν καθώς τα μεγάλα θερμοκήπια έχουν συνήθως υδροπονικές καλλιέργειες.

«Επομένως συμφέρει από επιχειρηματική και οικονομική άποψη, ενώ μιλάμε για πράσινη ενέργεια και τεχνολογία καθώς δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα», επισημαίνει ο κ. Λογοθετίδης.

organika-photovoltaika.jpg

Στα μέσα του 2025 ολοκληρώνεται το πρώτο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς

Υπενθυμίζεται ότι δημιουργείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη η πρώτη στον κόσμο Μονάδα Παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς. Τα εύκαμπτα και ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά πάνελ, θα εκτυπώνονται μαζικά από τρισδιάστατους εκτυπωτές και μπορούν να έχουν εφαρμογή από μεγάλα θερμοκήπια και κτίρια, στέγες, πέργκολες μέχρι αυτοκίνητα και ρούχα. Η παραγωγή εκτός από μαζική θα είναι και ποιοτικά υψηλή ενώ θα έχει χαμηλό κόστος.

Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν πέρα από την Organic Electronic Technologies και άλλοι πέντε φορείς από την περιοχή και φυσικά το ΑΠΘ, καθώς και άλλοι 9 φορείς από όλοι την Ευρώπη με στόχο να μειωθεί το ρίσκο της κατασκευής ενός νέου εργοστασίου.

Σήμερα παράγονται ήδη φωτοβολταϊκά 3ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Έχουν αναπτυχθεί ωστόσο όλα τα απαραίτητα εργαλεία και μηχανές, έχουν γίνει οι αυτοματισμοί κλπ και όλα αυτά θα μπουν στην μεγάλη κλίμακα, στη μηχανή μαζικής πλέον παραγωγής. Το εργοστάσιο όπως λέει ο κ. Λογοθετίδης, αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα του 2025 ώστε να μπορεί να ξεκινήσει προς το τέλος του ίδιου έτους να παράγει μεγάλες ποσότητες μαζικής παραγωγής.

Παράλληλα με το εργοστάσιο αναπτύσσεται και όλος ο κλάδος, από τις πρώτες ύλες μέχρι τα τελικά μηχανήματα και προϊόντα.

Όταν η παραγωγή είναι μαζική σε όλα τα βήματα, αυτό σημαίνει ότι θα πέσει και το κόστος. Έτσι γίνεται εξάλλου σε όλες τις τεχνολογίες.

Σχετικά με τα συνέδρια και την έκθεση

Με την παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  ξεκινά στις 30 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani  Caravel το 3ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (ICEFPE23) & Agrivoltaics.

 Τα Συνέδρια και η Έκθεση διοργανώνονται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ (www.ltfn.gr),  τον Ελληνικό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Α (www.hope-a.com) και το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano στο Divani Caravel, στην Αθήνα, από 30 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου.

Φέρνουν σ επαφή  διεθνώς αναγνωρισμένους Ειδικούς από τον χώρο της Βιομηχανίας και των Επιχειρήσεων, Επενδυτές, Φορείς Διαμόρφωσης Πολιτικών, Εκπροσώπους Εθνικών και Ευρωπαϊκών Αρχών, Κορυφαίους Επιστήμονες και Μηχανικούς, με στόχο την σύναψη συνεργασιών,  την δικτύωση, και την χάραξη στρατηγικής και πολιτικής για την ενδυνάμωση της ραγδαία αναπτυσσόμενης Βιομηχανίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων των Πράσινων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και των Εφαρμογών τους.

Αυτές οι εφαρμογές εκτείνονται στην Πράσινη Ενέργεια, τα Ενεργειακά Αυτόνομα Συστήματα, τα Αγροβολταϊκά, τις Κυψέλες Καυσίμου και το Πράσινο Υδρογόνο, τον Φωτισμό, την Ηλεκτρονική και Επικοινωνίες, την Αυτοκινητοβιομηχανία και τα Ηλεκτρικά Οχήματα, τα Έξυπνα Κτίρια και Πόλεις, την Έξυπνη Συσκευασία και Ασφάλεια, την Υγεία, τις Φορέσιμες Τεχνολογίες (Wearables), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), κ.α. και το ρόλο που διαδραματίζουν στην Πράσινη – Ψηφιακή - με Χαμηλό Αποτύπωμα Άνθρακα Βιομηχανία και την Κυκλική Οικονομία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ