Μυδοκαλλιέργειες στα Κύμινα Θεσσαλονίκης γεμάτες με γόνο. Ο περσινός δεν επιβίωσε λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Μυδοκαλλιεργητές εισήγαγαν με μεγάλο οικονομικό κόστος από Ισπανία αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά.
Οι μυδοκαλλιεργητές αρμαθιάζουν αυτήν τη στιγμή το γόνο, ο οποίος καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πουληθεί του χρόνου στις αγορές. Παρ όλα αυτά όπως λένε οι καταστροφές οι οποίες έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν οδηγήσει περίπου το 40% των μυδοκαλλιεργητών εκτός του κλάδου.
Έντονη είναι η ανησυχία ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί. Αν και ο Ιούλιος διανύει τις πρώτες ημέρες του οι θερμοκρασίες της θάλασσας σε Θερμαϊκό, Τορωναίο και Σιγγιτικό κόλπο ξεπερνούν αυτές όλου του Αιγαίου Πελάγους, φτάνοντας έως τους 26 και 27 βαθμούς Κελσίου.
Οι μυδοκαλλιεργητές ζητούν την στήριξη της Πολιτείας. Αχτίδα αισιοδοξίας αφήνει η ανακάλυψη πληθυσμών μυδιών με φυσική γονιδιακή μετάλλαξη, που δείχνουν ανθεκτικότητα σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.
Το φθινόπωρο αναμένεται να λειτουργήσει στη Θέρμη ο πρώτος οστρακογεννητικός σταθμός της χώρας, μία τράπεζα γόνου, που θα θωρακίσει το Θερμαϊκό Κόλπο. Θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα μπορεί να αναπαραχθεί γόνος μυδιού, κυδωνιού και αχιβάδας.
Δείτε video με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:
Πηγή: ertnews.gr