Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

1,5 εκ. νέοι θέλουν να γίνουν αγρότες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, κατά κύριο λόγο νέοι και μορφωμένοι, επιθυμούν να φύγουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και να επιστρέψουν στην επαρχία, με τη μεγάλη πλειοψηφία να επιθυμεί μάλιστα να απασχοληθεί στο χωράφι.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρία Καπα Research σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Οργανισμού ΕΛΓΟ – «ΔΗΜΗΤΡΑ» και παρουσίασε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης, κάνοντας λόγο για αλλαγή προτύπων.

Αναλυτικότερα, από όσους ερωτήθηκαν, το 68,2%, δηλαδή περίπου 1.500.000 άνθρωποι, εκδηλώνουν την επιθυμία να επιστρέψουν στην επαρχία, ενώ δύο στους δέκα περίπου έχουν κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις για να φύγουν. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από αυτούς που δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν, πάνω από τα 2/3 έχουν υψηλότατη ακαδημαϊκή μόρφωση, είτε πτυχίο ΑΕΙ - ΤΕΙ είτε και μεταπτυχιακούς τίτλους, ενώ ανήκουν στις λεγόμενες δυναμικές επαγγελματικά ηλικίες, κυρίως από 29 έως 40 ετών. Μάλιστα, η μεγάλη πλειοψηφία (70,3%) δηλώνει ότι θα έφευγε για το ίδιο ή και μικρότερο εισόδημα, αλλά για μια ζωή πιο ανθρώπινη, που μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, σε μικρότερο κόστος διαβίωσης, σε σχέσεις πιο ουσιαστικές και ανθρώπινες.

Θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία

Η γεωργία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην έρευνα. Η πλειοψηφία αυτών που συγκροτούν το ρεύμα της επιστροφής στην ύπαιθρο διαθέτει ακίνητη περιουσία, κυρίως γη για να την αξιοποιήσει και ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια παραδοσιακών καλλιεργειών (ελιά, λάδι, βιολογικά προϊόντα) αλλά και για πιο εξεζητημένες και σύγχρονες εναλλακτικές καλλιέργειες.

Ειδικότερα, περίπου οι μισοί απ' όσους επιθυμούν να φύγουν θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό- πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.

Απ' όσους έχουν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να φύγουν, το 51,5% ενδιαφέρεται για ελιά- ελαιόλαδο, το 51,5% για βιολογικά προϊόντα, το 33,3% για αρωματικά φυτά, το 31,8% για οπωρολαχανικά, το 30,3% για αμπέλι/κρασί, το 24,2% για μανιτάρια, το 21,2% για τρούφα, το 19,7% για ρόδια, το 13,6% για φρούτα, το 13,6% για στέβια, το 12,1% για βιοκαύσιμα και το 10,6% για ψυχανθή/όσπρια.

Στρατηγική σε 4 πυλώνες

Για να γίνει η επιστροφή στην ύπαιθρο πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματική, η στρατηγική που σχεδίασε το υπουργείο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες είπε ο υπουργός. Συγκεκριμένα, στην εξυγίανση του περιβάλλοντος της αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την υγιή επιχειρηματικότητα και τη μείωση της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι. Δεύτερον, στην εξυγίανση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας των αγροτών με τη συγκρότηση μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων που να μπορούν να σταθούν στις αγορές. Τρίτον, στην εμπέδωση της αντίληψης των κοινωνικών εταίρων στον αγροτικό κόσμο και τέταρτον στην συγκέντρωση των δημόσιων πολιτικών για την ενίσχυση του Έλληνα αγρότη, στο πλαίσιο των οποίων κορυφαία θέση έχει η πολιτική γης.

Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε πως άμεσα θα επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Θα μπορεί να καλύψει περίπου 6.000 αγρότες ενώ θα προβλεφθεί και ειδική πριμοδότηση ύψους 10.000 ευρώ για κάθε άνεργο. Επιπλέον, το υπουργείο έχει καταρτίσει πλήρεις φακέλους για 52 προϊόντα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους και τις αποδόσεις.

«Δεν είναι κακή η επιστροφή, αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα»

Δεν είναι κακό να γυρίσει ο κόσμος στην ύπαιθρο, δηλώνει στον Τ.Θ. ο Στέλιος Βογιατζής, πρόεδρος Ενωσης Νέων Αγροτών Ν. Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ενώ αποδίδει τη στροφή αυτή στη φτώχεια του κόσμου. Επισημαίνει όμως, παράλληλα, ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να σκεφτεί κανείς πριν πάρει την απόφαση, όπως το ύψος της επένδυσης και η τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί, ενώ υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι εκτός από την παραγωγή αυτό που πρέπει, παράλληλα, να διασφαλιστεί είναι και η διάθεση των προϊόντων.

«Καλό είναι να έρθουν άνθρωποι μορφωμένοι στην ύπαιθρο γιατί θα βοηθήσουν στην οργάνωση αυτών που ασχολούνται ήδη και θα δώσουν νέες ιδέες. Και για την εθνική οικονομία είναι καλό και για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Δεν λέμε όχι, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα», σημειώνει ο κ. Βογιατζής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για να πει κάποιος τώρα ότι γίνεται αγρότης, πρέπει να επενδύσει ένα αρκετά σημαντικό κεφάλαιο και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «κάνουλες» των τραπεζών είναι κλειστές. Το άλλο θέμα που θέτει είναι αυτό της τεχνογνωσίας, καθώς όπως αναφέρει «αν πας να κάνει κάτι για το οποίο δεν έχεις τεχνογνωσία, είτε είναι εναλλακτική είτε κανονική καλλιέργεια ή παραγωγή, είσαι «καμένος από χέρι». Όσο για το πριμ πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες, αφού επισημαίνει ότι έχει μειωθεί, τονίζει ότι σημαντικότερο από την επιδότηση είναι να μπορεί το κράτος να υποστηρίξει τους παραγωγούς στο θέμα του ανταγωνισμού της τιμής. Σημειώνει πάντως, ότι από το σύνολο των αγροτών της τελευταίας προκήρυξης, στη δουλειά του γεωργού και του κτηνοτρόφου, έμεινε πάνω από το 93%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Η διατροφή πάει σχολείο – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές
Αγοράζουν υλικά για τα φαγητά που θα μαγειρέψουν με τους γονείς τους – Μαθαίνουν για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων
Θεσσαλονίκη: Η διατροφή πάει σχολείο – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές