Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Σε μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προέβη 56χρονος δικηγόρος της πόλης μας. Πλήρωσε από την τσέπη του γύρω στις 5.000 ευρώ για να εγχειριστεί ένας 73χρονος συνταξιούχος της Πρόνοιας, που κινδύνευε να χάσει την όρασή του, γιατί κανένα δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν ανελάμβανε την περίπτωσή του λόγω της απεργίας των ιατρών και της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.
Η «Οδύσσεια» του 73χρονου Ιωακείμ Φωτιάδη από τη Σφενδάμη Πιερίας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει κανένα στον κόσμο για να τον φροντίζει, ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου.
Ο 73χρονος άρχισε να χάνει την όραση από το δεξί μάτι του και εισήχθη την ίδια μέρα, στην Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου Κατερίνης, που πήγε συνοδεία του γείτονά του Χαράλαμπου Γερακόπουλου. Εκεί διαγνώστηκε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς με γιγαντιαία ρωγμή. Επειδή όμως δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ, του είπαν ότι έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.
Εξαιτίας του κατεπείγοντος της κατάστασής του, τον παρέπεμψαν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» το οποίο εφημέρευε.
Ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του «Παπαγεωργίου», του είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει άμεσα η επέμβαση καθώς όλα τα χειρουργεία είχαν μετατεθεί χρονικά λόγω απεργίας των γιατρών του ΕΣΥ και συνέστησε να υποβληθεί σε επέμβαση σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, γιατί θα ήταν στη λίστα αναμονής μέχρι τις 5 Μαρτίου.
Τότε, η Ελένη Φωτιάδου, (κάτοικος Ευκαρπίας και φίλη του 73χρονου) η οποία ενημερώθηκε για την ταλαιπωρία του φίλου της, απευθύνθηκε στον δικηγόρο Νικόλαο Διαλυνά, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση και κατέθεσε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για βαριά σωματική βλάβη και αμέλεια.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του 73χρονου, ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά την υπόθεσή του, γι’ αυτό και πήγαν μαζί στην κλινική «Άγιος Λουκάς» για να εγχειριστεί με έξοδα του δικηγόρου.
«Δεν το σήκωνε η συνείδησή μου να τον αφήσω έτσι. Ανέλαβα την πρωτοβουλία και τον πήγα στον Άγιο Λουκά, όπου εγχειρίστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι και η όρασή του αποκαταστάθηκε κατά 90%», εξήγησε στον «Τ.Θ.» ο δικηγόρος του 73χρονου Νίκος Διαλυνάς, ο οποίος υποστήριξε πως το θεωρούσε απρέπεια να τον αφήσει στο έλεος του Θεού, από την στιγμή που δεν είχε κανένα στον κόσμο. Όσο για τη συμπεριφορά των νοσοκομείων απέναντι στον ηλικιωμένο είπε: «Πρόκειται για αντιμετώπιση ζώου. Ο άνθρωπος δεν έβλεπε από το ένα μάτι και στο Παπαγεωργίου, τον άφησαν να φύγει με δύο βαμβάκια στα μάτια και του είπαν να μείνει ξαπλωμένος μέχρι το Σαββάτο, που θα πήγαινε στο Παπανικολάου. Είναι τραγικό να συμβαίνει αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που έδωσε μάχη για την πατρίδα», σημείωσε.
Υπήρξε σύντροφος του Χαρίλαου Φλωράκη
Ο Ιωακείμ Φωτιάδης, είχε πολεμήσει με τον Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος συμμετείχε στη δράση κατά της δικτατορίας του Μεταξά και υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. «Έδωσε τη μάχη του για την πατρίδα με το δικό του τρόπο και του φέρθηκαν με κτηνώδη τρόπο», σχολίασε ο κ. Διαλυνάς, ο οποίος υποστήριξε πως ιδεολογικά μπορεί να είναι αντίθετος με τον κ. Φωτιάδη, αλλά προέχει πάνω από όλα ο άνθρωπος.
«Δεν γνώριζαν, δεν ήταν επείγον το περιστατικό»
Άξιον απορίας, είναι το γεγονός πως για το περιστατικό δεν ήταν ενημερωμένοι οι διοικητές του ΑΧΕΠΑ και του Παπαγεωργίου, αλλά ούτε και οι πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου. Μάλιστα, ο κ. Παπαστεργίου, υποστήριξε πως στην απεργία, τα επείγοντα περιστατικά, αντιμετωπίζονται κανονικά, ενώ και οι τρεις άνδρες, υποστήριξαν πως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς με γιγαντιαία ρωγμή, δεν χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης.
Βοήθησε και στο παρελθόν
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Διαλυνάς, βοηθά συνάνθρωπο μας. Στις 21 Μαΐου 2010, ο γνωστός ποινικολόγος από τη Θεσσαλονίκη, βοήθησε μια γυναίκα παντρεμένη με τρία παιδιά από ένα χωρίο των Σερρών, η οποία οικονομικά βρισκόταν σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Η γυναίκα αυτή έπεσε σε κώμα και οι γιατροί στην Ελλάδα δεν της έδιναν σχεδόν καμία ελπίδα να επανέλθει. Ο Νίκος Διαλυνάς, με δική του πρωτοβουλία, αποφάσισε να μεσολαβήσει ώστε η γυναίκα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Γερμανίας με την ελπίδα ότι εκεί θα είχε περισσότερες πιθανότητας να επανέλθει.