Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Μαρσάρει δυνατά για 5η συνεχή χρονιά το μονοθέσιο του ΑΠΘ

Μαρσάρει δυνατά για 5η συνεχή χρονιά το μονοθέσιο του ΑΠΘ
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Έτοιμο να κόψει την κορδέλα της εκκίνησης φαίνεται να είναι το νέο αγωνιστικό  μονοθέσιο που σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από την αρχή για να συμμετάσχει βελτιωμένο, στους διεθνείς αγώνες Formula Student.

Το αγωνιστικό μονοθέσιο, σχεδίασε η 26μελής ομάδα φοιτητών Aristotle Racing Team (ART) του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από πολλά ξενύχτια και αγωνίες.

Το νέο όχημα στοχεύει να βελτιώσει τις επιδόσεις του και να κατακτήσει μία νέα διάκριση στους αγώνες που προγραμματίζονται στην πίστα φόρμουλα Χόκενχαϊμ της Γερμανίας (31 Ιουλίου – 5 Αυγούστου) και στην πίστα Ρικάρντο Παλέτι στην Πάρμα της Ιταλίας (14-17 Ιουλίου), ανάμεσα σε περίπου 150 ομάδες πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, η καθεμία από τις οποίες θα συμμετάσχει με το δικό της αγωνιστικό όχημα.

Η παρουσίαση του μονοθέσιου καθώς και η παρουσίαση της ομάδας των φοιτητών, η πορεία του σχεδιασμού και τέλος η αποκάλυψη του αυτοκινήτου που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι φοιτητές του Α.Π.Θ., έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της αποθήκης 1 στο Λιμάνι.

Το ΑΠΘ κατασκεύασε για πρώτη φορά αγωνιστικό μονοθέσιο το 2006, με την τότε ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής και κατόρθωσε να σχεδιάσει, να κατασκευάσει, να συναρμολογήσει και να δοκιμάσει στην πίστα το όχημα.

Η ART παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους αγώνες στην πίστα του Fiorano στην Ιταλία. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ART μετράει 5 επιτυχημένες συμμετοχές στους αγώνες της Formula Student, ενώ της έχουν απονεμηθεί τρία βραβεία (1ο βραβείο «Μηχανολογικού σχεδιασμού» το 2009, βραβείο «Πιο φιλικής ομάδας» το 2010 και 1ο βραβείο στο αγώνισμα της επιτάχυνσης το 2011). Έκτοτε, η ομάδα ανανεώνεται κάθε χρόνο με νέους φοιτητές.

Η φετινή ομάδα

Η φετινή ομάδα με τους 26 ενεργούς φοιτητές, έχει για επιστημονικά υπεύθυνους, τους επίκουρους  καθηγητές της Πολυτεχνικής, Λεωνίδα Ντζιαχρήστο και Νικόλαο Μιχαηλίδη.

Το συνολικό εγχείρημα σχεδιασμού, κατασκευής και συμμετοχής στους αγώνες, ανέρχεται περίπου στις 100.000 ευρώ και φέτος καλύφθηκε κυρίως από χορηγίες και συγκεκριμένα από την εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας CYTA και την σχεδιαστική εταιρεία BETA-CAI καθώς και με την βοήθεια άλλων μικρότερων εταιρειών και σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

Στην παρουσίαση οι φοιτητές έδωσαν στο κοινό, λεπτομέρειες για τον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student, και συγκεκριμένα για τα τεστ που πρέπει να περάσει το μονοθέσιο τους για να εγκριθεί και να τρέξει τελικά δίπλα στα υπόλοιπα της Ευρώπης και του κόσμου.

Οι δοκιμασίες  περιλαμβάνουν δύο μέρη, το στατικό, όπου γίνεται ο έλεγχος προδιαγραφών του οχήματος, η τήρηση των κανονισμών, παρουσιάζονται λύσεις για την κίνηση και τον σχεδιασμό, επιχειρηματικό σχέδιο για την εμπορική αξιοποίηση του οχήματος και το κόστος για μαζική παραγωγή. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται το καθαρά αγωνιστικό μέρος του διαγωνισμού, δηλαδή οι αγώνες επιτάχυνσης, πλαγιολίσθησης, κατάταξης για αντοχή στα 22 χιλιόμετρα, οικονομία κατανάλωσης καυσίμου και κατά πόσο είναι φιλικό στο περιβάλλον. Από τα δύο αυτά μέρη προκύπτουν οι συνολικές βαθμολογίες των ομάδων, που τις κατατάσσουν σε αντίστοιχες θέσεις.

Η κατασκευή του αυτοκινήτου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 και τελείωσε τον Μάιο και αμέσως μετά προχώρησαν στην συναρμολόγηση και στις δοκιμές από τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο.

Το ΑΠΘ δείχνει το μέλλον

Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε πως το μονοθέσιο για πρώτη χρονιά φέτος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε 10 μήνες δηλαδή, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που η όλη διαδικασία έπαιρνε 2 χρόνια.

Ο κ Ντζιαχρήστος ευχαρίστησε τους χορηγούς τους και τόνισε πως «με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε αυτό το μικρό θαύμα για φέτος, το μονοθέσιο».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος δηλώνοντας πως «σε μια εποχή μιζέριας που όλοι απαξιώνουν την Ελλάδα, το ΑΠΘ δείχνει το μέλλον, παρά τις δυσκολίες καταφέρνοντας να δώσει το παράδειγμα αυτό σε όλους εμάς».

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Μαρσάρει δυνατά για 5η συνεχή χρονιά το μονοθέσιο του ΑΠΘ

Δημήτρης Παπάζογλου: «Οφείλω τα πάντα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη»