Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Αν η Γερμανία πλήρωνε τα πολεμικά της χρέη, δεν θα ήταν αυτή που είναι»

Μόλις μια μέρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την υπόθεση των πολεμικών αποζημιώσεων (μια υπόθεση που αφορά άμεσα την Ελλάδα και την σφαγή στο Δίστομο), η γαλλική εφημερίδα Λα Κρουά (La Croix) αναρωτιέται αν η Γερμανία είναι «χώρα μοντέλο» και επαναφέρει το ζήτημα των χρεών του Βερολίνου για τους δυο Παγκοσμίους Πολέμους. Να υπενθυμίζεται πως όσον αφορά το δικαστήριο της Χάγης εκδικάστηκε η προσφυγή της Γερμανίας κατά των αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων , τα οποία παρά τη δικαστική ασυλία της Γερμανίας, αναγνώρισαν και επιδίκασαν αποζημιώσεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που τελέσθηκαν την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στο άρθρο, με τίτλο «Μεταπολεμικά, η Γερμανία δεν ξεπλήρωσε όλα τα χρέη της», αναπτύσσονται οι θέσεις του Γερμανού ιστορικού και καθηγητή στο London School of Economics, Άλμπρεχτ Ριτσλ. Ο καθηγητής έχει επανειλημμένα τονίσει πως «το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο, οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών της χώρας του μετά από δύο Παγκοσμίους πολέμους».

Ο κ. Ριτσλ επισημαίνει ότι, το 1929, το εξωτερικό χρέος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ανερχόταν στο 75%- 80% του ΑΕΠ της, εξαιτίας των αποπληρωμών των αποζημιώσεων για τον Πρώτο Πόλεμο. Προκειμένου να εξοφλήσει, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας πολιτικής αποπληθωρισμού, δηλαδή μέσω μείωσης κατά 30% των μισθών, με προκαθορισμένες τιμές και καταπολεμώντας τα μονοπώλια. «Όπως στην Ελλάδα σήμερα», σχολιάζει ο καθηγητής. «Αυτή η πολιτική υπήρξε οικονομικά επιτυχής, αλλά πολιτικά καταστροφική», υπογραμμίζει ο ίδιος, εφόσον άνοιξε το δρόμο προς την εξουσία στους Ναζί, οι οποίοι στη συνέχεια μπλόκαραν τις αποζημιώσεις.

Μετά το 1945, για να διασφαλίσει μια γρήγορη ανάταξη της οικονομίας της Δυτικής Γερμανίας, νέου συμμάχου τους έναντι των Σοβιετικών, οι ΗΠΑ επέβαλαν στα κράτη που επωφελούνταν από το Σχέδιο Μάρσαλ να μην ζητήσουν αμέσως τις οφειλές των Γερμανών.

Όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην γερμανική Σπίγκελ (22/06) «αν η Γερμανία συνεχίσει την ανταγωνιστική συμπεριφορά της, η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να ξαναβάλουν στο τραπέζι το ζήτημα των αποζημιώσεων». Στην Λα Κρουά επισημαίνει πως στην πραγματικότητα η Γερμανία έχει ένα δίλλημα. «Να υποχρεώσει τα κράτη να πληρώσουν, με κίνδυνο να τα κάνει να ματώσουν μέχρι θανάτου ή να δεχθεί να διαγράψει τα δάνεια που έχει δώσει για να τα σώσει και να σωθεί και η ίδια;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το φαινόμενο του τενεκέ»: Το 70% του ελαιόλαδου διακινείται παράνομα στην Ελλάδα
Από τους περίπου 230.000 τόνους ελαιολάδου, περίπου το 50% διατίθεται στην Ελλάδα και από αυτούς περίπου 80.000 διατίθενται παράνομα
«Το φαινόμενο του τενεκέ»: Το 70% του ελαιόλαδου διακινείται παράνομα στην Ελλάδα