Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα 2 μεγάλα έργα 51 εκατ. ευρώ – «Ανοίγουν» νέες θέσεις εργασίας

Τα δυο εμβληματικά έργα που "τρέχουν" και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους ερευνητές

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων σε τεχνολογίες αιχμής αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη μέσα από δυο συνεργατικά, εμβληματικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού  51 εκατ. € που «τρέχουν» αυτό το διάστημα στην πόλη και τα οποία θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους ερευνητές.

Ειδικότερα, πρόκειται για τη δημιουργία στην ανατολική Θεσσαλονίκη της πρώτης στον κόσμο αυτόματης Μονάδας  Παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025 καθώς και για τη δημιουργία του Αυτόνομου και Βιώσιμου Κέντρου Αριστείας στις Νανοτεχνολογίες, που θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Για τα δυο αυτά έργα και για τη σημασία τους, μίλησε στο «ΤyposThes» ο συντονιστής τους και Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE- A, καθηγητής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης, με αφορμή το Διεθνές Πολυσυνέδριο για τις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και την ΝανοΙατρική «NANOTEXNOLOGY 2023», το οποίο φέτος είναι επετειακό καθώς συμπληρώνει 20 χρόνια διεθνούς παρουσίας.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου  που συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων HOPE-A  από σήμερα έως τις 8 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Porto Palace, και στο οποίο συμμετέχουν φέτος περισσότεροι από 1000 διεθνούς φήμης επιστήμονες, ερευνητές και εκπρόσωποι εταιρειών από 65 χώρες του κόσμου, θα γίνουν ανακοινώσεις και συναντήσεις σχετικά με τα δυο προαναφερθέντα εμβληματικά έργα.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο που γίνεται κάθε χρόνο, παρουσιάζει όλες τις νεότερες εξελίξεις και ό,τι θα απασχολήσει την επιστημονική, τεχνολογική και καινοτομική, παγκόσμια, κοινότητα στο μέλλον και οι εφαρμογές που αναμένεται να δούμε.

fotovoltaika-tritis-genias.jpg

 

Εργοστάσιο παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών φ/β

Το Εργοστάσιο Παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου Flex2Energy, και τα εύκαμπτα και ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά πάνελ που θα εκτυπώνονται μαζικά από τρισδιάστατους εκτυπωτές θα  μπορούν να έχουν εφαρμογή από κτίρια, στέγες, πέργκολες μέχρι και σε αυτοκίνητα και ρούχα.

organika-photovo.jpg

Θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος του 2025 και να αρχίσει να παράγει, να κάνει δοκιμές, να δημιουργεί μεγάλες εγκαταστάσεις σε θερμοκήπια, σε κτίρια, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε στάσεις λεωφορείων αλλά και να εξάγει, σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη.

Οι βιομηχανικοί και ερευνητικοί εταίροι του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 21,2 εκατ. Ευρώ, θα παρουσιάσουν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του «NANOTEXNOLOGY 2023», το πού βρίσκεται το έργο έπειτα από έξι μήνες που «τρέχει» καθώς και τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα και το χρονοδιάγραμμα. Ήδη οι πρώτες συναντήσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και θα συνεχιστούν και σήμερα.

organika-photovoltaika.jpg

Κέντρο Αριστείας

Επίσης, την προσεχή Τετάρτη, θα παρουσιαστεί μια ενδιάμεση δράση στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου, που θα αφορά την παρουσίαση των Κέντρων Αριστείας, της δεύτερης δηλαδή εμβληματικής δράσης του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η εμπειρία αντίστοιχων κέντρων αριστείας στην Ευρώπη. Η χρηματοδότηση του διεθνούς Κέντρου Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας «COPE-Nano», θα διαρκέσει έξι χρόνια. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. Ευρώ και στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν νέα εργαστήρια και ινστιτούτα απασχολώντας νέους ανθρώπους. Κατόπιν θα συνεχίσει τη δράση του χωρίς τη χρηματοδότηση. Στην ουσία, θα επεκτείνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και θα το εξελίξει σε ένα Αυτόνομο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα ηγηθεί στην ΕΕ στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.

logoergastirio.jpg

O κ. Λογοθετίδης

Με το τέλος της χρηματοδότησης θα παραδοθούν νέες εγκαταστάσεις και ινστιτούτα στα οποία θα μπορούν να εργάζονται ερευνητές. Συνολικά σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, το Κέντρο θα μπορούσε να απασχολήσει περίπου 400 ερευνητές και καθηγητές, δημιουργώντας μάλιστα κίνητρα για αντιστροφή του braindrain αλλά και για την προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και από το εξωτερικό.

Το οικοσύστημα νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη έχει μπει στον παγκόσμιο «χάρτη»

Όταν το NANOTEXNOLOGY γιορτάζει 20 χρόνια και διοργανώνεται σε αυτόν τον τόπο, σημαίνει ότι έχει κάτι να δείξει η περιοχή, το ΑΠΘ, οι φορείς που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό. Όλο αυτό το οικοσύστημα της νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη έχει μπει στον παγκόσμιο «χάρτη», όπως λέει ο κ. Λογοθετίδης,

Έχει τις μοναδικές και κορυφαίες επιδόσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία και τώρα πλέον πλαισιώνεται και με τα δυο αυτά εμβληματικά έργα. 

Δεν πρόκειται απλώς για αναγνώριση αλλά σημαίνει ότι εδώ επενδύουν τόσο η ΕΕ όσο φορείς αυτής της τεχνολογίας. 

«Εξαρτάται από εμάς, όχι μόνο το ΑΠΘ και τις συμμετέχουσες εταιρείες, αλλά από όλους τους φορείς της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αλλά και της Ελλάδας συνολικά, να αξιοποιήσουν αυτές τις δράσεις ώστε όχι απλά να υπάρξει συνέχεια, αλλά να γίνουν πολλαπλές και να φέρουν πλούτο στην περιοχή. Να αρχίσει δηλαδή η παραγωγή των προϊόντων αυτών, που στη συνέχεια θα εξάγονται, να δημιουργηθούν νέες εταιρίες, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να κρατάμε τους νέους μας στη χώρα με υψηλά αμειβόμενες θέσεις και να προσελκύουμε και Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό ή και ξένους που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα. Να δημιουργούν πνευματικό πλούτο που θα μετατρέπεται σε οικονομικό πλούτο, εδώ στην περιοχή μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Δρ Λογοθετίδης.

Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Δρ Λογοθετίδης, που είναι και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2023, η Νανοτεχνολογία πέρα από τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές ανακαλύψεις, δημιουργεί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μια παγκόσμια αγορά μεγαλύτερη των 8.0 τρις € για το 2022, περισσότερες από 1.500.000 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πολλές δεκάδες εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Μόνο η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογίζεται σε 1 τρις, ενώ τα προϊόντα της νανοϊατρικής ακόμη 1 τρις. Δηλαδή ανοίγονται τεράστιες αγορές. Η περιοχή μας εδώ παίζει έναν μεγάλο ρόλο. Και ο τομέας της ενέργειας είναι πολύ σημαντικός, με το εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς αλλά και με άλλες δραστηριότητες γύρω από την ενέργεια, όπως είναι ο φωτισμός και η νέα τεχνολογία με τα οργανικά Led (OLED) ή η βιο-ηλεκτρονική. Με βάση το νέο εργοστάσιο που δημιουργείται αναμένουμε να ανοίξουν και άλλα αντίστοιχα εργοστάσια τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει ο ίδιος.

nanotex22_036.jpg

Στιγμιότυπο από το Nanotexnology του 2022

Σημειώνεται ότι όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στο "TyposThes" o Λογοθετίδης, η τεχνολογία φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς είναι η πιο «πράσινη» που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Συγκριτικά με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πυριτίου πρώτης και δεύτερης γενιάς είναι ενεργειακά και περιβαλλοντολογικά 10 φορές πιο «πράσινη», γιατί δαπανάται 10 φορές λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή του ίδιου αποτελέσματος. Πρόκειται για μια τεχνολογία απλή, εκτυπώσιμη αλλά είναι νανοτεχνολογία άρα δαπανούνται ελάχιστα υλικά τα οποία στο σύνολό τους είναι ανακυκλώσιμα. Επίσης, το βάρος τους είναι από 10 έως 100 φορές ελαφρύτερο. Συγκεκριμένα 1 τ.μ. είναι 300 γραμμάρια ενώ αντίστοιχα τα συμβατικά είναι 22 κιλά ανά τ.μ.

Τρία διεθνή συνέδρια και σημαντική έκθεση Νανοτεχνολογιών

Το NANOTEXNOLOGY αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνολογικά γεγονότα στην Ευρώπη, το οποίο διοργανώνεται κάθε Ιούλιο συνεχώς από το 2004. 

Στο Πολύ-Συνέδριο, το οποίο περιλαμβάνει 3 Διεθνή Συνέδρια και πλήθος από ειδικές Θεματικές Ενότητες με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους  τομείς της Νανοτεχνολογίας και Νανοβιοτεχνολογίας, των Προηγμένων Υλικών, των Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής, των ΤΠΕ, της Πράσινης Ενέργειας και της Ψηφιακής Καινοτομίας, θα συμμετέχουν  εκπρόσωποι από 500 και πλέον Πανεπιστημιακά ιδρύματα, Ερευνητικούς Φορείς και Εταιρείες όλου του κόσμου.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, 1-8 Ιουλίου, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε Διεθνή Εστία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας καθώς το NANOTEXNOLOGY 2023 περιλαμβάνει :

Το Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (NN23), 4-7 Ιουλίου

Το Διεθνές Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE23), 3-6 Ιουλίου

Το Διεθνές Συνέδριο στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση, την Τρισδιάστατη Βιοεκτύπωση, την Ψηφιακή βιομηχανία (I3D23), 5-6 Ιουλίου

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική (ISSON23), 1-8 Ιουλίου

Τη Διεθνή Έκθεση Νανοτεχνολογιών NANO EXPO 2023, 3-7 Ιουλίου

Το Business Forum, 4-6 Ιουλίου

Το Matchmaking Event (Επιχειρηματικές Συναντήσεις), 5 Ιουλίου.

Βιοηλεκτρονική, Νανοϊατρική και Νέες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

O σχεδιασμός πολυλειτουργικών Βιοϋλικών για προηγμένες ιατρικές συσκευές, βιοηλεκτρονικές συσκευές και θεραπευτικές εφαρμογές, πρωτοποριακές κυτταρικές έρευνες και εφαρμογή τους στην κλινική πράξη, τεχνολογικές εξελίξεις στη βιοιατρική, νέες αντικαρκινικές θεραπείες, νέα δεδομένα στην αναγεννητική ιατρική, είναι μερικές μόνο από τις εισηγήσεις επιστημόνων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία που θα λάβουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου Νανοϊατρικής στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY 2023 (3-7 Ιουλίου)

Όπως προαναφέρθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως τα Flex2Energy, RealNano και COPE-Nano, στα οποία η Ελλάδα και ειδικά το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων HOPE-A έχουν σημαντικό ρόλο και θα γίνουν επίσης συναντήσεις των 700 μελών του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας και Καινοτομίας  ΝΑΝΟΝΕΤ.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επίσημης Έναρξης του Συνεδρίου (Τρίτη 4/7), διεθνούς φήμης επιστήμονες, πρωτοπόροι στον κλάδο τους, θα μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Βιοηλεκτρονικής και της Νανοτεχνολογίας, Στους διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές περιλαμβάνονται οι Καθηγητές Magnus Berggren (Σουηδία), Sir David King (Ηνωμένο Βασίλειο) και Peer Fischer (Γερμανία)

Θερινό Σχολείο και Βραβεία Νέων Ερευνητών

Όπως κάθε χρόνο στο Διεθνές Θερινό Σχολείο συμμετέχουν περισσότεροι από 100 νέοι ερευνητές και επιστήμονες από 30 χώρες οι οποίοι παρουσιάζουν σε πόστερς τις εργασίες τους, ενώ δίδονται υποτροφίες σε περισσότερους από 20 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακους φοιτητές τόσο από την Ελλάδα όσο και το Εξωτερικό από το ΝΑΝΟΤΕΧΝΟLOGY. Στο τέλος των μαθημάτων απονέμονται βραβεία και διακρίσεις στα καλύτερα poster και παρουσιάσεις των νέων ερευνητών

Ο Σύνδεσμος HOPE-A είναι  Συνδιοργανωτής του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας και της Διεθνούς Έκθεσης ΝΑΝΟ EXPO 2023 και του Business Forum (4-6 Ιουλίου)  στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθούν και περισσότερες από 200 B2B Συναντήσεις (5 Ιουλίου) μεταξύ ερευνητών και εκπροσώπων επιχειρήσεων.

Στη Διεθνή Έκθεση ΝΑΝΟ EXPO 2023 συμμετέχουν δεκάδες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και ακαδημαϊκοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις προϊόντων στον τομέα των Νανοτεχνολογιών, των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοιατρικής.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων ΗΟΡΕ-Α συντονίζει τις ενέργειες των βιομηχανικών και ερευνητικών οργανισμών προσφέροντας στα μέλη του υπηρεσίες που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας προϊόντων και υπηρεσιών Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Πράσινη Ενέργεια, τα Θερμοκήπια, τα Έξυπνα Κτίρια, τον Φωτισμό, τους Αισθητήρες, την Αυτοκίνηση, την Συσκευασία, τα Wearables, το IoT.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων
Το πρόγραμμα της αποψινής συνάντησης των Επιταφίων στην «καρδιά» της πόλης και οι πρωτοβουλίες του δήμου Θεσσαλονίκης για ενίσχυση του θρησκευτικού...
Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων
elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο