Σε αποκαλύψεις σχετικά με το δημοψήφισμα για το Grexit, αθέατες πλευρές της ελληνικής οικονομικής κρίσης, συνομιλίες και συναντήσεις με Τσίπρα, Σόιμπλε, Σαρκοζί κλπ, προχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συζήτησης που έχει αυτή την ώρα με τον Αλέξη Παπαχελά, σε ένα κατάμεστο ΚΠΣΝ.
«Ενημέρωνα στον Σόιμπλε κάθε 2 ώρες» είπε ερωτηθείσα για το Grexit. Θυμήθηκε πως ο Σόιμπλε έλεγε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει διακυμάνσεις στις ισοτιμίες του ευρώ. «Εγώ είπα όχι, είμαστε μία ένωση, έχουμε αναλάβει ευθύνες, δεν πρέπει να κάνουμε πισωγυρίσματα. Το 2011 έπρεπε να κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας» είπε. Διευκρίνισε πως ήταν ξεκάθαρη ότι δεν ήθελε το Grexit. «Ήξερα ότι αυτή μου η θέση θα δημιουργούσε εντάσεις ανάμεσα σε μένα και τον Σόιμπλε. Γνωρίζοντας ότι ο Σόιμπλε ήθελε εκτός την Ελλάδα, είχα πει ελάτε μαζί μου στις Βρυξέλλες, και τηλεφωνούσα κάθε 2 ώρες τον Σόιμπλε και τον ενημέρωνα «είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
«Το ερώτημα ήταν τότε αν θα μπορεί η Ευρώπη να τα βγάλει πέρα μόνη της, αυτή ήταν η βασική μου απορία. Επίσης λαμβάναμε στοιχεία που δεν ήταν σωστά, άρα δεν ξέραμε πώς θα προχωρήσουμε.Ήξερα ότι το ΔΝΤ είναι σκληρό και ανεξάρτητο» πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Η Ελλάδα είχε ήδη ζητήσει τη βοήθεια από το ΔΝΤ, πρόταση που είχε απορριφθεί. Η Ελλάδα είχε μπροστά της έναν πολύ δύσκολο δρόμο, αυτό το γνώριζα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως «ανησυχούσαμε και για τις τράπεζες, η κατάσταση ήταν όντως δύσκολη. Ήξερα ότι υπήρχαν ατασθαλίες, ακόμα και από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν οι Έλληνες ή οι Γερμανοί. Υπάρχουν εργατικοί και οκνηροί παντού».
«Το 2011 αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνουμε ότι πέρναγε από το χέρι μας να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», είπε η Άνγκελα Μέρκελ για το Grexit.
Παραδέχθηκε ότι «ήμουν ο κακός μπάτσος εκείνη την περίοδο. Ήξερα ότι δεν ήμουν δημοφιλής στην Ελλάδα». Πρόσθεσε πως ενώ ο Σόιμπλε ήθελε ξεκάθαρα την Ελλάδα εκτός ΕΕ. «Εγώ πίστευα ότι η Ελλάδα χρειαζόταν κούρεμα χρέους. Ο Τρισέ και ο Σαρκοζί διαφωνούσαν» συμπλήρωσε. «Καταλήξαμε σε εθελοντικό κούρεμα. Αν αυτό βοήθησε ή όχι οι απόψεις διίστανται ακόμη και σήμερα» τόνισε.
Τότε όπως είπε της έλεγαν ότι είναι τρελή που θέλει το κούρεμα. «Ήταν παρακινδυνευμένη διαδικασία».
«Έβαλα τα κλάματα στη Σύνοδο Κορυφής»
Στη Σύνοδο του Camp Davis έβαλα τα κλάματα, αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ σε μία ομολογία ασυνήθιστη για την εικόνα της σιδηράς κυρίας. «Υπήρχαν διαφωνίες με τον Ομπάμα για τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας. Αλλά ο Ομπάμα δεν ήξερε ότι η ΕΚΤ είναι απόλυτα ανεξάρτητη από τα θέλω της κάθε χώρας, δεν είναι σαν τη FED». «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα. Γυναίκα κλαίει σε Σύνοδο Κορυφής. Χάλια» είπε.
Η πρώτη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα
Η πρώτη μου φορά που συνάντησα τον Τσίπρα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή γιατί τον είδα στις Βρυξέλλες, θυμήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ.
«Δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή η πρώτη φόρα που συνάντησα τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες», είπε και συνέχισε την αφήγησή της «Μετά τον κάλεσα στο Βερολίνο. Κι ενώ τον περίμενα στην είσοδο, πήγε και χαιρέτισε διαδηλωτές που βρίσκονταν μπροστά από την καγκελαρία». Παραδέχθηκε πως η αρχή της συναναστροφής με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ διστακτική ωστόσο ομολόγησε ότι «Έχω την αίσθηση ότι ο Τσίπρας δεν προσπάθησε να με παραπλανήσει. Ήταν ειλικρινής».
Το κρίσιμο τηλεφώνημα για το δημοψήφισμα
Η Άνγελα Μέρκελ πρόσθεσε πως με τον Αλέξη Τσίπρα ήρθαν κοντά σταδιακά. «Εγώ είμαι από ένα κόμμα που είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αυτός είναι από ένα κόμμα που θεωρεί τις ιδιωτικοποιήσεις του διαβόλου» είπε η πρώην καγκελάριος. Στη συνέχεια περιέγραψε τη συνάντηση στο συμβούλιο αρχηγών πριν την απόφαση για το δημοψήφισμα και το κρίσιμο τηλεφώνημα.
«Ήταν το πιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα της πολιτικής μου καριέρας» παραδέχθηκε η Μέρκελ, για τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας της είπε για τη διεξαγωγή δημοψωφίσματος.
«Όταν τον ρώτησα ποια θα είναι η σύστασή σας, είπε «όχι». Εκεί έχασα τη φωνή μου. Κι ο Ολάντ με ρώτησε: «Και τώρα;».
Εντυπωσιάστηκα πως άντεξαν οι Έλληνες με τα 60 ευρώ, οι Γερμανοί δεν θα άντεχαν
Τον μέσο Έλληνα δεν τον γνωρίζω. Συγνώμη δεν θα ζητούσα... Θα έλεγα ελάτε να κοιτάξουμε από κοινού το μέλλον.
Με εντυπωσίασε πραγματικά (η αντοχή της ελληνικης κοινωνίας), επειδή τότε, εκείνη την πιο δύσκολη περίοδο με το δημοψήφισμα, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν παρά να βγάλουν μόνο 60 ευρώ από την τράπεζα. Έλεγα ότι οι Γερμανοί δεν θα το άντεχαν.
«Έπρεπε να μιλήσω με τον Ερντογάν και δεν μετανιώνω για αυτό»
Η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν δραματική, είπε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας για το προσφυγικό. «Ήξερα ότι κάτι πρέπει να κάνω, ήξερα ότι έπρεπε να μιλήσουμε με τους γείτονες της Ευρώπης.» είπε η Μέρκελ και αποκάλυψε ότι στη συμφωνία για το προσφυγικό η Τουρκία πήρε ως αντάλλαγμα χρήματα.
Έπρεπε να μιλήσω με τον Ερντογάν και δεν μετανιώνω για αυτό, είπε. Τόνισε πως υπήρχαν εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και «συχνά προσπαθήσαμε να διαμεσολαβήσουμε. Ήταν δύσκολες οι συζητήσεις με τον Ερντογάν, δεν συμφωνούσαμε πάντα» είπε αν και δήλωσε πως προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τις μικρές ευκαιρίες για να διατηρούν οι σχέσεις σε ένα επίπεδο.
Μέρκελ για Πούτιν
Μιλώντας για τη σχέση της με τον Ρώσο Πρόεδρο η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως το μεγάλο θέμα ανάμεσά τους ήταν πως είχαν «δύο διαφορετικές οπτικές για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Για μένα το τέλος του ήταν το πιο ευχάριστο πράγμα, για τον Πούτιν το πιο δυσάρεστο». Κατά την ίδια ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντα ήθελε να ασκεί επιρροή στην Ουκρανία. «Αυτό φάνηκε από το 2005».
Στην συζήτηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Παπαχελά παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους η τέως ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Παναγιώτης Πικραμένος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Σταϊκούρας, η Άννα Διαμαντοπούλου, κ.α.
Πηγή: dnews