Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αν προκηρυχθούν εκλογές όλα θα είναι στον αέρα, λέει ο Βενιζέλος

Δέκα «αναγκαία» βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του χθες το βράδυ στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας στο αίτημα Σαμαρά για εκλογές, είπε ότι «εάν πάμε τώρα σε εκλογές όλα είναι στον αέρα».

Ως πρώτο ανάφερε την επιβεβαίωση προς τους θεσμικούς εταίρους και συνομιλητές της χώρας, ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως όλα όσα πρέπει για να εφαρμοσθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός θα στείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους τους στην οποία θα αποτυπώνεται το πλαίσιο το οποίο κινείται όχι η κυβέρνηση αλλά η χώρα.

Το δεύτερο βήμα που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ήταν η επίσημη ανακοίνωση ότι η χώρα δεν προχωρά στη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Το τρίτο βήμα κατά τον κ. Βενιζέλο είναι το μήνυμα από τη διαφαινόμενη διαμόρφωση συναίνεσης που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό να είναι μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση πήγε στις Κάννες με την θέση ότι αν εξασφαλισθεί η συναίνεση, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος περιττεύει και τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν παρών (με την έννοια) ότι όλοι απευθύνονταν στη χώρα, δηλαδή στην πλειοψηφία και στην αντιπολίτευση, διότι θεωρούν και δίκαιο και αναντίστοιχο να μην έχουμε στην Ελλάδα τη συναίνεση που έχουν κατακτήσει στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Γύρω από την πολιτική θέση ότι αποδεχόμαστε όλοι να στηρίξουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, η χώρα μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα που θα εκτελέσει αυτή την αποστολή», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Ως τέταρτο σημείο ο κ. Βενιζέλος ανέφερε το κλίμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ασφάλειας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν το πέμπτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας ότι δίνεται μέσα σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα που έχουν δημιουργηθεί και αφού αρχίσουν οι διαβουλεύσεις, ώστε να έχουμε ένα κλίμα και μια κυβέρνηση αντάξια των περιστάσεων που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος.

Θέλουμε να έλθουν κι άλλοι να μοιραστούμε αυτό το βάρος, αλλά η χώρα πρέπει να έχει σταθερή κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να κινηθούν και οι διαδικασίες της συναίνεσης και της έγκυρης εκπροσώπησης της χώρας, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ως έκτο βήμα ανέφερε την όσο τον δυνατόν ταχύτερα και πάντως πριν τις 15 Δεκεμβρίου, εκταμίευση της 6ης δόσης του αρχικού δανείου των 110 δισ., που είναι 8 δισ. απολύτως αναγκαία για την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας.

Το έβδομο βήμα που ανέφερε ο αντιπρόεδρος ήταν η έναρξη αν είναι δυνατόν και σήμερα της διαδικασίας οριστικής διαμόρφωσης του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης που πρέπει να έλθει στη Βουλή και να υπερψηφιστεί, τώρα που υπάρχουν δυνατότητες από 180 βουλευτές.

Το όγδοο σημείο, κατά τον κ. Βενιζέλο είναι η διαμόρφωση του νομικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην μείωση του χρέους, ενώ το ένατο είναι η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών πριν το τέλος του 2011 και οι διαδικασίες για το νέο PSI στις αρχές του 2012. Σύμφωνα με τον υπουργό, το «πακέτο» που διαμορφώνεται για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας είναι ύψους 465 δισεκατομμυρίων.

Δέκατο σημείο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος είναι ότι αυτό το πακέτο πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλος, αυτό το πλαίσιο είναι ένα πλαίσιο που καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αρνηθεί, είναι ο οδικός χάρτης και η βάση πάνω στην οποία πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται μια κατάσταση εθνικής ανάγκης υπό τους δυσμενέστερους πολιτικούς και οικονομικούς όρους. Ο ίδιος τόνισε ότι άλλη δυνατότητα δεν υπάρχει, αυτός είναι ο συμφωνημένος δρόμος που εφόσον είμαστε σοβαροί και εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας, οδηγεί την χώρα στο ξέφωτο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εγγυημένο και ασφαλές.

Η απάντηση στον Σαμαρά

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στο αίτημά του για εκλογές είπε: Γνωρίζει ότι αν προκηρυχθούν εκλογές όλη η δέσμη των αποφάσεων και η έκτη δόση θα είναι στον αέρα;

«Ο κ. Σαμαράς ζητά το ταχύτερο δυνατό εκλογές και δέχεται ως έκπτωση, κυβέρνηση μεταβατικής εντολής για 6 εβδομάδες. Γνωρίζει πως αν προκηρυχθούν εκλογές, η έκτη δόση, το πρόγραμμα στήριξης των 130 δισ., η στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών 35 δισ. κλπ., είναι στον αέρα; Ξέρει πως είναι στον αέρα η έβδομη δόση που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου που έχει ύψος 80 δισ.; Ξέρει ο κ. Σαμαράς ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα κερδίσουμε μείωση των τόκων 5 δισ.; Το 2013-14 θα προστεθούν άλλα 9 δισ. μείωσης τόκων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Προϋπόθεση προκειμένου να κυλήσουν όλα αυτά ομαλά, είναι να δεσμευθεί κάθε κόμμα - και κυρίως κάθε κόμμα που διεκδικεί κυβερνητικό ρόλο, ότι αποδέχεται όλο το πακέτο αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, αλλιώς η χώρα, η οικονομία, οι συντάξεις, οι μισθοί, τίθενται σε κίνδυνο. Είναι έτοιμος ο κ. Σαμαράς να δεσμευθεί με την υπογραφή του απέναντι στην Ε.Ε. και την ΕΚΤ;»

Εξάλλου, για το θέμα της συναίνεσης διερωτήθηκε «πόση διάρκεια είχε τελικά η διάθεση συναίνεσης». «Είναι κρίμα για τον τόπο γιατί η δήλωση που έκανε το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αντίδραση της κυβέρνησης έγινε πολύ θετικά αποδεκτή στο εξωτερικό», είπε και συνέχισε: Στην Ευρώπη «απορούν γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες ενότητας και στην Ελλάδα, ζητούν πράγματα από τη χώρα, όχι από την κυβέρνηση». «Όταν είμαστε στο εξωτερικό, δεν υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση» ανέφερε.

Η επιστολή

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Κάννες και συγκεκριμένα ένα τέταρτο πριν από τις πέντε χθες τα ξημερώματα, ο κ. Βενιζέλος εξέδωσε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι είναι αντίθετος στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», τόνιζε στην επιστολή του. Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες, ανέφερε ακόμη η επιστολή Βενιζέλου.

«Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια: Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό», σημείωνε ο κ. Βενιζέλος και προσέθετε: Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ