Κάλεσμα απευθύνουν οι Θεσσαλονικείς ταξιτζήδες σε όλους τους ταξιτζήδες της χώρας να συμμετέχουν μαζί τους στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα του επαγγέλματος.
Μιλώντας στον «Τ.Θ.», ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Θεσσαλονίκης «Ερμής», Κωνσταντίνος Γιανακάκης, είπε ότι στο σωματείο φτάνουν διάφορες πληροφορίες για τη στάση του υπουργείου Μεταφορών, «σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος μας. Αν τελικά θα ισχύσουν αυτές οι πληροφορίες εμείς θα προβούμε σε κινητοποιήσεις και θα βγούμε ξανά στους δρόμους δηλώνοντας έτσι, ξανά την αντίθεσή μας».
Νωρίτερα, ο κ. Γιαννακάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιοκτήτες ταξί από όλη την Ελλάδα, να συμμετέχουν σε συγκέντρωση που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου στο Ιβανώφειο. Αμέσως μετά θα κατευθυνθούν πεζοί στη ΔΕΘ.
Παράλληλα, ανάλογα με το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία του κλάδου θα προσδιορίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει οι ιδιοκτήτες των ταξί είναι η έκδοση αδειών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η έδρα των ταξί. Όπως εξήγησε, αν δοθούν ασύστολα άδειες, οι 40.000 οικογένειες των ιδιοκτητών ταξί θα οδηγηθούν στα όρια της φτώχειας ενώ πληθώρα οχημάτων θα κινούνται άδεια στις πόλεις.
Ανέφερε ότι η πτώση του τζίρου των ταξί έφτασε το 50% στο νομό Θεσσαλονίκης και σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στις άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα συγκοινωνιών, Αντώνης Μπάμιατζης, επισήμανε ότι δεν εστάλη από το αρμόδιο υπουργείο καμία εγκύκλιος με τις προϋποθέσεις χορήγησης νέων αδειών και σημείωσε ότι δεν εκδίδονται νέες άδειες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο κ. Δ. Ψωμιάδης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εναρμονιζόμενη με τη γραμμή και των άλλων Περιφερειών της Ελλάδος, θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους, στηρίζοντας τις δίκαιες αποφάσεις και δράσεις τους με στόχο τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων και συνθηκών εργασίας τους και πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο όνομα της απελευθέρωσης των ταξί, δεν πρέπει να αφανιστούν όσοι ασκούν το επάγγελμα και έχουν άδειες ταξί μέχρι σήμερα». Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε: «Δυστυχώς ο κ. Ραγκούσης συνεχίζει την ίδια τακτική. Όπως φαίνεται, θα επιχειρήσει πάλι να φέρει τους ταξιτζήδες και την κοινωνία ολόκληρη προ τετελεσμένων. Τον Αύγουστο υπήρξε συμφωνία για απελευθέρωση με κανόνες. Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί οι κανόνες; Να ξεκινήσει διάλογος άμεσα. Διάλογος ειλικρινής και έντιμος. Όχι κατευθυνόμενος και προσχηματικός».