Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Αδειάζουν» οι μπαταρίες σας το απόγευμα; - 5 tips να αντιμετωπίσετε την κόπωση

Πού οφείλεται η απογευματινή κόπωση

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας δεν είναι τα ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεστε πιο ενεργοί και άλλες που η κούραση σας «χτυπάει την πόρτα». Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι το σημείο που οι «μπαταρίες» μοιάζουν να αδειάζουν είναι το μεσημέρι, ειδικά μετά από ένα γεύμα και αφότου η πρωινή μας ενέργεια έχει εξαντληθεί.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, εντείνοντας το αίσθημα υπνηλίας. Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτή η «απογευματινή ύφεση» ξεκινά στις 3 το μεσημέρι και διαρκεί κατά μέσο όρο 29 λεπτά. Τότε είναι που οι άνθρωποι βιώνουν πιο έντονα έλλειψη ενέργειας ή απουσία κινήτρων για να συνεχίσουν δυναμικά τις δραστηριότητές τους.

Στην εν λόγω έρευνα έλαβαν μέρος 2.000 Αμερικανοί, εκ των οποίων το 21% αποκάλυψε ότι βιώνει την απογευματινή ύφεση, ενώ οι μισοί εξ αυτών (49%) παρατήρησαν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας που νιώθουν πιο κουρασμένοι. Για τους περισσότερους, η Τρίτη φαίνεται να είναι η μέρα όπου αισθάνονται τις… μπαταρίες τους πραγματικά άδειες.

Αναζητώντας τα αίτια του φαινομένου, διαπιστώθηκε ότι ο κυρίαρχος λόγος της απογευματινής ύφεσης για τους περισσότερους είναι η έλλειψη καφεΐνης (56%), ακολουθούμενη από την πλήξη (53%), και την έλλειψη ενέργειας (53%). Η έλλειψη φαγητού (51%) και ύπνου (41%) συμπληρώνουν την πεντάδα των κορυφαίων αιτιών.

Παράλληλα, περισσότεροι από το 1/3 των ερωτηθέντων (37%) δήλωσαν ότι η εποχή (για παράδειγμα οι πιο κρύες και σκοτεινές μέρες του χειμώνα) επηρεάζει την πιθανότητα μιας ύφεσης. Πολλοί ανέφεραν επίσης και τη στασιμότητα σε μία συγκεκριμένη θέση (23%), χωρίς διάλειμμα (20%) τις εργάσιμες ημέρες ως μια πιθανή αιτία.

«Η απογευματινή ύφεση είναι ουσιαστικά η προσπάθεια του σώματός σας να σας πει ότι έχετε ανάγκη από ένα διάλειμμα», δήλωσε η Jen Bauer, εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρείας, Second Nature Snacks.

Πέντε tips για να αντιμετωπίσετε την ενδιάμεση κόπωση

Τα καλά νέα είναι ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων (67%) πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι μια εύκολη υπόθεση. Μάλιστα, το 74% χρησιμοποιεί πάγιες τακτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής ύφεσης. Οι κυριότερες είναι μια βόλτα (58%), η κατανάλωση ενός γεύματος (55%) και η άσκηση (49%). Πολλοί επιλέγουν, επιπλέον, έναν σύντομο ύπνο (47%) ή ένα σνακ (45%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, χρειάζονται λιγότερο από 15 λεπτά για να στραφούν οι άνθρωποι στη λύση του φαγητού, ώστε να τους βοηθήσει να βγουν από μια ύφεση. Το κορυφαίο φαγητό στο οποίο στρέφονται είναι οι ξηροί καρποί (56%).  Το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών κατά τις απογευματινές ώρες ενισχύει τα κίνητρα, την παραγωγικότητα (52%) και το αίσθημα αισιοδοξίας (63%).

 «Τα σνακ αποτελούν ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στην απογευματινή κατάπτωση, παρέχοντας το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα για να ανταποκριθεί σε μια πολυάσχολη μέρα», κατέληξε η Ashley Wilson της Second Nature Snacks.

Πηγή: Ygeiamou.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plateia-navarinou-thessaloniki-akinita
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Προϋποθέσεις ευκολότερης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των νοικοκυριών της...
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο
Τι δήλωσε στην TV100 η υπεύθυνη Διεύθυνσης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ελιάννα Κονιάλη
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο