Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η πράσινη οικονομία μπορεί να δημιουργήσει έως 60 εκατ. δουλειές!

Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα μπορούσε να παράγει τις επόμενες δυο δεκαετίες 15 με 60 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, βγάζοντας από τη φτώχεια δεκάδες εκατομμύρια εργάτες. Αυτό προκύπτει από τη νέα μελέτη της «Πρωτοβουλίας για Πράσινες Θέσεις Εργασίας», που ιδρύθηκε το 2007 από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και άλλους φορείς. Στη μελέτη, με τίτλο «Προσπαθώντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη: Ευκαιρίες για αξιοπρεπή δουλειά και κοινωνική ένταξη σε μια πράσινη οικονομία», επισημαίνεται ότι τα οφέλη που προαναφέρθηκαν θα εξαρτηθούν από τη σωστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών.

Πράσινη οικονομία είναι η αειφόρος διαχείριση των κοινών πόρων που οδηγεί στη σταθερή βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και που μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις, σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ. «Το τρέχον αναπτυξιακό μοντέλο έχει αποδειχθεί ανεπαρκές και μη βιώσιμο, όχι μόνο για τις οικονομίες αλλά για τις κοινωνίες» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Χουάν Σομάβια. «Πρέπει να κατευθυνθούμε άμεσα σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης με πολιτικές που θα επικεντρώνονται στον άνθρωπο και τον πλανήτη», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ακμίν Στέινερ δήλωσε: «Η μελέτη αυτή έρχεται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου που φέτος έχει ως θέμα της την πράσινη οικονομία». «Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η πράσινη οικονομία μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεπεράσουν τη φτώχεια και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τη σημερινή και τις μελλοντικές γενεές», τόνισε. «Είναι ένα θετικό μήνυμα ευκαιρίας για ένα κόσμο που υποφέρει, λίγο πριν από το G-20», κατέληξε με νόημα.

Η έκθεση εξετάζει ποιες επιπτώσεις θα έχει στην εργασία, τα εισοδήματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη το «πρασίνισμα» της οικονομίας. Τουλάχιστον το μισό από το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, δηλαδή περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι, θα επηρεαστεί από τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Κι ενώ οι αλλαγές θα είναι αισθητές σε όλο το φάσμα της οικονομίας, οκτώ τομείς στρατηγικής σημασίας αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο και να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο: γεωργία, δασοπονία, αλιεία, ενέργεια, κατασκευές, ανακύκλωση, οικοδομή και μεταφορές.

Ήδη, στο δρόμο προς μια «πράσινη» οικονομία, έχουν δημιουργηθεί δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα σήμερα ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχολεί περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς υπερδιπλασίασε τις θέσεις εργασίας την περίοδο 2006 – 2010. Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι άλλη μια σημαντική πηγή «πράσινων» θέσεων εργασίας, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα, που επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ τρία εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τομέα των περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών. Στην Ισπανία ο συγκεκριμένος τομέας έχει δημιουργήσει πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Τα οφέλη μόνο μέσω των σωστών πολιτικών

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα έχουν ένα κοινό παράγοντα: την πεποίθηση πως οι περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένο και αλληλο-συμπληρωματικό τρόπο.

• Πρώτον, αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει προώθηση και εφαρμογή βιώσιμων μεθόδων παραγωγής στο επίπεδο της ίδιας της επιχείρησης, ιδίως μεταξύ των μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων στους βασικούς τομείς που αναφέρονται παραπάνω.

• Δεύτερον, η επέκταση της κοινωνικής προστασίας, της στήριξης του εισοδήματος και της απόκτησης δεξιοτήτων αποτελεί το κλειδί ώστε οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτές τις νέες ευκαιρίες.

• Τρίτον, τα διεθνή πρότυπα εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μπορούν να παράσχουν τα νομικά και θεσμικά πλαίσια, καθώς και την πρακτική καθοδήγηση, για εργασία σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία, ειδικά όταν πρόκειται για την ποιότητα της εργασίας και της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.

• Τέλος, ο αποτελεσματικός κοινωνικός διάλογος των εργοδοτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι κεντρικής σημασίας για τη διακυβέρνηση της αειφόρου ανάπτυξης.

«Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα δεν σκοτώνει τις δουλειές, όπως έχει ειπωθεί λανθασμένα πολλές φορές. Αντίθετα, αν τη διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού », δήλωσε ο επικεφαλής της ILO Χουάν Σομάβια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηρακλής: «Καπνός» τα εισιτήρια για τον «τελικό» ανόδου - Η ανακοίνωση της ΚΑΕ
«Η Διοίκηση της ΚΑΕ Ηρακλής κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσει επιπλέον εισιτήρια» αναφέρει ο «Γηραιός»
Ηρακλής: «Καπνός» τα εισιτήρια για τον «τελικό» ανόδου - Η ανακοίνωση της ΚΑΕ