Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Bild: Η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ

Στην παραδοχή ότι «η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ» προχωρά η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Bild που μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με τις «επιθέσεις» της προς την Ελλάδα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της κριτικής που ασκείται όλα αυτό το διάστημα στη Γερμανία.

Όπως εξηγεί η Bild σε χθεσινό της δημοσίευμα, «ειδικά το κράτος και οι καταναλωτές επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια». Ειδικότερα, σε άρθρο της που δημοσιεύεται στη σελίδα 2 της εφημερίδας, τονίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών "Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κερδίζει μάλιστα χρήματα ακόμα κι όταν δανείζεται", χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα. «Τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της», ανέφερε, επικαλούμενη έναν αναλυτή η εφημερίδα. Αν προστεθεί στο ποσό αυτό «η αύξηση των φορολογικών εσόδων κι η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η εξοικονόμηση φτάνει τα 70 ως 100 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τομέας των ακινήτων επωφελείται επίσης από τα χαμηλά επιτόκια, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις και οι τράπεζες οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επωφελούνται από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, συμπεραίνει η Μπιλντ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται από γερμανικής πλευράς οι προκλήσεις, με δηλώσεις αξιωματούχων που αναφέρονται διαρκώς σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μετά τον γνωστό μας πλέον Φίλιπ Ρέσλερ, χθες, ένας άλλος γερμανός υπουργός, ο υπουργός Μεταφορών κ. Π. Ραμσάουερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας, ο κ. Ραμσάουερ δήλωσε ότι «φυσικά και μπορεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ…αν και πρέπει να το πούμε, δεν είναι αυτή η λύση όλων των προβλημάτων».

Στον αντίποδα, ο γάλλος οικονομολόγος Ζακ Ατταλί τονίζει ότι «αν αναγκαστεί να βγει από το Ευρώ, μετά θα έρθει η σειρά της Ισπανίας και της Ιταλίας». Εκτιμά ότι το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα, «διότι κανείς δεν θα πιστέψει ότι η Ευρωζώνη είναι ικανή να σώσει τις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Πάντως, το ΔΝΤ, δια στόματος της επικεφαλής του κ. Λαγκαρντ, διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν εξετάζει απόσυρση από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Κριτική Κρούγκμαν σε Μέρκελ

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εντός του 2012 προβλέπει όμως και ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Ασκεί όμως παράλληλα, για μία ακόμη φορά, κριτική στην πολιτική λιτότητας που προωθεί η Ανγελα Μέρκελ, ενώ όπως παραδέχεται χαρακτηριστικά ο αμερικανός νομπελιστας, «σε τελική ανάλυση το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα». Στο ερώτημα αν η κ. Μέρκελ βρίσκεται τώρα σε δίλημμα ο Πολ Κρούγκμαν απαντά: «Είναι παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της γερμανικής πολιτικής. Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο» καταλήγει ο Πολ Κρούγκμαν.

Τι θα κάνει σήμερα η ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στην συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε έντονο κλίμα. Οι προσδοκίες των αγορών για μια δραστική λύση αναπτερώθηκαν μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ κ. Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για το ευρώ, κάτι που ερμηνεύτηκε ως πιθανότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά φαίνεται ότι εξασθενούν τα τελευταία 24ωρα καθώς κάτι τέτοιο συναντά την αντίδραση της Γερμανίας. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, όπως και ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός αντιδρά στο ενδεχόμενο να δοθεί τραπεζική άδεια στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα. Τους φόβους τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκφράζουν και οι Φινλανδοί.

«Φοβόμαστε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ο ESM θα ξεμείνουν από χρήματα πολύ γρήγορα, αν αρχίσουμε να παρεμβαίνουμε στη δευτερογενή αγορά», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος συνάντησε στο Ελσίνκι τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, στο πλαίσιο της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποιεί ο τελευταίος. Ο ιταλός πρωθυπουργός πάντως προέβλεψε ότι τελικά ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης θα λάβει τραπεζική άδεια «την κατάλληλη στιγμή», ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ.

Ο κ. Μόντι φαίνεται ότι έχει βρει κοινό έδαφος για το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τον οποίο θα συναντήσει μάλιστα σήμερα στη Μαδρίτη.

Αναγκαία θεωρεί την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά.

«Δεν μπορούμε πάντα να κρεμιόμαστε από μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ θα δραστηριοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί να φέρει σε πέρας όλα μόνη της. Πρέπει να λάβουν αποφάσεις οι πολιτικοί και η απόφαση είναι μόνο μία: ομοσπονδιακό σύστημα», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Ατταλί.

Πιέσεις για αποφασιστική δράση ασκήθηκαν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, μια μέρα μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η ΕΕ η ΕΕ πρέπει να κάνει βήματα προκειμένου «να μειωθούν τα επιτόκια στις χώρες οι οποίες προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσει ότι τα τραπεζικά τους συστήματα μπορούν να παρέχουν τις πιστώσεις τις οποίες χρειάζονται οι οικονομίες τους». Παρέμβαση είχαμε και από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Ολάντ με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στην ευρωζώνη.

Στο όριο τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας

Στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους αναφέρθηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει σε σύγκλιση με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με το κατάλληλο μείγμα λιτότητας μέχρι το Σεπτέμβριο. Χθες, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των κεφαλαίων που θα αντλήσει από την έκδοση εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) τον Αύγουστο, για να καλύψει τις ανάγκες της. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, καθώς το θέμα είναι υπό συζήτηση με τους εταίρους μας, όπως δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος, που διατηρεί την ανωνυμία του.

Η κυβέρνηση, εκτός από τις τρέχουσες ανάγκες, πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και διακρατείται από την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα σε 5 δρόμους – Πού έχει κλειστές λωρίδες και ρυθμίσεις
Εργασίες πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου
Θεσσαλονίκη: Έργα σε 5 δρόμους – Πού έχει κλειστές λωρίδες και ρυθμίσεις