Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέτρα στα σχολεία: Επιστρέφει η 5ήμερη αποβολή – Αλλαγές για απουσίες, κινητά

Πώς μπορεί να βοηθήσει η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr - Τι αλλάζει με απουσίες και αποβολές

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στα εργαλεία με τα οποία θα δοθεί η μάχη κατά του σχολικού εκφοβισμού αναφέρθηκε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε εκδήλωση που έγινε στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, με τίτλο «STOP Bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς» παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανάμεσά τους είναι η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για καταγραφή, διαχείριση και παρακολούθηση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, η στελέχωση των σχολείων με περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, η ένταξη στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών δράσεων ενεργού πολίτη, νέος σχολικός κανονισμός, η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, η ψηφιοποίηση του απουσιολογίου, η απλοποίηση των διαδικασιών για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και η αυστηροποίηση των κανόνων για τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ένα εθνικό πρόβλημα» και όπως είπε «η αρωγή και οι λύσεις του πρέπει να αγκαλιαστούν από όλους». «Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθείς την ύπαρξή του και το ορίσεις τις συντεταγμένες του. Και έπειτα να προσπαθήσεις να το θεραπεύεις αυτό το απόστημα που πρέπει να σπάσει. Δεν βάζουμε τίποτα κάτω από το χαλί».

Μίλησε για την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν γονείς και μαθητές να αναφέρουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, αλλά και για την καμπάνια ευαισθητοποίησης με την προβολή σχετικού σποτ που έγινε με την στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, με περιεχόμενο που όπως είπε «δεν ωραιοποιεί τα πράγματα αλλά λέει την αλήθεια».

stop_bullying.jpg

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι αναγκαστικά ο αριθμός των περιστατικών, αλλά η ένταση των φαινομένων. Η χώρα μας είναι  ελαφρώς πάνω από το μ.ο. των χωρών για μπόουλινγκ όμως το πιο ανησυχητικό είναι το ότι αυξάνεται η ένταση των φαινομένων. Αυτό αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ και το βλέπουμε και σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ. Πρέπει ο ένας να διδαχθεί από τον άλλο και να διαμορφώσουμε πολιτικές. Αυτό κάνουμε σήμερα. Ένα πλήρες πλαίσιο πολιτικής. Ξεκινάμε με την καμπάνια που στόχο έχει όχι απλώς να προσφέρει μια ιστορία αλλά να είναι μια πλατφόρμα όπου καθένας θα μπορέσει να πει την δική του ιστορία, να μοιραστεί μια εμπειρία. Θέλουμε να ενοχοποιήσουμε τη βία στα σχολεία. Η ψηφιακή πλατφόρμα stop bullying έχει πολλές εφαρμογές. Με κωδικούς τους στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο οι γονείς, κηδεμόνες και μαθητές θα μπορούν να εισέρχονται και να συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα τους ζητηθούν. Εκεί θα αποτυπωθεί το είδος της σχολικής βίας πχ ψυχολογική, διαδικτυακή κλπ. Έπειτα υπάρχει χρονοσήμανση. Θα παρακολουθούμε πόσο γρήγορα γίνεται η διαχείριση του περιστατικού. Στη συνέχεια είναι το θέμα διαχείρισης που θα το αναλαμβάνει το σχολείο».

«Να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού αποδοχής και αλληλεγγύης στα σχολεία»

Ο υπουργός είπε πως τελευταία είχαμε διπλάσιο αριθμό ψυχολόγων στα σχολεία και αυτοί θα μπορέσουν να βοηθήσουν όπου χρειαστεί.

Πρόσθεσε πως θα δημιουργηθούν προγράμματα επιμόρφωσης και θα αναπτυχθεί ψηφιακό υλικό που μετά τον Ιούνιο θα διανεμηθεί στην σχολική κοινότητα, αρχικά σε συμβούλους εκπαίδευσης και στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και στους υπεύθυνους καθηγητές.

Εξάλλου όπως δήλωσε από Σεπτέμβριο θα αρχίσουν δράσεις εντός των σχολείων. «Πρέπει να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού αποδοχής και αλληλεγγύης στα σχολεία. Εμείς πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία στα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν δράσεις ενεργού πολίτη  από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο για θέματα όπως πώς αναπτύσσονται εθελοντικές δράσεις κλπ. Θα είναι εβδομαδιαίες και θα γίνονται καθόλη διάρκεια έτους. Επίσης θα γίνει προσπάθεια για εκπαίδευση μαθητών σε δεξιότητες ζωής. Επιπλέον και οι σχολικές εκδρομές θα ενταχθούν στην λογική της συμβίωσης και της διαφορετικότητας».

Δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή eparents που θα ενημερώνει για την πρόοδο των μαθητών, ενώ είπε πως θα επανέλθουν οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες, γιατί έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός από αδικαιολόγητες απουσίες, ενώ θα υπάρχει και προσμέτρηση για την καθυστέρηση στην άφιξη του παιδιού στο σχολείο. Συμπλήρωσε ότι θα σχεδιαστεί κανονισμός λειτουργίας τον οποίο θα πρέπει από τον Σεπτέμβριο να υπογράψουν οι γονείς.

Επίσης θα γίνει πιο εύκολη η αλλαγή τμήματος σε ένα παιδί εφόσον το κρίνει το σχολείο, ή η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, θα επανέρθει η πενθήμερη αποβολή, ενώ σε περίπτωση βανδαλισμού θα πρέπει να πληρώνει ο υπαίτιος την ζημιά.

Σχετικά με την χρήση κινητών ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε πως «έχει διαπιστωθεί ότι πάει συχνά μαζί με βαριά περιστατικά βίας. Αυτός ο κύκλος βίας πρέπει να σπάσει. Και αν μαθητές σηκώνουν κινητά σε ευαίσθητες προσωπικές στιγμές θα μπει αποβολή ενώ αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων θα γίνεται ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Για το ζήτημα των ποινών στους μαθητές θα υπάρξει σύντομα και σχετική υπουργική απόφαση.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση ο κ. Παπαδημητρίου σχολίασε πως «Οι μαθητές και οι γονείς να αποκτήσουν φωνή, για να μπορέσουν να αντιδράσουν. Θέλουμε να προλάβουμε καταστάσεις και προσπαθούμε να αλλάξουν νοοτροπίες δεκαετιών».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ